U nás to snad ani nejde!

19.01.2019 | Žádné komentáře

Tak si tak přemýšlím o dnešním světě v souvislosti s akvaristikou a vychází mi jednoznačný vývod. Ale nechci předbíhat. Stávalo se v době dávné, že se v našich klubech, tedy v akvaristických klubech, scházeli lidé se stejnými zájmy a ti, kteří dokázali nejvíce, se stávali jakýmisi leadery a vedli jednotlivá setkání. Vždy na konci setkání jsme si zvolili téma pro schůzku příští a k tomu i toho člena, který tu příští schůzi povede. Ten měl taky za úkol připravit úvodní slovo a hlavně alespoň všeobecný náhled do problematiky. K tomuto se nakonec přidávali ostatní členové.
Na první pohled se zdá, že to byly úkoly pro úkoly, aby se něco na schůzce vůbec dělo, ale není tomu tak a nikdy nebylo. Začasto se stávalo, že jsme si volali, jaké téma na příště je zvolené. To tehdy, když jsme se nemohli při zadávání zúčastnit.

Z toho vyplývá, že jakákoliv fabulace, jakýkoliv klam a falešný přednes by neprošel, protože ho sledovali ostatní zkušení členové a hlavně, čekali na sebemenší chybičku, aby se do projevu vložili a opravili nesprávnost. Vivat!, jen takové jednání členů mohlo zajistit správnost našeho konání a hlavně odbornost i pro mladé, začínající členy. Tím jsem byl pochopitelně i já a musím napsat, že jsem doslova hltal doporučení od starších akvaristů, protože jinde, až na výročních setkáních a burzách, jsme se tolik rad nedověděli.

Čas se přenesl přes tok našeho žití a ocitli jsme se v době dnešní. Akvaristika je na vysoké úrovni a specialisté a profesionální akvaristé mají o našem oboru mnohem větší poznatky. Je to dobře a musí to tak být, chceme-li, abychom se posouvali v našich poznatcích stále výš a výš. Je dokonce možné se přihlásit do vybraných škol, kde se akvaristika vyučuje, nebo do zemědělských učilišť na obor chovatel. Těch možností je pochopitelně víc včetně studií na školách vysokých, kde je vyučován vrchol našeho řemesla a tím je ichtyologie.

Záměrně jsem se dostal až do nejvyšších pater našeho oboru i z toho důvodu, že bych rád posoudil dnešní situaci v oborech jiných, zvláště pak hudebních. Na to jen velmi krátkou interpretaci. Myslím si, že dnešní rádoby celebrity v hudebním průmyslu by ještě před nedávnou dobou neměli vůbec šanci se prezentovat na veřejnosti a třeba i v televizních pořadech. Tam jim pustí umělý smích z reproduktoru a úspěch je zaručen. Pokud ta situace půjde tímto směrem, dopadneme s naší kulturou bídně.
Ono to vše zdánlivě s akvaristikou nesouvisí, ale tak mě jen napadlo, že kdybychom se začali chovat v našem oboru podobně a mohli si vypustit do nádrží umělé odchovy, budou mezi námi také mnozí za celebrity, aniž bychom si cokoliv z akvaristiky osvojili. Děsivé pomyšlení, ale ono to tak skutečně je. Stačí se ale s takovým „umělým“ akvaristou sejít a chvíli si popovídat a hned je jasno. S nadsázkou se ještě svěřím s jednou větou, která mě doprovází celý život a pochází z doby, kdy jsem se též ucházel o členství v hudební skupině a léta tam fungoval. O věci s podobným obsahem náš jinak velmi dobrý zpěvák vždycky říkával: „No, může si říkat co chce, ale to poznáš hned, až když u mikrofonu votevře hubu…“.

A ještě vzkaz pro Adélku a jejího sumečka. Adélka dostala k vánocům dárek, který moc potřebovala a tím bylo malé akvárium i s jedním sumečkem. Sumečka jejím rodičům poradili kdesi v obchodě.
Všichni, kdo čtete tyto stránky pravidelně víte, že jsem velmi proti takovým dárkům a ještě více proti malým akváriím s jedinou rybičkou. Snad výjimkou by mohla být některá z ryb labyrintních, ale i to je zavádějící příklad. V podobných případech bych doporučoval pořídit akvárium alespoň 50 l i s osvětlením a v něm založit fungující akvárium. Musím ale napsat, že tato malá akvária jsou poměrně složitě udržovatelná a hlavně se nesmí obsadit větším počtem ryb! Je složité doporučit univerzální a snadný návod. Pokud se do podobné akce hodláte pustit, napište sem k nám, rádi a hlavně nezištně pomůžeme s doporučením.

Tyto stránky má již třináctý rok na „svědomí“ rodina Matonova, majitelé DAJANY a plně je hradí. Nemusíte se tedy bát jakýchkoliv nákladů za naše rady či doporučení. Jakýkoliv počin v začátku Vašeho dění s akvárii je vždy lépe prodiskutovat se zkušenějšími akvaristy.

Jiří Růžička

Ohodnoťe, prosím, článek

5/5 (1)

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Leden 2019
Po Út St Čt So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...