Akvárium bez techniky, hit posledních let

21.06.2020 | 16 komentáře(ů)

Jsem tu dnes za druhou stranu, i když ne tak docela. Akvárium bez techniky nelze provozovat. Bohužel ti „stateční“ autoři na všemožných stránkách internetu mají na mysli akvárium bez filtrace, nebo bez vzduchu, který je generován vzduchovacími kompresorky. „Bez techniky“ je bohužel velmi zavádějící pojmenování věci a dokonce pod tímto názvem, nebo podobným, existuje snad i víc skupin na FB. Když si to přečte začínající akvarista a nadchne se pro to třeba i z důvodu ušetření několika korun měsíčně, velmi záhy zjistí omyl, zklame se a po nějakém čase bude investovat do svého akvária mnohem víc za nápravu té nešťastné cesty, jakou je akvárium bez techniky v začátcích budování akvária.

Již jsem psal několikrát do těchto skupin a článků, že by autoři neměli takto scestně informovat veřejnost a jak jsem již napsal, hlavně začínající akvaristy. Akvárium bez techniky je sen velmi zkušených akvaristů a ti by rozhodně neměli takto zavádějícím způsobem zveřejňovat bludy. Základní technika je osvětlení, vytápění, filtrace a třeba i v poslední době CO2 generátory a další nové vymoženosti.

Dobře tedy, škrtneme-li filtraci, budu souhlasit s tím, že je možné takto akvárium provozovat, ale bez osvětlení a vytápění prostě nikoliv. Tedy pokud nebudu mít v akváriu tři hrouzky bez rostlin, a to ještě tak maximálně polovinu sezóny… „K čemu osvětlení, když budu mít akvárium u okna?“ No a jsme právě u té nejběžnější otázky začínajících. Akvárium má být umístěno co možná nejdál od okna z prostého důvodu, a to z toho, že minimálně podléhá ročním změnám, které jsou v našem podnebním pásmu velmi citelné a pro akvária velmi nedobré, začasto i zničující. A přesto i tak změny ročního období ovlivňují život v akváriu, a to negativně a je třeba se s nimi umět vypořádat!

Na „stole“ je taková zajímavá otázka: Je možné založit akvárium, které by vůbec nepotřebovalo lidskou péči? Kolem podobného problému jsme se, tedy v daleké minulosti, motali dosti dlouhou dobu. Zkuste si to představit…

Pokud budeme zařizovat akvárium v místnosti, není to možné a zrovna tak ve volném prostoru například na zahradě. Opět tu máme změnu ročních období, rozsivky, nebo na jaře řasy zelené a mnoho jiných mikrobiologických ukazatelů, které nám náš pokus znemožní. Dále: život v akváriu se pochopitelně vyvíjí, rostliny rostou, živočichové se rozmnožují… Jediná možnost je založit rybníček v přírodě a nechat ho svému osudu. Příroda si s ním jistě dobře poradí…, člověk nikoliv! No, ale akvárium to není, že? Člověk s přírodními úkazy v akváriu naopak stále bojuje. Snažíme se v tak docela umělém prostředí vytvořit svět, který si vysníme a více či méně se nám to daří, ale tak jako tak potřebujeme základní pomůcky, bez kterých nemáme šanci uspět. A pominu-li chemické přípravky, některou techniku potřebujeme určitě! Tvoří se zelená řasa, rozsivky, rozmnoží se jednobuněční nálevníci…, těch příhod se po založení akvária přihodí víc, a zvláště pak začínajícím, o které nám jde!

Pokud půjde o tropický svět, jde o osvětlení a teplotu, pokud budeme usilovat o studenovodní akvárium, je to ještě horší počinek. V tom případě budeme stále bojovat s vyšší teplotou vody a nedostatkem kyslíku v ní. No a mořské akvárium již tuplem bez techniky provozovat nelze.

Nadšení pro akvárium bez techniky je jakési zviditelnění chovatele v očích začínajících a předvést se jako borec, ale to je velmi špatně! Je pravda, že v dnešní době mnoho mladých lidí hledí na monitor počítače a minimum z nich má jako zálibu akvaristiku. No a bohužel podobnými aktivitami jich ještě několik odradíme. Znovu opakuji, nikoliv bez techniky, ale bez filtru či vzduchování. Je to dokonce vhodné při rozmnožování ryb labyrintních z důvodu zachování klidu na hladině, kde se obvykle tyto ryby vytírají. Pokud ale nebudeme přitápět, nebudou ani labyrintky. V jedné mojí reakci podobného ražení mi někdo odpověděl, že: „Jo jo, bez techniky, vidíte tam někde topení?“
Ach jo, řekl jsem si, protože akvárium bylo jistě instalované v místnosti, kde je stálá teplota nad dvacet stupňů. Tedy v paneláku, či v bytě, kde se topí… A to je opět technika.

