Voda v odchovných akváriích

4.05.2019 | Žádné komentáře

Dovolte mi se podělit o jednu zdravou a velmi prospěšnou zkušenost, na kterou jsem přišel letitou praxí a která mi v mé činnosti velmi pomohla. Jde o indikaci dusíkatých látek ve vodě při odchovu většího množství ryb v akváriích. Věc se má tak, že by chovatel takový stav neměl vůbec připustit a mít technologii odchovu nastavenou tak, aby k vyšším koncentracím dusíkatých látek v akvarijní vodě vůbec nedocházelo. Trpí tím jak prostředí v akváriu a nejvíc ryby samotné. V krajních případech dochází i k hromadnému úhynu ryb a to velmi náhle, kdy celý problém už nemáme šanci napravit.

V akváriích máme mnoho možností, jak zajistit minimální obsah dusíkatých látek. V konečné fázi jejich tvorby jde o dusičnany, které umí „pozřít“ rostliny ke svému dalšímu růstu. Tedy, máme-li v akváriích dostatek rostlin, jsou rozhodně z tohoto hlediska velmi vhodné. Pozor ale, pouze rostliny nejsou v intenzivním odchovu na likvidaci dusičnanů všelék.
Dále jsme vybaveni vhodně volenou filtrací, která je právě z tohoto důvodu velmi potřebná zvláště při odchovech většího množství potěru.
Používáme též tzv. „průtoky“. Jde o velmi účinný a snad nejlepší systém udržení vody v odchovných nádržích bez nadměrného výskytu dusíkatých látek, ale je bohužel poměrně nákladný. Ne snad při jeho budování, ale pro jeho provoz samotný. Jde o poměrně velké množství vody a její temperování na potřebnou teplotu. Jde o to, že nádrží s potěrem protéká či prokapává, to podle objemu nádrže a počtu plůdku, neustále čerstvá, tedy nezatížená voda, a znečištěná odtéká. Z tohoto hlediska by šel sestavit vzorec z několika ukazatelů. Počet konkrétních druhů ryb na sto litrů vody, při její potřebné teplotě a konkrétních hodnotách, přičemž by hrálo roli podávání potravy, jeho frekvence, druhu a množství. Mocnost přitékající vody by se určovala výslednicí těchto hodnot.

Je ale skutečností, že snad každý akvarista, který podobné praktiky používá, je má odzkoušené prakticky a téměř nikdo se vzorci a počítáním hodnot nezaobírá. Je ale pravda, že při větších objemech odchovu plůdku by bylo dobře možné již předem takovým systémem spočítat ekonomickou výtěžnost z chovu. V běžném domácím provozu to asi nepřipadá v úvahu, vezmu-li ale do úvahy dnešní rozmach pohybu akvarijních ryb prakticky po celém světě a jejich množství, myslím, že by takový systém někteří větší chovatelé uvítali.

Abych se dostal k praktické ukázce snadné a dokonce esteticky velmi vhodné indikace dusíkatých látek v akvarijní vodě, přejdu do historie vlastního chovu. Uvedu konkrétní příklad využití rostlin pro tyto účely. Během své praxe jsem již v počátcích zaznamenal tzv. rozpad Cryptocoryn. Je docela dobře možné, že jste se s tím setkali také. Jde o to, že máte v akváriích nádherné porosty těchto rostlin a během jedné noci se z těchto porostů stanou trosky. Čepele listů se rozpadnou a ve vodě plavou cáry jejich zbytků. Mnohokrát jsem se s Ing. Ratajem starším (déle než 30 let) na toto téma bavil, pokoušeli jsme se přijít na pravou příčinu tohoto tak častého jevu, ale nikdy jsme vlastně toto téma neuzavřeli. Brali jsme v úvahu plísně, houby a dokonce i ten problematický dusík, ale neuzavřeli.

Dnes jsem přesvědčen, že jde skutečně o vyšší koncentraci dusíkatých látek ve vodě, na kterou jsou právě tyto rostliny velmi citlivé. V odchovných akváriích jsem začal používat nejrůznější druhy tohoto rodu a nakonec jsem zůstal u Cryptocoryne pontederifolia. Je to velmi dekorativní druh a svojí hráškově svěží barvou příjemně okrášlí akvárium. Má ale jednu velmi důležitou vlastnost. Ještě než by došlo k vyššímu obsahu dusíkatých látek a to k takovému, že by měly ryby již problém s dýcháním, její čepele se začnou rozpadat. Je to pro nás velmi jasné a výstražné znamení – IHNED OBMĚŇ ČÁST VODY!!!, jinak dojde k úhynu!

Toto je bezbolestná a bez chemie vhodná metoda, jak udržovat vodu v odchovných akváriích stále v kondici. Měl jsem 16 odchovných nádrží plných ryb a první můj pohled, když jsem přišel ráno do líhně, patřil právě těmto rostlinám. Pokud byly v pořádku, byl jsem klidný. Pokud jsem zjistil byť sebemenší rozpad čepelí, ihned jsem konal a vždy to postačilo tomu, abych situaci udržel v normálu.

Pro tyto účely jsem volil misky se širším dnem, to aby se nepřevrhávaly při každodenní péči a byly snadno přenosné. Pontederifolie při včasném zásahu bez problémů dorostly a mohl jsem je použít při dalších výtěrech. Tyto rostliny jsou jinak velmi ochotné k růstu a jejich regenerace je úžasná. Není proto problém založit jakýkoliv počet takových indikačních misek s rostlinami a používat je neustále dokola.

Musím ještě upozornit na téměř nezničitelné a oblíbené Anubiasy, ty v miskách vydrží téměř vše, ale pozor, jejich tolerance k dusíkatým látkám je poměrně vysoká a tak se jako indikátory k velkým počtům ryb v odchovných nádrží nehodí.

Jiří Růžička

Foto: Cryptocoryne pontederifolia

Ohodnoťe, prosím, článek

5/5 (2)

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Květen 2019
Po Út St Čt So Ne
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...