Alternativní potrava

25.05.2019 | Žádné komentáře

Jestliže jsem před týdnem v minulém článku odpovídal na dotaz ohledně krmení živou potravou z přírody, měl bych asi navázat na potravu umělou, tedy potravu vyráběnou ze všeho možného, co naše ryby, ale i jiní živočichové v alternativních podmínkách chovu požírají. Jedná se ponejvíce o potravu sušenou, lépe bych měl napsat „podsušenou“. Je pravda, že nejrůznější světové firmy vyrábějí nejrůznější druhy potravy a tedy i potravu „vlhkou“. Ta je ale spíše výjimkou, protože je méně stabilní a přece jen je s ní trošku té práce. Rád bych též dnešním příspěvkem alternativní potravu oproti živé přírodní cíleně obhájil.

Problém spočívá v tom, že onu hmotu, tedy onu náhradní potravu, vkládáme do vody. Pokud bychom čímkoliv krmili v „suchém“ teráriu a chovaní živočichové o to neměli zájem, můžeme to většinou bez jakýchkoliv problémů druhý den odstranit. Pokud ale krmivo ponecháme den či dva v akváriu a ryby si toho z jakýchkoliv důvodů nevšimnou, začne se v teplé akvarijní vodě záhy rozkládat a zanechá stopu ve vodě ve formě dusíkatých látek a ty jsou pro mnoho živočichů velmi nebezpečné. Jde tedy o jakýsi kompromis s tím, že potřebujeme ryby dobře nakrmit a přitom co možná nejméně znehodnotit kvalitu vody. Asi bych měl spíše napsat, že každé krmení, ať živé či alternativní, pohne negativně více či méně s hodnotami vody, ale chováme-li se při něm odpovědně a máme-li dobré povědomí o pravidlech podávání potravy, je možné potřebnou kvalitu vody udržet „na uzdě“ v potřebných hodnotách.

Lidé preferují bohužel ponejvíce potravu bez problémů a bez starostí s údržbou. Ona je taková poučka mezi lidmi, že co je vyráběné pro pohodlí člověka, to má vždy menší či větší háček. Není daleko doba, kdy jsme krmení lovili v rybnících a alternativní potravu vyráběli doma podle potřeb jednotlivých druhů ryb ze všeho možného a všemi možnými způsoby. Zároveň nás tato činnost doslova nutila se vzdělávat a učit se ty věci, které byly k tomu potřebné a bez kterých bychom nic nesvedli. Tato činnost byla a určitě i je u chovatelů velmi oblíbená a i z tohoto důvodu dala do prodeje DAJANA zajímavé druhy komponentů, z kterých je možné sestavit potravu „na míru“ doslova podle potřeb chovaných živočichů. K tomuto stylu krmení se dopracuje snad každý akvarista v určitou dobu svého chovatelského vývoje.

Krmení umělou, spíše bych měl asi napsat alternativní potravou, je v dnešní době dominantní a již dávno vyhrálo nad potravou nalovenou v přírodě a to i z toho důvodu, že mnohá přírodní loviště se po roce 1990 stala soukromými a je k nim omezený, někdy i zakázaný a tedy nemožný přístup.
Musím též vyzdvihnout snahu výrobců předkládat chovatelům a hlavně jejich chovancům stále nové lahůdky, vyráběné z přírodních komponentů. Pokud jsme na stránkách DAJANY, musím vyzdvihnout přechod na původní přírodní komponenty, ze kterých vznikají nové druhy potravy, skutečně velmi kvalitní. Používám krmiva DAJANY již třináctý rok a ten posun ke kvalitě je skutečně velmi patrný. Je velmi dobré se nějaký čas věnovat nabídce na stránkách DAJANY a vybrat si potřebné krmení z velkého a velmi barvitého sortimentu. Skutečně se to vyplatí.

Nemohu zde nevyzdvihnout obrovský rozdíl v získání a pohodlnosti podávání sušené potravy oproti potravě lovené v přírodě. Uskladnění alternativní potravy je též bez komplikací a zvláště, dodržujeme-li ta správná pravidla o vlhkosti prostředí, kde sušenou potravu uskladňujeme. To bývá jediný problém, který na nás číhá, uskladníme-li sušenou potravu ve vlhku a řádně ji nezabezpečíme. Veškerá potrava konzervovaná sušením je vlastně podsušená oproti vzdušné vlhkosti a tak po otevření velmi rychle absorbuje vzdušnou vlhkost, která ji z pochopitelných důvodů ničí. Záhy se do potravy pustí veškeré možné infekce a zvláště pak plísně. Ty dokáží během krátké doby potravu zlikvidovat a proměnit ji ve velmi nebezpečnou krmnou směs.

Pokud si kupujeme do zásoby ve větším balení například vločky, které jsou na zvlhčení snad nejcitlivější, je lépe si přesypat část do menšího balení a zbytek uskladnit v suchém prostředí. Pokud máme podezření, že vlhkost překročila normu, je dobré ponechat potravu přesušit v menší vrstvě půl hodiny v troubě při 60 °C. Zjistíme-li však, že je potrava již sebeméně kontaminována, nikdy se ji nesnažte použít!

Do obchodní sítě se dostávají prakticky neustále novinky ze sortimentu nejrůznější potravy od mnoha firem a zkušenosti jsou velmi rozdílné. Je to i z toho důvodu, že každý chovatel uznává jiný styl podávání potravy a to platí i pro pokročilé. Je možné to přičíst i tomu, že mnoho aktivních chovatelů chodí ještě do práce a tak musí přizpůsobit dávky i čas podávání krmiv do akvária svým možnostem. Někdo krmí pětkrát i vícekrát denně menšími dávkami, někdo krmí většími dávkami jednou či dvakrát denně.

U zkrmování je velmi důležité brát též v úvahu čistotu prostředí, ve kterém ryby chováme či odchováváme. Čistota vody je sice nepřesný termín, ale pro mnoho chovatelů důležitý i postačující. Souvisí s možností časté výměny vody v akváriu za čerstvou, nebo s pravidelnou obměnou či s regenerací filtrační hmoty ve filtru. Při odchovech většího počtu plůdku je velmi dobré mít osazené dvojité filtry s možností výměny, nebo regenerace filtrační hmoty postupně. Pro jednoduchost napíšu, že filtry s dvěma polyuretanovými či molitanovými kostkami jsou to pravé a každou kostku propláchneme samostatně a postupně. Třeba jde o frekvenci jednoho týdne, to podle počtu odchovávaných ryb, mocnosti podávané potravy a velikosti nádrže. Tedy, jeden týden první a druhý týden druhou kostku a tak stále dokola. Při krmení alternativní stravou je toto velmi dobré řešení!

Jiří Růžička

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Květen 2019
Po Út St Čt So Ne
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...