Prosincové vzpomínky na dobu minulou

7.12.2019 | 4 komentáře(ů)

V žádném případě nejsem zastánce minulých dob, jenže jsem byl jejich nedílnou součástí a asi tedy všichni víte, o čep píšu. Zkrátka, všichni jsme na tom byli a jsme nějak… Dnes ale rád popíšu náladu z doby, kdy jsem ještě chodil do akvaristického klubu na Žižkově. Kluby si šly tehdy svojí cestou a nebyli jsme, tedy mimo oficiální zakládací listinu, téměř na ničem jiném závislí, než na akvaristické činnosti. Je tomu již více než 45 let a já se po návratu z vojny pídil po tom, co je v branži nového a kam se „vrtnout“. Můj volný čas se dělil na dvě téměř nerozlučné činnosti, jednou byla hudba a druhou akvaristika.

Při návštěvách burz a nejrůznějších setkání akvaristů jsem zaznamenal, že se v blízkosti mého bydliště založil také akvaristický klub a tak nebylo co řešit. Klub…, no dejme tomu. Začínali jsme v téměř sklepních prostorách bez okna a bohudík jsme si mohli zatopit ve starých kamnech na uhlí. Tuto službu měl vždy jeden z nás, většinou ten první co přišel. Místnost byla tak maximálně 18 m čtverečných, uprostřed dlouhý stůl, nad ním žárovka bez cylindru a kolem židle, co se jich vešlo. Vše bylo podle nás v pořádku. Jeden přinesl vysavač, druhý koště, kýbl, hadry a tak podobně. Zakrátko jsme dali náš klub jakž takž do pořádku. Dokonce jsme i tu zaprášenou místnost vymalovali. Během krátké chvíle se na zdech objevily nejrůznější fotografie ryb a všeho možného, co s akvaristikou souvisí. Jak jsem popsal, žádný velký komfort, ale nám tam bylo nejlépe! Scházeli se vědci, truhláři, zedníci i učitelé a vůbec, lidé všeho možného řemesla.

Scházelo se nás od deseti výš, ale základ členů, který navštěvoval klub, byl kolem deseti lidí. Mimochodem, kluby které v té době v Praze byly ustanoveny, měly mnoho set členů a ten náš jen o něco méně, ale do klubu rozhodně všichni nechodili. Tehdy bylo nejen v akvaristice vše jinak než dnes a bylo „to“ velké dobrodružství. Neexistovala téměř žádná technika, prodávané krmení v obchodech pro akvarijní ryby nebylo téměř žádné a z profesního hlediska nic moc. Samotná akvária jsme si vyráběli sami. Na schůzkách našeho klubu jsme se ale mohli obeznámit s mnoha věcmi a hlavně třeba i s výrobou čerpadel z motorků do gramofonu, domácí výrobou vločkového i jiného krmení, bylo možné sehnat kontakty na zámečníky, kteří nám svařovali konstrukce pod akvária a hlavně kostry pro jejich výrobu. Lepení silikonkaučukovými lepidly přišlo až za nějakou dobu.

Další potřebné kontakty byly na sklenáře a nejrůznější řemeslníky, zvláště pak soustružníky. Co bylo též velmi prospěšné, byly informace o tom, kde se vyskytuje a v jakém rybníku potrava. Tu někdo potřeboval pro potěr vířníky, tu nauplie buchanek, jiný zase nitěnky, dále jsme lovili hrotnatky a další možné živočichy planktonu, zvláště ceněné byly ale koretry.

Co bylo ale pro nás všechny velmi zajímavé a zvláště poučné, byla pravidelná povídání členů i přednášky pozvaných hostů na nejrůznější témata. Pokud jsme zrovna neměli nikoho na zajímavé přednášky, svěřovali se členové klubu se svými poznatky. To bylo řešeno tak, že jsme vždy na konci setkání určili někoho, kdo by mohl na příští schůzce něco zajímavého ostatním sdělit. Většinou se ale někdo přihlásil sám. Dovedete si asi představit, jak jsme všichni byli zapáleni pro věc a snažili se vždy přinést něco nového či zajímavého. Schůzky se konaly každý týden ve čtvrtek. Je asi jasné, že jsme my, mladí, hltali zkušenosti od starších a zkušenějších akvaristů. Byla to téměř nevyčerpatelná studnice poznání.