V začátcích mé akvaristické kariéry jsem poznal člověka, který se velmi holedbal tím, že otužuje skaláry, a že už je otužil pod dvacet stupňů. No, když jsem se s ním setkal po půl roce, již skaláry nechoval, ale prý už si na tu nízkou teplotu přivykly… Připomnělo mi to ten vtip, jak někdo odnaučoval koně žrát, a kdyby mu nechcípl, už už by ho to odnaučil…

Jsou to hloupé pokusy, během jednoho života převrátit etologii chovaných živočichů. Není to možné, a tak bych rád ještě apeloval na všechny, kdo píšou o akvaristice, prosím, věnujte více času tomu, co předáváte veřejnosti. Jsou mezi nimi začínající a ti potřebují jasné a srozumitelné pokyny. A zvláště pak upozornit na cestu, která jim umožní pochopit vnímat biologický svět v akváriu jako něco, co je závislé pouze na něm a pokud nebude alespoň správnými základy postupovat, tak jako tak je jeho akvárium a život v něm odsouzen k záhubě.

Již mnohokrát jsem napsal, že akvárium je čistě umělé prostředí závislé na chovateli a na jeho zřizovateli, nikoliv přírodní nika, která se stará sama o sebe. Přírodní biotopy se řídí přírodními zákony a ty my v akvaristice začasto potíráme. Existují akvária, v nichž je filtrační technika dokonce nevítaná, ale pozor, to jsme na úplně jiné planetě a nikoliv v zájmové či komerční činnosti!

Jiří Růžička

Ohodnoťe, prosím, článek

1.42/5 (50)

16 Komentáře

  1. Jirka Ščobák

    Argumentace má chybu: Pokud někdo bydlí v prostoru, kde topením neklesne teplota pod 20 stupňů, topení nepotřebuje. Má podmínky, ve kterých je topítko zbytečné.
    Mám několik koulí na okenních parapetech s rostlinami. Stále stejnými. Dvě z nich 16 let.
    Obecně velmi závisí i na podmínkách. Ne pro každé podmínky jde stejná kombinace, ale na každé podmínky lze něco vymyslet. Jsou živočichové, kteří by za zimní teploty 15 (12, 10) stupňů celsia líbali ruce. Jsou rostliny, které se dají použít. Takové Monosolenium tenerum má minimum pouhých 10, v létě ale v pohodě prosperuje při 26.
    Osobně si myslím, že má autor mezery ve vzdělání.
    Jirka Ščobák

    Odpovědět
    • Jiří Růžička

      Díky za upozornění, ale bohužel s Vámi nesouhlasím. Je sice pravda, že se vždy najde výjimka a nějaké řešení, které při „nějakých“ podmínkách funguje. Tyto články jsou ale psané z většiny pro začínající a ti jistě, tak jako já, mají mezery ve vzdělání…
      J.Růžička

      Odpovědět
  2. Jirka Ščobák

    Už jsem víckrát slyšel, že akvária bez techniky (mimo světla) nejsou pro začátečníky, praxe ale dokazuje opak. Za poslední roky jsem viděl výsledky desítek a desítek začátečníků, kteří si nechali poradit a použili jen tu techniku, kterou doopravdy ke svým podmínkám potřebovali. Často soubězně zakládali i další akvária s technikou a bylo (je) velmi běžné od nich slyšet, že akvárium s minimem techniky fungovalo dlouhodobě nejlépe. Přestože byli začátečníci. Je to totiž o nervech a sebedisciplíně. Člověk může být i začátečník, ale pokud dokáže přistoupit na: “Udělej tohle a tohle a nesahej na to …” pak mu to často bude fungovat a podle zpětných vazeb, které dlouhodobě dostávám, bude zažívat méně katastrof, než ten, kdo si pořizoval techniku jen proto, že mu to někdo doporučil.
    Mimochodem – víš, že akvárium fungující jen na rostlinách a světle může obsahovat víc kyslíku, než akvárium s filtrem?
    Jirka Ščobák

    P.S. Vážím si, že jsi můj první komentář zveřejnil!

