Dnes z chovatelského šuplíku

13.04.2019 | Žádné komentáře

Na toto téma mě přivedl jeden dopis, tedy vlastně jedna věta z dopisu, v které se mě náš čtenář dotazuje, mimo jiné, na lepení samolepící tapety na zadní sklo akvária. Je to snadné, ale pokud nejsme obeznámeni s touto praxí, budeme mít s lepením potíže a nikdy tapetu hladce nepřilepíme. Tedy:

Položte si akvárium na přední stěnu tak, abyste měli zadní stěnu ve vodorovné poloze. V tomto případě tedy nahoře. Přiložte na ni tapetu (ještě s ochranným papírem na lepu) a zatižte nějakým předmětem. Potom za pomoci ostré žiletky či nože ořízněte přesně rozměr tapety podle hran akvária.

Když máte přesný rozměr tapety připraven, je nutné připravit celou plochu skla na samotné lepení. To jednoduše zbavte nečistot, dobře odmastěte a potom jej vyleštěte do sucha běžným prostředkem. Postačí například iron.

Dále budete potřebovat jakýkoliv postřikovač, který umí jemně rozprašovat. Do něho namíchejte vodu se špetkou jaru. Do jedné dcl vody postačí několik kapek jaru. Tímto roztokem potom zadní očištěné sklo pravidelně postříkejte. Dbejte na to, aby byla plocha skla zcela zkropená. Pozor, to je důležité, zanecháte-li byť část skla suchou, tapeta se po přiložení ihned přilepí a nepůjde s ní pohybovat. To znamená, že ji již přesně „neusadíte“.

Ze samolepicí tapety sejměte ochranný papír a tapetu položte lepem na mokré, postříkané sklo. V tuto chvíli poznáte, jak mazaný je tento návod. Tapeta se nepřilepí, lze s ní po ploše mokrého skla libovolně pohybovat. Tím zajistíte přesné usazení tapety.

Nakonec jde pouze o to, dostat vodu zpod tapety. To se dá lehce provést tapetovým válečkem, kterým lehce vodu vytlačíte. Postupujte od středu ke krajům. Mokré akvárium potom dočistěte např. čistým hadrem. Stane-li se, že pod tapetou zbude vzduchová bublinka, „vyženete“ ji hadrem tak, že budete neustále vyhlazovat bublinku do strany, až ji zcela vyhladíte. Nalepená tapeta se po nějakém čase o několik milimetrů stáhne, ale to nevadí, při pohledu zepředu to v zařízeném i v nezařízeném akváriu tak jako tak není vidět.

Příprava na vytírání ryb

Toto je velmi důležité a můžu napsat, že snad nejzásadnější téma akvaristiky, pokud jsme akvaristé, kteří berou život v akváriu celostně. Příprava ryb na vytírání skutečně začíná již u techniky a to její snad dokonalou údržbou před třením, tedy provedením akvaristické hygieny vzhledem ke všemu, co k výtěru budeme používat. Tuto větu jsem kdysi nebral doslova a vzhledem k tomu, že mi ji doporučoval a zdůrazňoval sám Dr. Frank, jsem si dovolil dost! No, záhy jsem dostal tak za uši, že na to vzpomínám dodnes. Zkrátka jde o to, abychom veškeré předměty, které budeme během výtěru potřebovat, dokonale očistili. Běžně používám roztok sava a jak síťky, tak ostatní předměty den předem do tohoto roztoku ponořím. Před použitím je opláchnu tekoucí vodou z vodovodu.

Podobně se musíme chovat i k elementkám, které důkladně vymyjeme též desinfekcí. POZOR!!!, velmi často zapomínáme na vzduchovací kamínky, které do elementek při tření, nebo po něm používáme. Je dobré je ukládat do roztoku desinfekce průběžně. I když se například filtry při tření nepoužívají, někdy přece a tak je dobré jim věnovat tu samou pozornost. Zrovna tak hadičky, které byly před tím namočené v akvarijní vodě. Zkrátka na všem můžeme zjistit infekci nežádoucích látek.

Další velmi diskutovanou potřebou jsou živé rostliny. Ty připravíme tak, jako když si přineseme do akvária nové. Provedeme karanténu a ponoříme je na nějaký čas do desinfekce. Postupy desinfekce rostlin jsou již v minulých článcích podrobně popsány. Pokud budeme postupovat skutečně odpovědně, trápení po výtěru bude o mnoho přijatelnější. Plísně a bakterie nebudou hned zpočátku agresivní a jistě se s nimi vyrovnáme. Pozor též na dravé druhy nálevníků, ty snadno přeneseme z chovného akvária s kapkou vody a to postačí na likvidaci celého výtěru během několika málo hodin.

Další bod přípravy je též, i když se to zdá přitažené, čistota našich rukou. Pokud vše výše popsané splníme na jedničku a při práci před výtěrem budeme nořit ruce do vody zařízeného akvária (např. při lovení ryb), vše zmaříme. I tím přeneseme snadno infekci. To vše platí při správné přípravě na výtěr. Budete-li postupovat tak či onak, je na vás, ale každé podcenění přípravy výtěru může zavinit jeho celkový zmar. Zvláště u ryb, které jsou velmi citlivé na vše, co ke zdárnému výtěru vyžadují.

Jiří Růžička

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Duben 2019
Po Út St Čt So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...