Vánoce Vánoce přicházejí…

8.12.2018 | Žádné komentáře

Někdy se v obchodech hrozím při pohledu na výrobky pro akvaristiku, které jsou doporučované jednou k tomu, podruhé k zase tomu účelu. Výrobci si zkrátka pletou potřeby pro zvířata s hračkami. Mnoho let se pohybuji v obchodním prostředí v chovatelském oboru a to, co jsem již za tu dobu spatřil, mě nikdy nepřestalo děsit a udivovat. Asi lze z pohledu výrobců chápat komerční stránku věci, ale v našem oboru jsou tyto komerční zájmy výrobců neodpustitelné. Zvláště pak z důvodu vztahu těchto potřeb vzhledem k chovaným zvířatům.
Nemám tímto na mysli barevné a plastové mušle, koráby a nejrůznější bublavé poklady, to je věc majitelů akvária a jejich vkusu. V těchto případech je nutné pouze prověřit, zda podobné předměty neovlivňují kvalitu vody či její barvu. V tom případě ihned vrátit s popisem do obchodu a varovat obchodníka. Ty potřeby, o kterých jsem psal na začátku, jsou z jiného soudku. Jde o funkční potřeby v podobě osvětlení, filtrů, celých kompletů a podobně. Zvláště pak jsou nebezpečné ty formy výrobků, které jsou přímo chybně doporučeny pro nějaký účel.

A tak se například setkáme s plně vybaveným „akváriem“ pro chov bet. Takové akvárium je cenově přístupné, leč velmi nevhodné. Objem těchto „náprstků“ je většinou velmi malý, například kolem dvou litrů a filtr je osazen čerpadlem, které z takového „akvária“ vyrobí mučivý nástroj pro jakéhokoliv živočicha. Hrozné je pak to, že takové akvárium mnozí zakoupí jako dárek pro své potomky, kteří touží po akváriu a pranic netuší, že dostali v podstatě mini mučírnu pro ryby. Není pak výjimkou, když se do podobných nádržek koupí dětem několik rybiček. Takový mladý akvarista pak zažije chvíle radosti a následně, to hned druhý či třetí den, je svědkem vodního inferna, kdy se všechny ryby začnou točit a postupně hynout v zakalené vodě. Jako osvětlení u podobných forem výrobků slouží většinou jedna či dvou ledková lampička… A mimochodem, tak malé „akvárium“ není vhodné ani pro tu betu.

V poslední době se objevilo několik druhů LED osvětlení pro akvária s tím, že jsou velmi úsporná a tedy, je nabíledni si je zakoupit. Pozor ale, LED osvětlení sice fungují, ale pouze taková, která jsou poměrně drahá. Ty levné pokusy jsou nefunkční a přesvědčíte se o tom záhy, to když se v akváriu záhy začne tvořit rozsivka, tedy hnědá „řasa“, která je právě dokladem nevhodného osvětlení. Naše oko sice při odzkoušení registruje poměrně jasné záření, ale pod vodou toto neplatí. Pozor tedy až budete chtít zakoupit jako dárek komukoliv LED osvětlení, ta levná NEFUNGUJÍ. A ještě něco, aby LED osvětlení bylo nad akváriem k něčemu, jeho velká přednost, tedy úspora, pro akvaristiku neplatí. Je nutné skutečně přidat na výkonu a tím i zvýšit odběr elektřiny. A už vůbec není LED osvětlení studené, jak se začasto uvádí!

Jeden z mých hudebních kamarádů se mě nedávno ptal, jaký že má koupit svému tátovi akvaristovi filtr do akvária. Sám tomu pramálo rozumí, ale chtěl by mu udělat radost a koupit mu filtr nový. Překvapil jsem ho žádostí o podrobný popis akvária, jeho objem, seznam ryb, osvětlení i rostliny… Nakonec jsme to vyřešili šalamounsky. Dá do obálky nějaký obnos a na obálku napíše „pro akvárium“, a bude vyřešeno. On totiž nejlépe posoudí každý chovatel, co do svého akvária potřebuje a k jakému účelu. Nikdy jsem nebyl příznivcem peněz pod stromečkem, ale v podobných případech jsem dokonce velmi pro!

A nakonec jedno doporučení z praxe. Jde o skaláry a jejich odchov. Je pravda, že zřejmě tyto skvělé ryby prodělávají renesanci, protože se v poslední době dotazy na toto téma množí. Skaláry jsem pochopitelně v jednom svém období choval velmi intenzivně a než jsem přišel na zcela jednoduchou věc, měl jsem též mnoho starostí a problémů s odchovem.

Nejprve se mi nedařily výtěry samotné, později jsem jich měl „hromadu“, ale plesnivění jiker mi komplikovalo jejich vývoj, až nakonec zaplesnivěly všechny a výtěr byl zmařen. V té době jsem odebíral jikry párům a odstraňoval ty bílé, ale to byla také marná práce, po které se již sice některé jikry vylíhly, ale bylo jich velmi málo z třeba početného výtěru. To jsem dělal na základě rad starších akvaristů. A posléze, tedy po mnoha dalších pokusech jsem zcela náhodou odchoval z deseti mladých jeden skutečně dobrý pár, no a bylo vyhráno.

Ten pár se skutečně vzorně uměl postarat o snůšku jiker a dovedl vždy své potomky ke zdárnému vylíhnutí. Musím zde napsat, že skutečně dobře sestavený pár má mnoho potomků a pokud si najdete systém, jak je odebrat, když už se tak tak líhnou, nebudete stačit jejich mimina odchovávat. Já to dělal jednoduše starým trikem. Postačí úzkou hadičkou jejich líhnoucí se potěr, který je ale ještě bysovou žlázkou přichycený k podkladu, odsát. Garantuji, že zhruba po týdnu se pár při dobré stravě vytře opět. Těch potomků může mít skutečně mnoho. Já už je následně nepočítal, ale pamatuji, že to byl pár zlatých skalárů kombinovaných s překrásným diamantem a byl ustálený. Z jednoho výtěru jsem napočítal téměř 800 mladých.

Pozor ale, takový pár je při podobném stylu odchovu schopen se do jednoho roku vyčerpat a tak je dobré nikoliv od sebe oddělovat na čas, ale ponechat jim jednu snůšku delší čas a výtěry přestanou. Po nějaké době je možné výtěry opakovat. Jde tedy o výběr skutečně dobrého páru, který se ale sestaví sám ze skupiny třeba 10-15 mladých ryb.

Jiří Růžička

Foto: Snadný způsob, jak vytvořit skalárům prostředí k výtěru.

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Prosinec 2018
Po Út St Čt So Ne
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...