    Odpovědět
    • Jiří Růžička

      To jsou ale přece základní věci…
      J.R.

      Odpovědět
  3. Aneta Tobolková

    Mě by velmi zajímaly vaše začátky, pane Růžičko. Když jsem před deseti lety začínala já, měla jsem zkušenost, že akvaristé jako vy se ze mě snažili vytáhnout peníze za drahé produkty tím, že ve mně vyvolali dojem, že jsou autorita a dané věci rozumí. Prošla jsem si cestu, kterou tady propagujete a směle můžu říct ,,už nikdy”. Je to začarovaný kruh s jasným účelem- podojit nic netušícího začátečníka. Teprve díky těm skupinám na FB, které vy tady lynčujete, začínám milovat akvaristiku. A víte co je sranda? Mám teď 9 nádrží BEZ TECHNIKY (většinu se světlem, to ale do pojmu zbytečné techniky nezahrnuji) a všechny jsou stabilnější než celá řada mých pokusů s technikou (rozuměj s hloupostma, co vůbec nepotřebuješ, když zapojíš vlastní rozum, začneš si sám zjišťovat informace o rostlinách a rybách a přestaneš poslouchat ty, co nejvíc radí). Tímto vás zvu k sobě na návštěvu, abyste mohl svůj mylný názor na nádrže bez techniky konečně přehodnotit. Myslím to vážně, klidně mi napište e-mail a domluvíme se, bydlím v Praze. Přijde mi totiž, že zbytečně bazírujete na tom pojmu a nechcete vidět, co je za ním. Není to o extrémních znalostech, je to o pokoře před svojí nevědomostí.
    PS: nikdo nikde nepropaguje, že bez techniky=bez péče, v tom lžete. Bez techniky právě musíte pozorovat a snažit se pochopit proč se co děje. Tady se teprve pozná, jestli vás to zajímá, či nikoliv. Nikdo nikde nepropaguje ani to, že ,,bez techniky” se hodí pro všechny druhy rostlin a ryb. V jedné z těchto skupin je dokonce několikrát jasně řečeno, že mořská akvária bez ní provozovat nelze, takže nerozumím, proč to používáte ve své argumentaci.
    PPS: ,,v dnešní době mnoho mladých lidí hledí na monitor počítače a minimum z nich má jako zálibu akvaristiku”…to si snad děláte legraci? Je mi 23 let a jediné, co by mě od akvaristiky odradilo jsou právě tyhle neustálé předsudky. Přestaňte, prosím, takhle škatulkovat lidi.
    Poslední otázka na závěr (omluvte moje chaotické psaní)… když chovám vrčivky trpasličí v nádrži bez techniky, ale zároveň je tato nádrž v místnosti, kde v zimě běží topení, tak tedy používám techniku, jo? 😀
    Budeme dělat jakože nevíme, že tento článek má akorát zvýšit prodej produktů Dajana.
    Hezký den,
    Aneta

    Odpovědět
    • Jiří Růžička

      Před šedesáti lety jsem začínal s dědou. Dofukovali jsme každý večer pneumatiku od traktoru pod postelí, která potom vydržela cca l den. Můj článek je pro začínající akvaristy a hlavně, pokud vyznáváte akvárium bez techniky, nic proti tomu. Já jen že mi prošlo tisíce lidí, kteří potřebovali poradit a vždy to nakonec dopadlo. Vím moc dobře, jak začínající bojují s vědomostmi. Naše prodejna byla největší v Praze a těch akvárií a ryb jsme prodali také mnoho, tedy za ta léta. A věřte mi, že jsme neměli problémy ani s akvaristy, kteří uměli chovat ryby v akváriích bez vzduchu. Mimochodem, kolik ryb odchováváte například ve 100 L akváriu? Bez vzduchu?
      J.Růžička

      Odpovědět
      • Aneta Tobolková

        Nevím co znamená dofukovat každý večer pneumatiku…to jste si takto vyráběli vzduchování? Píšete, že váš článek je pro začínající akvaristy, ale já jsem taky začínající akvarista… nikdy bych si netroufla tvrdit, že tomu rozumím na 100%, vždyť to snad ani nejde a hlavně, proč? Má to být zábava, né soutěž, kdo je větší profík. Když už se ptáte, shodou náhod mám jedno 98l, jen s osvětlením, které běží půl roku. Je postavené na nenáročných rostlinách a šnecích. Začínala jsem s 10kusy xenophallus umbratilis, teď už mezi nimi plave první generace mladých (neodlovuji). Hodlám takto pokračovat do chvíle, než začnu pozorovat nedostatky kyslíku (ale toho se, díky velkému množství rostlin, nebojím). Můžu vám sem za rok zase napsat na jaké číslo jsme to dotáhli. Pokud se vám nechce čekat na vývoj u mě, pojďte k nám do skupiny… je tam pár borců, kteří vám dají odpověď hned, protože tu zkušenost už mají 🙂

