Vzkazy 3/2019

23.02.2019 | Žádné komentáře

Poslední dopis mě inspiroval k tomu, abych se rozepsal o velmi časté události, která se děje zvláště v akváriích začínajících akvaristů. Tak konkrétně: „Co dělat, když v akváriu hynou bez příčiny ryby“. Bez příčiny neuhyne žádná ryba či živočich, ba ani člověk… Může jít o infekci, stárnutí, poranění či jinou příčinu. V akváriích dochází, zdánlivě bez příčin, k uhynutí ryb začínajících akvaristů a tak si řekneme, co může být příčinou.

Už mnohokrát jsem upozorňoval na tu skutečnost, že se v akváriích hromadí poměrně velké množství dusíkatých látek. Jde o logický dopad chovu ryb v akváriích a toho, že není skutečně tak snadné odhadnout množství ryb v závislosti na poměru k objemu akvária, filtraci a osvětlení. A to opět u začínajících akvaristů. Vsadil bych se, že ve většině akvárií je obsah dusíkatých látek vyšší, než je vůbec přípustné. Proč tedy v nich některé ryby žijí a některé uhynou? Jde o rozdílnou toleranci každého druhu. Stává se totiž, že začasto přijde dotaz s tím podtextem, že: „Některé ryby uhynuly a některé ne“, jak je to možné?

Jde právě o toleranci. Při úhynu prvních ryb z obsádky se přijme opatření, většinou vyměníme část vody, vypereme filtrační hmotu a tím se prostředí v akváriu stabilizuje. Počítejte také s tím, že dlouho používané zářivky mají oslabenou svítivost a tím pádem též mění biologický režim v akváriu. Zkrátka, vše souvisí se vším.
Pokud bychom nechali dále akvárium v takovém stavu a odlovili pouze mrtvé jedince, úhyn by pokračoval dál až do úplného vymření celého akvária. To je pochopitelně špatně!

Doporučuji zpočátku použít některý z indikátorů dusíkatých látek v akváriu a podle toho dělat údržbu. Časem jistě získáte pro tuto věc cit a měření nebude až tak nutné.

Další možností je stárnutí ryb a jejich přirozený odchod do rybího nebe. Jde o to, že během stárnutí je možné sledovat změny na těle a pokud máme za sebou trochu té praxe, jistě poznáme ryby, které mají svůj čas. A pozor! Lze též na rybách pozorovat změnu v chování při krmení. Ryby, které stárnou, postupně méně žerou. Ryby se od sebe druh od druhu podle dlouhověkosti odlišují. Máme druhy dlouhověké, dvacet let i více (sumci, cichlidy), a potom jsou běžně chované druhy ryb (živorodky, některé tetry…), které mají vyměřeno dva či o něco více let.

Další možností je infekce a následné onemocnění. Je možné snadno pozorovat zánět, nejrůznější vředy či potah plísně či bakterie, ale je mnoho infekcí, které okem nepoznáme a lze je identifikovat podle chování ryb (odmítání potravy, stranění či podivné pohyby…). Těch indikací je více, ale přesné rozpoznání nemoci je velmi složitá akvaristická disciplína a u některých infekcí je nutné provést odbornou pitvu. Pozor však na to, že veškeré pokusy či pitvy v amatérském pojetí jsou zákonem zapovězené. Je možné, aby je prováděli pouze skuteční odborníci, veterináři.

Úhyny jsou v akváriích poměrně časté i z toho důvodu, že běžně chováme krátkověké ryby a ty i po několika měsících uhynou. Majitel jde a následně si zakoupí nové ryby v prodejně, ale pozor na to! Nové ryby nikdy!!! nepouštíme rovnou do akvária k ostatním rybám, MUSÍ projít karanténou! O karanténě je v Článcích mnoho pojednání a tak si můžete články o karanténě snadno vyhledat.

Jak fotit ryby? To je otázka pro dnešní dobu snadnější, než jsme fotili v dobách minulých na svitkové filmy. Dnes je možné fotit i mobilem a vůbec ne špatně. Je možné vyfotit stovky momentů a následně vybrat dva či tři povedené snímky. Dříve jsme čekali na vyvolání filmů týden, a když se nepovedly, nic jsme nenadělali.

Doporučuji jen jednu techniku, která se mi osvědčila při focení jednotlivých druhů ryb, portrétů. Do elementky vložíme ryby, necháme ji uklidnit a dobře nasvítíme. Potom vezmeme opatrně sklo, které koresponduje s délkou akvária, a rybu jeho pomocí omezíme v plavání. Tak budete mít velmi dobré ohnisko, objekt téměř bez pohybu, a můžete fotit i na kratší čas.

Jiří Růžička

Ohodnoťe, prosím, článek

5/5 (1)

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Únor 2019
Po Út St Čt So Ne
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...