Vzkazy 2019/6

6.04.2019 | Žádné komentáře

Že lze založit a provozovat akvárium bez techniky, konkrétně bez filtru a vzduchovacího kamene, je jasné. Je ale nerozum, to je to mírnější slovo, doporučovat toto neznalým či začínajícím akvaristům. Založit akvárium bez filtrační a vzduchovací techniky chce už dost pokročilé znalosti a rozhodně jich nemůže být málo. A k tomu ještě od chovatele cit pro věc, tedy praxí získanou intuici.

Tímto bych chtěl reagovat na některé odpovědi na internetových stránkách, které podobný systém doporučují všeobecně. Ono je těch rádoby poradců mnoho a někteří doporučují doslova hrůzné postupy. Tedy pozor na to!!! Nepouštějte se hned do kopírování či úpravy podle kdejakých doporučení a zvláště ne tam, kde jsou rady anonymní! Těch se na internetových stránkách potuluje habaděj.

Akvárium je zcela umělý biologický systém a má pramálo společného s původními přírodními lokalitami. My jako chovatelé bychom toto měli brát v úvahu a doslova dotovat prostředí, v němž ryby či jiné živočichy chováme vším možným z důvodu, abychom vytvořili ne stejné podmínky, jako jsou v přírodních lokalitách, ale odpovídající základním potřebám ryb! Mimochodem, shodné podmínky jako jsou v přírodě v akváriích ani vytvořit nelze. Z toho je jasné, že i když žijí ryby v přírodních lokalitách například nepřetržitě v kalných a bahnitých vodách, v akváriích bychom je asi stěží chovali.

Vytvoříme jim tedy vodu průhlednou a dno také, jen musíme respektovat jejich základní požadavky na obsah kyslíku ve vodě, osvětlení a teplotu. Pochopitelně do toho seznamu patří i odpovídající potrava. I z toho důvodu se DAJANA snaží vyrábět velké množství druhů potravy. Musíme zkrátka mít našim chovancům i chovatelům co nabídnout. Kombinace potravy je velmi důležitá a u mnohých druhů se bez znalosti nároků na potravu jednotlivých druhů neobejdeme. Zvláště pak při jejich odchovu.

A právě potrava bývá tím největším kamenem úrazu při chovu bez filtračního vybavení. Neznalý chovatel chce většinou v začátcích rybám dopřát a překrmuje. Je to ostatně všeobecný nešvár a základ mnoha malérů v akváriu. Bez přidaného technického vybavení MUSÍME krmit velmi opatrně. Kdybych měl napsat něco ze svých zkušeností, nejlepší je potrava živá, tedy v dnešní době nejpoužívanější Artemie. Pokud ale máme v chovu větší druhy ryb, nebo ryby velké, doporučuji podávat potravu takovou, u které máme přehled o zbylém krmení.

Pokud nám potrava zapadá do dna a ryby nejsou schopné z jakýchkoliv důvodů ji pozřít, začne nevyhnutelně rozkladný proces a tvorba amoniaku, potažmo dusitanů a dále pak dusičnanů. Dusičnany sice dokáží rostliny „konzumovat“, ale pozor, obsádka akvária vzhledem k počtu a růstu rostlin musí být vyvážená. I z toho důvodu se osvědčila krmítka na suchou potravu, z nichž ryby tuto žerou bez toho, aby dopadla na dno a zapadla mezi kameny.

To vše se týká založení a provozování akvária s živým biologickým materiálem. Po uvedení akvária do provozu se dějí mnohé události, které nejsou ani viditelné, ani jinak senzoricky zjistitelné a přesto by bez nich akvária nefungovala tak, jak to od nich vyžadujeme. Velmi důležitá tvorba bakteriálního života i jiných mikroorganismů je podmínkou pro chov vyšších živočichů, jakými jsou například ryby. Tento biologický základ pro chov ryb v akváriích se tvoří jinak za působení filtru a jinak bez něj. K tomu, abychom uměli vnímat biologii akvária, musíme mít za sebou mnohé znalosti, cit a hlavně zkušenosti z praxe.

Vzkaz pro pana Edu, ale i pro ostatní chovatele. DAJANA se zabývá výrobou krmiv pro akvarijní i terarijní živočichy a chlupaté miláčky. Jde především o sušená krmiva vyráběná na špičkových strojích poslední technologie. Bohužel se prodejem živých zvířat nezabýváme. Doporučuji se spojit přímo s akvaristou, nebo se zajímat o některou z burz, kde je možné se přímo s chovateli domluvit i poradit a ryby si tam obstarat.

Dále je možné ryby nakoupit ve specializovaných obchodech, ale u této možnosti velký pozor, stává se z důvodu mnoha druhů importovaných ryb, že se setkáte s nějakou infekcí, tak je NUTNÉ veškeré ryby nechat v karanténě. To ostatně platí u všech živočichů, které si domů do akvária přinesete. A pozor, u rostlin je nutné též provést jakousi karanténu tím, že je necháte celý den ve slabém desinfekčním roztoku. Používá se buďto slabý roztok sava, hypermanganu, nebo výrobků přímo k tomu určeným. U sava pozor na koncentraci, u rostlin doporučuji 1 cm3 na 50 l vody. Od DAJANY je možné použít silnější koncentraci FORMOLU. Pro rostliny s úspěchem až dvojnásobné množství doporučené dávky po dobu 12 hodin. Pro karanténu ryb žádnou chemii nedoporučuji, případná infekce by se měla projevit co možná nejdříve.

Jiří Růžička

Ohodnoťe, prosím, článek

5/5 (1)

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Duben 2019
Po Út St Čt So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...