        Odpovědět
        • Jiří Růžička

          Jj, vzduchování tehdy žádné nebylo a měli jsme akvária bez něj. No a pokud jsme začali odchovávat větší množství ryb, přišlo i na něj. Tak proto ta pneumatika. Ona není akvaristika jedna a je mnoho podob chovu ryb. No a ti, kteří odchovávají větší, nebo velké množství ryb se bez vzduchu zkrátka neobejdou. Mimochodem, z FB jsem odešel, takže skupiny již nesleduji.
          Děkuji za reakci a zase někdy v Článcích. Budu se tomuto tématu jistě věnovat.
          Jiří Růžička
          P.S. Dajana žádnou techniku pro akvaristiku nevyrábí ani neprodává, takže jsem v tomto smyslu bez zájmu…

          Odpovědět
          • Aneta Tobolková

            Já ale nic takového nerozporuji… a nemá smysl to ani v téhle diskusi zmiňovat, když jste sám napsal, že je to článek pro začátečníky. Nepředpokládám, že cílem začátečníka bude mít 200ks rybek v akváriu, jeho cílem nejspíš bude funkční, v nejlepším případě i hezké akvárium a toho bez techniky lze dosáhnout.
            Já děkuji, že jste můj komentář zveřejnil. Mějte se,
            Aneta

          • Jiří Růžička

            Jo jo, nejste pevní ani poslední, kdo mi píše a to byste asi nevěřila, kolika lidem do týdne odpovím. Však jsme na jedné lodi! Kdybyste potřebovala, ozvěte se, rád pomůžu, když to bude možné… 🙂
            J.Růžička

      • Peter Mahler

        Vazeny pane Ruzicka, pred sedesati lety byl k dostani v akvaristickych obchodech vzduchovaci kompresorek „Silenta“. Molitanove filtry na pohon vzduchem z tohoto kompresorku se v Druzstevni Sluzbe Praha a v jejich prodejnach take uz prodavaly. Jeno osvetleni si musel akvarista nejak sam vyrobit. Tedy zadny problem mit v teto dobe komfortni nadrz. 🙂

        Odpovědět
  4. Lukáš

    Dobrý den,Pane Růžička, nebudu vás urážet ani vyvracet vaše názory.Zvolím jiný způsob komunikace, mám doma 300 litrů akva,jsou v něm dva velké a několik menších kořenů, substrát volcano black/páč černá je teď moderní :-D/ a opravdu hrooomady nejrůznějších anubiasů ryby danio perlové asi 100 ks/ naštěstí od rozumného chovatele/ v akvaristice bych se nedoplatil 😀 /a velké spousty krevetek, akvarium má nahoře sklo takže žádné odpařování. Osvětlené je v celku slabě několika led pásky/ na rovinu považovat jakýkoliv druh světla za techniku je zavádějící, to už můžete rovnou říct že akvárium jako takové je technika a když ho dám k oknu využívám techniku přes kterou prochází světlo/ Akvárium stojí v temném koutě kam se denní světlo vůbec nedostává,tak jak jsem ho popsal fungovalo víc jak půl roku bez jakéhokoliv zásahu kromě krmení…Chci se vás zeptat na názor a především čím si to vysvětlujete? Bohužel ho budu muset brzy přestěhovat do jiné místnosti a začít znova.Ještě bych rád dodal že k provozování akvária pouze na světlo jsem se propracoval přes plné skříně bohužel nakoupené techniky,která mi byla někdy lživými argumenty prodejců vnucena jindy to byla moje lidská hloupost a chuť udělat si něčím radost.

