Vzkazy 2019/27

23.11.2019 | Žádné komentáře

Jak snadno vzkázat začínajícím profesním akvaristům, jaký rozdíl je v tom starat se o dvě akvária doma v bytě či v poměru obsáhnout byť malou profesní líheň? Na můj článek o přípravě na profesní dráhu reagovalo několik lidí a ptají se na konkrétní věci, jako je například časový rozdíl od údržby akvárií v běžném provozu a v režimu chovném? Tento zdánlivě podivný a snadný dotaz jistě pochopí chovatelé, kteří mají již nějaký čas provozu profesní líhně za sebou. Začínajícím může ale skutečně zamotat hlavu.

Nerad bych zde zbytečně lamentoval nad tímto dotazem, ale asi nejschůdnější bude napsat, že v běžném domácím provozu dekorativních akvárií vše kolem nich děláme jaksi rádi a pochopitelně s láskou k věci a čas, který je k tomu potřeba si volíme podle potřeby a našich možností. Ostatně, nedokážu si představit nikoho, kdo by provozoval akvárium nerad… Máme to prostě v sobě, že?

No a při práci s profesními akvárii k těmto pocitům ještě musíme přidat odpovědnost, a ruku na srdce, to už jde tak trochu do tuhého a ne všichni mají tuto vlastnost jaksi automaticky danou… A tak se buďto uvidí, nebo ne. Přidejte téměř nemožnost delšího pobytu mimo domov či líheň, podle toho, kde ryby chováme. K tomu má taky co říci rodina, no a problémy se navyšují.

Pokud jde o to, že je chov i odchov ryb naším hlavním příjmem, musíme být velmi opatrní a hlavně odpovědní. Znám několik rodin, kde se do této činnosti zapojila i manželka akvaristy a dokonce ji iniciovala třeba i žena. Mimochodem, ženy bývají velmi šikovné akvaristky. Musím ale upozornit na to, že je vždy lepší když ryby v domácnosti odchovává jeden člen a ten druhý to jistí zcela odlišným příjmem. Je to i z toho důvodu, že pracujeme s živými tvory a tím pádem nejsme vůbec pojištěni proti tragédiím v podobě infekcí, dlouhodobému výpadku proudu či jiným problémům. Toto ale lze ošetřit a záleží tak na našich zkušenostech i teoretických poznatcích.
K tomuto tématu jsem ale napsal již mnoho informací v mnoha článcích, a tak je možné je vyhledat. A pokud bude skutečně zájem, raději zavolejte, tyto informace jsou přece jen rámcové a konkrétní dotazy je vždy lépe řešit po telefonu.

Krmení závojnatek v akváriu

Několikrát jsem reagoval v poslední době na nejrůznějších stránkách z důvodu krmení závojnatek. Upozorňuji, že jde skutečně o ryby, tedy karasy stříbřité východní, které během několika tisíc let byly vyšlechtěny do závojnatek a jejich morfologie byla velmi „předělána“ postupným výběrem. Dnešní závojnatky, a zvláště pak jejich některé variety, se tolik odlišují od původních forem karasů stříbřitých, že mají i jiné nároky na chov. Etologie těchto původních druhů je natolik vzdálená etologii dnešních závojnatek, že v už podstatě nesnese srovnání. A tak i my k nim musíme přistupovat.

Největší přečiny se dělají v podávání potravy a v teplotě vody, v které je chováme. To je ale velké téma a tak se mu budu věnovat i v některých dalších článcích. Dnes bych rád upozornil na tu skutečnost, že závojnatky MUSÍ být krmeny ve své podstatě v dietním režimu. Tato dieta spočívá v množství proteinů v závislosti na tucích. Toto ale výrobci dnes již dobře vědí a cíleně pro závojnatky se krmiva vyrábí. V mnohých případech jde o vločky, které je možné podávat rovnou, ale pozor!!! V případě nejrůznějších granulí, pelet, či jiných podsušených krmiv je NUTNÉ potravu před podáním nejprve na cca 20-30 minut namočit do vody.

Závojnatky jsou hltavé a jsou schopné pozřít mnoho potravy najednou a v případě, že podáme sušenou potravu rovnou, bez předchozího namočení, zaplní si hltavě trávicí soustavu suchými granulemi a ty posléze začnou bobtnat. No a co se následně stává, je jasné.

U závojnatek začasto dochází též ke ztučnění jater, která potom poruší i stabilitu a při dlouhodobém krmení nevhodnou potravou se závojnatky obrací břichem k hladině. Toto je velmi závažné onemocnění a vede téměř jistě k úhynu. Je možné tomuto předcházet podáváním výše uvedené specializované potravy, kterou snadno obstaráme v každém obchodě s potravou pro ryby. Pozor ale, předchází postupné obracení břichem vzhůru a v tom případě je nutné začít s léčbou ihned po zjištění těchto příznaků. V mnoha případech je ještě možné zvrátit zhoubný konec. Je nutné ihned přestat krmit a podávat pouze okřehek, což je plovoucí rostlina, známá jako plevel v akváriu. Pokud je ryba již dospělá, vydrží bez potravy snadno 10-14 dní a potom zakrmovat velmi opatrně nízkokalorickou potravou. Jedině tak je možné ještě zastavit tuto nemoc.

Jiří Růžička

Ohodnoťe, prosím, článek

5/5 (1)

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Listopad 2019
Po Út St Čt So Ne
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...