Vzkazy 2019/18

14.09.2019 | Žádné komentáře

Na úvod mini slovník pro pana Honzu.
Endemitní živočich je takový, který se nachází právě jen na konkrétním území, lokalitě, a jinde ne. Jde tedy začasto o poměrně vzácné živočichy a rostliny.
Gutace je vylučování nadměrného množství vody rostlinami převážně v podobě kapek na jejich listech. Toto se děje zvláště na vlhkém stanovišti.
Gonopodium je pářicí orgán u ryb, kterým říkáme převážně nesprávně živorodky. Jde o přeměnu řitní ploutve.
Z dopisu pana Honzy je patrné, že se snaží proniknout do akvaristiky všemi možnými skulinami. Jeho dotazy jsou zajímavé a troufám si uhodnout, že bude vytvářet akvaterárium. Z naší korespondence je patrné, že se alespoň o takový objekt zajímá.

Vybudovat si v domácnosti fungující akvaterárium je skutečně skvělý, i když ne snadný počinek. Chce to zkrátka fištrón a trochu píle se znalostmi… V blízkém budoucnu budu psát o tom, jak co možná nejlépe takový objekt v domácnosti vytvořit. Abych byl přesnější, tak uvedu, jaké mám s takovým akvateráriem zkušenosti, a jakou cestou je dobré se dát při jeho budování i jakým případným problémům se vyhnout.

Již čtrnáctý rok se zde na stránkách DAJANY setkáváme s mnoha našimi čtenáři a musím napsat, že s mnohými si začasto nejen píšu, ale i telefonuji a vyměňuji na kdeco názory. Je jen škoda, že mnohé moje odpovědi jaksi zmizí bez reakce a já pak nevím, zda si je jejich adresát vůbec přečetl, případně zda se mu moje zkušenosti osvědčily. Je to škoda, protože vím, že v mnoha případech jsme řešili kdejakou problematiku po telefonu a po mojí radě se objevily další dotazy z mé strany a nakonec jsme zjistili, že onen problém tkví ve zcela jiném řešení, protože ho pisatel nedokázal zprvu přesně objasnit.

Do řady článků s podzimní tématikou patří rozhodně pokles teploty a tedy i pokles teploty v zahradních rybníčcích. Je to pro nás důležitý signál, který nám napovídá, že musíme připravit rybníček na přezimování. Pochopitelně jde o ryby a jejich zdraví. Vše co musíme vykonat vede k tomu, abychom se na jaře setkali s našimi chovanci v jejich dobré kondici.
Všechny doporučení k tomuto tématu jsou již podrobně popsány v minulých článcích a je snadné si je vyhledat pomocí vyhledavače nad články. Dnes pouze zásadní doporučení, která bychom rozhodně neměli pominout.

V podzimních měsících je nutné sledovat dění v rybníčku a vydatně, ne však přehnaně, krmit. Ryby v tomto období sbírají sílu na hibernaci a přežití zimy pod ledem. Měly by si tudíž vytvořit bohatou zásobu tuku, protože v zimních měsících téměř nepřijímají potravu. Kaprovité ryby dokonce omezují tep srdce až na dva tepy za minutu. Spotřebu energie mají tedy velmi malou avšak zimní doba je dlouhá a tak je důležité zásobit se energií, tedy tukem, na její dobu trvání. No a to pochopitelně získají ryby kvalitní potravou, kterou jim musíme před zimou podávat.

Další důležitá věc v přípravě na zimu je odstranění všech zbytků rostlin, které by v zimních měsících tvořily nadmíru dusíku ve vodě a tím by ohrozily spící ryby. To je zvláště důležité v menších nádržích. Problém nastává při nestálých zimách, to když se nečekaně například začátkem února oteplí, led roztaje a ryby začnou být aktivní. V tom případě začnou ryby spotřebovávat potřebnou energii a při jejím nedostatku nedožijí konce zimy.

Mějte též na paměti, že přerybněná nádrž může vést k nedostatku kyslíku, i když je v zimních měsících jeho potřeba u ryb menší. Je dobré vzít v úvahu, že v chladné vodě, v případě ledu na hladině, je teplota vody kolem čtyř stupňů Celsia, je obsah kyslíku vyšší, než ve vodě teplejší. Je ale pravda, že voda neproudící a bez kontaktu se vzdušným kyslíkem nemusí mnoha rybám v malém prostoru stačit a začnou se dusit.

Jiří Růžička

Ohodnoťe, prosím, článek

5/5 (1)

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Září 2019
Po Út St Čt So Ne
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...