Po nějaké době se na zdi našeho klubu objevila poměrně rozměrná mapa Afriky a na ní vyznačené dva stěžejní body – a to jezero Malawi a Tanganika. Do klubu přišel nový člen, kterého jsme ale již delší dobu znali z jiných akcí a začal nás zasvěcovat do chovu afrických cichlid z těchto lokalit. Tehdy bylo v akváriích těchto ryb ještě málo druhů, ale byly rozhodně zajímavé a povídaní o nich jsme přijali s velkým nadšením. Ten člověk byl velmi aktivní a marně si vzpomenu na jeho jméno, protože zakrátko zmizel za západními hranicemi a už se nevrátil. No, ale semínko zasel a tak se chov afrických cichlid z jezer Malawi i Tanganika přece jen u několika chovatelů ujal. Dnes je to běžná praxe.

Postupně jsme se my mladší seznamovali s přírodním výskytem ryb a začala nás zajímat i jejich etologie. Konec konců přednášky na tato témata byly velmi oblíbené. Pamatuji, kolik času jsme trávili nad fotkami ze západních časopisů, které byly v perfektní kvalitě. Byly tam druhy ryb, o kterých se nám mohlo pouze zdát. Přesto se sem tam v akváriích objevily nějaké ty novinky.

Tehdy se ale nové druhy ryb v akváriích objevovaly velmi zřídka a tak jsme byli vděční za každou novinku, zvláště když byla u konkrétních členů našeho spolku. To se smlouvaly schůzky a chodilo se hromadně na návštěvy. Vznikaly tak téměř humorné chvíle, kdy se třeba pět dospělých lidí všech možných profesí sklánělo nad akváriem, a zírali na pohybující se novinku, která byla u nás v republice zcela nová.

Mnohdy to byly ryby na pohled obyčejné, nebarevné, ale byla to přece jen novinka. Tehdy skutečně byl i dovoz rybiček do akvária zapovězený, a když kdokoliv chtěl obohatit svůj chov o nový rybí druh, musel se dopustit toho hrozitánského trestného činu a dovézt si většinou ze sousedního VÝCHODNÍHO NĚMECKA třeba čtyři ryby v termosce na kávu. No, a když se na hranicích profláklo, že někdo veze ty čtyři čudly, čekal je tvrdý konec v kanále a pašeráka čekalo potrestání. No však řekněte, kdo si to může vůbec dovolit, přivézt si rybu do akvária, že? Takový hrozný čin!!!
Ta doba je ale již za námi a k mání je snad vše, co je možné v akváriích chovat. Ale pozor, ono to má též své záporné stránky! O tom si můžeme něco říci příští sobotu…

J.Růžička

Ohodnoťe, prosím, článek

5/5 (3)

4 Komentáře

  1. Filip

    Pěkné a zajímavé čtení.

    Odpovědět
  2. Vladislav Kaněra

    Dobrý den.

    Tak to já nemohu až tak zavrhovat minulou dobu a to ani politicky . Každá doba má své plus a mínus.
    Já sám jsem začal s akvaristikou v 5 l láhvi od okurek , kde jsem měl paví očka , dnes vedené jako forma endemitek. Já sám jsem chodil v pionýru do akvaristiky a chodili jsme na lov říčního planktonu a učili se chovat prvoky a chodili na akvaristické výstavy.
    Dnešní akvarista a celkově všechny obory jsou rozmazlené technikou a globální politikou.
    V minulosti byli akvaristé a celkově všichni kutilové kouzelníci a dokázali z minima i celosvětové výsledky.
    Je zajímavé jak plno akvaristů skvěle prosperovalo s tehdejší technikou a více respektovali přírodní podmínky a doslova žili se svým akváriem.
    Já myslím , že by nebylo od věci , kdyby zde p. Růžička skvěle popsal doslova alchymii starších chovatelů a to kdy tenkrát nebyly technické vymoženosti a některé akva-firmy se nechovali jako bohové akvaristiky a to tak , že bez jejich produktů budete zklamaným akvaristou viz. R.t.j a další podnikatelé.
    Děkuji.

    Odpovědět
    • Jiří Růžička

      V mnohém máte také pravdu. Já ale v Pionýru nebyl, takže mě vše učil děda už téměř od narození… Krásná doba! Souhlasím. Jo a to, o čem bych měl také psát již v Článcích je, je možné vyhledat ve vyhledavači. Držím palce. Jo a paví očka jsme lovili v Olšanském rybníčku na Žižkově, byl jich plný. Byla to přesně ta očka, o kterých píšete…
      J.Růžička

      Odpovědět
    • Bohuslav Filip

      Dobrý den pane Kaněra.

      Kromě odpovědí v rubrice Poradna sem tam proběhnu i celé naše stránky. Tak jsem se dostal i k Vašemu příspěvku. Dovolte poklonu i UZNÁNÍ .

      Vše nejlepší v r. 2020 !

      S pozdravem
      Slávek Filip

      Odpovědět

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Prosinec 2019
Po Út St Čt So Ne
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...