Vzkazy 13/2019

6.07.2019 | Žádné komentáře

Mikroprvky, makroprvky, tabulky a mnoho textu… To nás může čekat a snad i odradit při shánění informací ohledně růstu akvarijních rostlin a jejich případného hnojení. Opět se mohu podělit se svými zkušenostmi vzhledem k této problematice. Když jsem asi tak před čtyřiceti lety s Dr. Frankem probíral u něj v líhni mnoho otázek, které se týkaly, no čeho jiného než akvaristiky, vzal mě do druhé místnosti, kde měl také umístěná akvária a ukázal mi zajímavou věc. Na zdi měl umístěná vedle sebe dvě totožná akvária a v nich dvě stejně početná hejna teter červenohlavých, Hemigrammus rhodostomus.

Ta hejna nebyla vzhledem k objemu nádrží početná, cca 20 ks v každém a objem každé z nádrží byl kolem 150 l. Jejich vybavení bylo však velmi rozdílné. V jedné byl porost Cryptocoryn v běžném stavu, tak, jak jsem je znal. V druhé nádrži byly ty samé rostliny, ale v mnohem lepší kondici. Akvária byla připojena na několik přístrojů a byla průběžně kontrolována a z toho byl dělán zápis. Dr. Frnk vzal do ruky sešit s poznámkami a začal výklad člověka, který se ichtyologií zabýval celý život, vědce.

Já tehdy rozuměl asi tak polovině toho všeho, ale vzhledem k již několikaleté studii a praxi jsem si dal mnohé z jeho informací dohromady. Abych celý příběh zkrátil, uvedu resumé toho příběhu. Šlo o posouzení, zda má cenu v akváriích přihnojovat a čím, případně jak bohatě. Co byste řekli, v jakém akváriu bylo hnojeno a v jakém ne?

Pochopitelně, že rostliny v akváriu, kde se nehnojilo, byly ty větší a na první pohled i vitálnější. Vysvětlení nebylo snadné, ale pochopil jsem, že v běžně zařízeném akváriu je naopak nadbytek látek, které rostliny využívají ke svému růstu. Jde především o látky dusíkaté, v tomto případě konec řetězu, tedy dusičnany, které rostliny spotřebovávají. Jde ale v akváriích o to, že ono prostředí je velmi malé na to, aby v něm bylo umístěno tolik ryb, co jich tam chováme, a proto je v akváriích v drtivém případě dusíku nadbytek. Ten sice rostliny umí zpracovat a využít ke svému růstu, ale to není zdaleka vše, co potřebují a tak dusík, vlastně jeho nadbytek, v podstatě brání ostatním prvkům, aby je rostliny dokázaly využít.

Byl to pro mne velmi poučný závěr. Pochopitelně jsem zkoušel mnohé prostředky s větším či menším úspěchem a to hlavně při množení akvarijních rostlin generativně, ale v akváriích jsem hnojiva téměř nepoužíval a rostliny byly vždy v dobré kondici. No, a když nebyly, mělo to pokaždé svůj důvod. Myslím si tedy, že při neúspěších s pěstováním rostlin v akváriích není vždy dobré sáhnout hned po chemii či jiných podpůrných prostředcích a snažit se spíše hledat příčinu. Není totiž dobrý důvod k tomu, aby rostliny v akváriích nerostly.

Dnes je možné sehnat mnoho nejrůznějších prostředků k podpoře růstu rostlin včetně CO2 a všelijakých složitých systémů světelné techniky, ale věřte mi, že krom LED osvětlení, kde ještě výrobci neřekli poslední slovo, obyčejné a snadno dostupné teple bílé zářivkové osvětlení dělalo vždy v akváriích s rostlinami divy. Jak znám akvaristickou obec, mnozí z vás tak zcela asi se mnou nebudou souhlasit, ale jsou to moje osobní zkušenosti a krom toho, že jsem se zabýval též nejrůznějšími pokusy s mnoha druhy světelných zdrojů a měřením hodnot osvětlení, přes všechny tyto zkušenosti ty nejjednodušší v akvaristice skutečně fungují. V současné době testuji LED zdroje v různých kombinacích a vlastnostech, ale než se tyto zdroje skutečně uchytí, bude to ještě nějakou dobu trvat.

Chápu, že někteří výrobci a potažmo velkoobchody dávají přednost těm nákladnějším, ale zde platí podobné pravidlo, že lze pořídit skutečně dobře fungující techniku i za velmi rozumný peníz. Znám systémy, které jsou velmi drahé a v LED kombinaci jsou již prozkoušené. Používá se u nich stmívací předvolba a nejrůznější počítačové programy, ale jsou tak nákladné, že si je mohou dovolit jen skuteční boháči.

Co napsat na závěr? Jde tu o to, že při znalém a alespoň v základech používaném vědění o akvaristice budeme akvárium budovat, rostliny porostou a ryby také. Jde o několik zásad při zakládání akvária a ty jistě najdete v minulých článcích. Pokud se dáte na cestu poznání a budete po krátkém čase vnímat akvárium jako biologický objekt, kde je nutné citlivě zasahovat a chápat vztahy mezi přírodninami, rozhodně se vám otevře cesta velkého dobrodružství a poznávání, která však nikdy neskončí a stále nové poznatky budou otvírat dveře do komnat nového bádání.

A nakonec jednu radu. Pokud se nebude dařit nějakému druhu rostliny, volte jiný, třeba i podobný. Rostlin je dnes na trhu velké množství druhů a jistě si vyberete. Jde o to, že zrovna vámi vybraný druh nebude ve vašem akváriu spokojený z mnoha důvodů, tak jej nenuťte. Vždy je nejlepší přirozený a nenucený vývoj takový, kdy se rostliny v akváriu spokojí s prostředím, které jim připravíte.

Jiří Růžička

Ohodnoťe, prosím, článek

5/5 (2)

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Červenec 2019
Po Út St Čt So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...