Vzkazy 2019/21

5.10.2019 | Žádné komentáře

Dnes několik odpovědí najednou, protože dotazy se množí a v poště bych je musel hromadit.

Porost dna

Porost dna je skutečně excelentní počin již vyzrálého akvaristy. Nejde v tomto případě pouze o nakoupení a vysazení několika odpovídajících druhů rostlin, ale o několik dalších ukazatelů, které jsou však vykoupeny zkušeností akvaristy. Jde též o to, že je nutná i osobní výbava a to velká trpělivost. Někdo si chce s celou věcí pohrát a doslova se baví při vysazování a dalším pěstění, někdo by rád pouze výsledek a raději si nechá za nemalé peníze porost vytvořit.

V tomto případě ale nejde pouze o vytvoření, tedy pitvoření se s vysazováním, jde též o následné udržení celého porostu a to je daleko náročnější problematika. Pokud se o toto zajímáte skutečně, vyhledejte si zde v Článcích některá pojednání o porostech, je zde toho dost, ale vezměte v úvahu, že byste měli mít povědomí o akvaristice jako celku, tedy o teplotě vody, osvětlení, filtrování, hodnotách vody a hlavně též cit pro věc.

Nechci tím rozhodně odrazovat kohokoliv od této nádherné činnosti, někde se přece začít musí, že, ale jen chci upozornit na to, že tvorba porostu na dně akvária není tak úplně snadná záležitost. Je též důležité zvolit styl tvorby. Někdo vysazuje pouze do vlhkého dna a čeká měsíce, až je možné porost několikrát zastřihnout a následně zalije vodou, někdo používá vzrostlejší rostlinky a sází je rovnou pod vodu. Ten první systém je sice o něco zdlouhavější, ale zase ve finále hustší. Jak jsem již ale napsal, skutečně jde o znalosti každého z nás a hlavně i kopec trpělivosti.

A ještě něco o původu nakupovaných rostlin. Já osobně doporučuji některou z pěstíren a tam by měli i poradit, jaké rostliny nakoupit. Jde též o to kolik. Je dobré vzít v úvahu, že tyto malé druhy rostlin se prodávají v košíčkách, nebo v miskách a při sázení je nutné je pečlivě rozdělit. Je tedy jasné, že v jedné misce může být poměrně dost jednotlivých rostlinek. I to berte při vysazování v úvahu a je dobré se u prodejce informovat.

Červíci z hub

Je podzim, navzdory všem hlášením sdělovacích prostředků je i dost vody, a tak se lesy jen hemží houbami. Houby je věc jedna, ale pro nás je důležité též to, že v houbách je začasto mnoho červíků a Jana se ptá, zda jsou vhodné pro akvarijní ryby. ANO!!! a to velmi. Postačí rozlámané kousky hub s červíky dát do misky s vodou a po chvíli se na dně objeví vrstva té dobroty. No, konec konců, uvidíte sami, co se začne v akváriu dít. A pozor, ty zbylé houby do vody v akváriu nepatří!

Rosení akvária

Je skutečně nutné akvárium vypustit a rozřezat. Při odpovědné práci ho do večera budete mít opět jako nové. Vše je již podrobně popsané v článcích a tak napište do vyhledávače „rosení akvária“ a objeví se články s touto tématikou. Pozor, je možné rosení zastavit opravou silikonovým lepidlem, ale toto rozhodně nedoporučuji!!! Varuji před tím. Ono je totiž dost důležité, zda akvárium začalo ronit bez zjevné příčiny, nebo bylo nějakým způsobem poškozeno, například při čištění řas žiletkou. V tom případě je možné vodu odpustit, konkrétní místo očistit a opravit lepidlem, ale pokud akvárium začne ronit zdánlivě bez příčiny, jde jistě o pozbytí soudržnosti například při prorůstání řasami. Znamená to tedy, že začne po krátké době ronit na jiném místě. Ale co je horší, pokud soudržnost lepidla z nějakých důvodů již pozbyla účinnosti, hrozí povolení stěny a voda vyteče na podlahu.

Podzim a rybníček na zahradě

Jak se blíží zima, je nutné odstranit zbytky uhnilých rostlin, začít méně krmit, ale zato velmi vydatným krmivem a připravovat ryby na zimu. Jde o to, aby se nespotřebované krmivo nezačalo rozkládat na dně a doslova vodu v rybníčku nezačalo sytit dusíkatými látkami. To samé hrozí od zbytků zahnilých rostlin. V menších, nebo přerybněných rybníčcích je dobré přeměřit hodnoty vody a případně ji oživit vodou čerstvou, nezatíženou.
V poslední době je problém se zvyšující se zimní teplotou a tedy s tím, že se ryby několikrát za zimu mohou probrat z hibernace. Tam hrozí nebezpečí, že se vyčerpají a nezbyde jim dostatek energie ke zdárnému dožití do jara. V tom případě můžeme nepatrně zakrmit, ale dávat dobrý pozor na překrmení, je to při oblevě častý problém. Ryby prosí o kousek bašty a my to nevydržíme a začneme bohatě krmit, ale to je právě ten problém, který může způsobit katastrofu.

Na fotce je klasický příklad závojnatky, která žila ve vodě se zvýšenou hodnotou dusitanů. Jde o klasický příklad zanedbané údržby vody. Na takové postižení nepomůžou žádné léky, důležité je velmi rychle obměnit alespoň část vody za čerstvou a to několikrát po sobě každý den.

Jiří Růžička

Ohodnoťe, prosím, článek

5/5 (1)

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Říjen 2019
Po Út St Čt So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...