Vzkazy 2019/14 – Pozor, to už tady taky bylo!

13.07.2019 | Žádné komentáře

Dopisy na toto téma se opakují téměř pravidelně a řešení též. Ono opravdu stačí se zeptat a konat podle doporučení. Jde o postup či postupy jednotlivých disciplín našeho oboru, ale zakládání akvária v začátcích našeho snažení je velmi důležitá věc, i když ne zrovna ta nejsložitější. Je pravda, že úspěšné založení akvária a následné jeho projevy jsou právě tou důležitou inspirací pro další rozvoj akvaristické duše.

Po koupi nového akvária máme všichni velkou radost a už se těšíme na ten tajemný a krásný vodní svět a jeho skvělé projevy. U začínajících je ten krásný pocit za velmi krátkou dobu začasto pokažen a dokonce tak, že na akvaristiku někteří nadále zanevřou. O co jde? Začínat s akvaristikou je poměrně snadné, ale MUSÍME vědět jak!

Pokud si mnozí myslí, že to zvládnou „z výkopu“, no prostě tak, že si s tím poradí sami a hned, je to omyl. K tomu, abychom zvládli ne příliš složité založení běžného pokojového akvária, je skutečně nutné si o této problematice něco přečíst, lépe ještě, když máme k dispozici někoho, kdo nám s tím vším poradí. Ještě k tomuto napíšu, že v Článcích je mnoho o této problematice napsáno a tak není problém si cokoliv ověřit, ale dnes přeci jen základy napíšu, abych vyhověl našim pisatelům.

Je ale skutečností, že se v nejedné knize a pojednáních na internetu dozvíte mnohé o založení akvária a dokonce je mnoho firem, které doporučují své výrobky či obchodní artikly v této podobě a doporučují, jak by ne, zrovna ty jejich, no prostě to nejlepší na trhu. Tyto články musíme odfiltrovat a držet se té skutečnosti, že taková doporučení nemusí být zrovna špatná, ale jak se má začínající v tom všem vyznat, že? Je ale pravda, že když jste už na našich stránkách a čtete toto pojednání, máte vyhráno a jste zbaveni mnohých starostí. Budete-li se držet našich rad, nic neztratíte, právě naopak, ale co je nejdůležitější, pokud se skutečně i přes naše doporučení něco nedobrého ve Vašich akváriích stane, můžeme rychle sjednat nápravu. Prostě, víte kam se obrátit!

Základem je střídmost a trpělivost. Zakládání akvárií má mnoho podob, ale rád bych dnes doporučil tu nejsnadnější, která skutečně funguje a z které se můžete mnohé poučit.
Pro založení dna je třeba použít čistý kačírek frakce, hrubosti, od půl do jednoho centimetru. Vrstva by měla být zhruba šest centimetrů s tím, že pomocí křemenů či jiných kamenů vytvoříme skvělé terasy, kde může vrstva být vyšší. Do těchto teras následně budeme sázet rostliny. Pro běžná akvária použijeme vždy rostliny živé. Jsou velmi dekorační a navíc zbavují vodní prostředí dusíkatých látek, což je velmi důležitá úloha. Do sladkovodního akvária nikdy nevkládáme předměty od, nebo z moře, nebo předměty, které ovlivňují hodnoty vody, například vápence apod., to je možné pouze v některých speciálně vedených biotopech.

Jako techniku použijeme osvětlení, filtr buď s motorem uvnitř, nebo se vzduchovým pohonem, který zabezpečíme vzduchovacím kompresorkem. Důležité je též zabezpečení teploty vody, která je dnes snadno zajištěna termostatickým tělískem.
Po napuštění vody a zapnutí všech přístrojů zkontrolujeme, zda vše funguje tak, jak má být. Pozor!!!, ryby v žádném případě do akvária ještě nepouštíme! Po odstátí a vytemperování vody zasadíme rostliny a tím ukončíme první fázi založení akvária. Nejlépe je počkat do druhého dne.

V tomto okamžiku je NUTNÉ si uvědomit, že vše na co koukáme i se zasazenými rostlinami je v podstatě „mrtvé“. Filtr sice funguje, ale to pouze jeho fyzické funkce, ale my musíme zabezpečit, aby fungovaly také jeho biologické funkce, a k tomu je potřeba čas. Toto je možné urychli těmi správnými bakteriemi, které je možné sehnat v obchodech. Z našeho sortimentu DAJANY je možné použít startující bakterie START plus, nebo BIOFILTR. Vždy ale musíme mít na paměti, že tyto přípravky nejsou všespasitelné, a že musíme použít hlavně naši trpělivost. Do takto nachystaného akvária nejprve vpustíme několik ryb, cca pět malých jedinců a krmíme jednou za dva dny.

Nadále, tak po týdnu můžeme přidat buďto stejné ryby do hejna, nebo několik druhů sumečků na dno, kteří umí zbavit akvárium zbytků z krmení, což je důležité. A takto pokračujeme až do konečné podoby akvária a to podle našich úmyslů a hlavně podle jeho objemu a použité techniky. Rozhodně nezačínejte nikdy s akváriem malého obsahu. Pokud mohu doporučit, tak stolitrová nádrž je pro začátek velmi vhodná. Je ale možné začínat i s padesátilitrovým akváriem, ale pozor, to je tak na hraně použitelnosti pro chov běžných druhů ryb v domácnosti.

Když takto postupně využijeme prostor v akváriu, měl by být filtr již v plném provozu a to trvá tak šest týdnů. Tvorba bakterií ve filtrační náplni je skutečně velmi důležitá a jako velké nebezpečí považuji překrmování ryb v rodinném akváriu. To měl vždy dělat jeden člen rodiny, aby byl přehled, kolik vlastně do akvária toho krmení sypeme!
Toto je skutečně pouze základ a je nutné si uvědomit, že postupné přidávání ryb do akvária je velmi důležité pro dobrou tvorbu filtračních bakterií.
Jinak bych rád ještě jednou doporučil vyhledat v článcích více informací, je jich zde skutečně mnoho.

Jiří Růžička

Ohodnoťe, prosím, článek

5/5 (2)

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Červenec 2019
Po Út St Čt So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...