    Odpovědět
    • Jiří Růžička

      Zdravím a gratuluji! Dělat si radost s akvaristikou je vlastně to hodně důležité. Tedy, pokud začínající nepocítí radost z budování akvária, většinou ho to po chvíli opustí a akvárium se ocitne kdesi na půdě…
      Dania jsou skvělé a krevety též. Hodně Anubiasů je též ve Vašem akváriu důležité a tak nemám co dodat.
      Přeji hodně úspěchů a hlavně, dělejte si radost!
      J.Růžička

      Odpovědět
  5. Milan

    Dobrý den….rád bych reagoval na příspěvky pro pana Růžičku.Za prvé bych chtěl podotknout že jakožto jsem měl možnost se s tímto akvaristou s velkým A který dělá léta akvaristiku s láskou setkat tak vím že akvaristika jako taková má mnoho podob….to co se zde uvádí a rozvádí je mířeno spíše k akváriu které sice nepotřebuje onu filtraci atd….ale je omezeno jen na určité druhy ryb které nemusí mít až takové nároky na vodu….pokud to mám upřesnit tak je rozdíl krmit neonky …nebo L.sumce či tlamovce.Chci tim naznačit že je možné mít akvarium bez techniky a má své kouzlo zajisté ale rozhodně má své meze co se týče zarybněni a rozmanitosti ryb jinde než akvarium s filtrací.Nemyslim si že by filtrace bylo něco co nutně potřebujem ale zároveň nám to posouvá kapku hranice co se ryb týče ….ono stačí mnohdy jen pohyb vody….samozřejmě na druhou stranu se jistě obejdem bez co2 pokud nechceme náročné rostlinky a tam je pak zapotřebí i světlo a živiny.Je rozdíl mit echinodorus,nebo kryptokoryny které se opravdu spikoji s málem a na druhou stranu třeba kobercové rostlinky a jiné novinky z rostlinné říše.Samozřejmě jde mít nádrž bez techniky ale neumím si představit tropické ryby bez topení a vím že řada amazonských ryb potřebuje i 27°C ….velice záleží na tom jaké rybky chceme a pan Růžička sám moc dobře ví že by asi těžko doporučil chov terčovců nebo L sumců jen na holou vodu.Prostě si myslim že většina začínajících akvaristů si chce vyzkoušet co možná nejvíce rozmanitosti a ta technika to prostě dovolí….jinak je to má stále uzavřený prostor tudíž žádná nekonečná reciklace ani přísun živin natož minerálů ….nic takového v uzavřené nádobě bez jisté dávky té techniky nejde.Akvárium je pouze napodobenina něčeho co se nedá popsat ani omylem v pár článcích….ostatně kdyby to tak bylo tak by směle i v botanické zahradě mohli jet akvária bez techniky a pěkně zdarma…..samozřejmě to jde ale s omezeným osazenstvem……a buď jsem.akvarista zaměřený především na chov rybek spíše nebo mám zaměření spíše na rostlinné akvarium …oboji funguje jen s tim rozdílem že spousta prodávaných větších ryb se neobejde bez kvalitní filtrace či topení.Ale jinak si zkouším oboje….pravdou je že mnoho dnešních trendů je tak trochu zavádějících ….jsou prostě hranice a ty má akvaristika také a považte že i kvalitní ….jednoduchá technika nám otevřela možnosti k druhům ryb které jsme možná viděli jen u profi…..tak asi tak….Milan

    Odpovědět
  6. Peter Mahler

    Vazeny pane Ruzicka, pred sedesati lety byl k dostani v akvaristickych obchodech vzduchovaci kompresorek „Silenta“. Molitanove filtry na pohon vzduchem z tohoto kompresorku se v Druzstevni Sluzbe Praha a v jejich prodejnach take uz prodavaly. Jeno osvetleni si musel akvarista nejak sam vyrobit. Tedy zadny problem mit v teto dobe komfortni nadrz. 🙂

    Odpovědět
  7. Peter Mahler

    a jeste pridavek. Vlastnil jsem v dobe 1972 akvarium, ktere melo obsah neco okolo 350 litru. Mel jsem ho postavene na parapetu okna, ktere jsem ze dvou dolnich tretin „zazdil“, takze jsem mel osvit dennim svetlem ze zhora a jedo male topitko z DDR, ktere mi v nejlepsim vytopilo nadrz v lete na ca. 26-27°C. tedy kdyz byly v lete vedra. Jinak byla v nadrzi teplota neco + – 21 – 24°C. Choval jsem v nadrzi s vodovodni vodou v Praze (voda ze Zelivky) jeden par hnedych tercovcu, ktery mi pravidelne daval mlade (samozrejme z jiker 🙂 ) Tyto mlade jsem vykrmoval hoezim srdcem, zrovna tak ty dospele. Nadrz nemela zadny filtr ani vzduchovani. A slo to bez problemu leta… 🙂

    Odpovědět

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Červen 2020
Po Út St Čt So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...