Kolik za akvárko? Doporučení s příběhem

8.09.2018 | 1 komentář

Otázka z nejstarších, ale podívejme se na toto téma „od podlahy“ a pokusme se o skutečný cenový náhled. Jako soudní znalec jsem se mnohokrát za svoji praxi „přimotal“ k podobným otázkám a to nejen z důvodu koupě akvária, ale bohužel i z pohledu soudního znalce při nejrůznějších sporech. Šlo téměř vždy o manželské vyrovnání po rozvodu.

I stalo se, že se mnoho členů našich spolků a mnoha klubů akvaristů znalo povrchně a to ze schůzí i přednášek na téma nejen o akvaristice, ale šlo tehdy i o cestopisné přednášky a nejrůznější setkání v souvislosti s přírodou všeobecně. Ano, znali jsme se mnohdy také důvěrněji, ale jako u všech profesí, z těch mnoha lidí, co se o tento obor zajímali, vznikly skupiny těch, kteří k sobě měli blíže než k ostatním, jako vlastně v běžném životě.

Znali jsme se tedy a někdy jsme navzájem navštěvovali i rodiny a mnozí z nás se setkávali i třeba na společných dovolených. No, ale musím napsat, že skutečně ne všichni jsme znali i protějšky našich vzájemných přátel, tedy manželky či družky, nebo snad celé rodiny. Šlo o to, že otevřenější z nás zkrátka neměli s pozváním svých kolegů do rodiny problém, někteří z jakýchkoliv důvodů ano. Navštěvovali jsme se hlavně pro nahlédnutí do akvárií kolegů a byla to vždy velmi milá setkání. Konec konců, spojoval nás všechny stejný zájem a náměty a povídaní nikdy nekončily koncem návštěvy.

Stalo se to uprostřed osmdesátých let, když jsem už měl v Praze Modřanech akvaristický obchod, tehdy ještě pod hlavičkou Zverimexu. Jednoho dne mě v kanceláři navštívila paní a rázným a sebevědomým projevem mi oznámila, že jí musím odhadnout akvarijní vybavení jejího muže z důvodu soudního vyrovnání. To nebylo až tak nic zvláštního, jen mě dost překvapilo, jak se hned na místě, tedy abych se alespoň obeznámil se stavem onoho zařízení, zajímala o ceny akvárií i ryb a vůbec všeho vybavení. Měla v ruce dokonce jakýsi notes, kde měla poznámky o jaké ryby jde, počty akvárií, velikost… No, jak to slušně napsat, byla zkrátka zřejmě ekonomicky vyhladovělá. Onu ženu jsem ujistil, že budu-li mít příležitost, jistě ji o celé věci spravím, ale bez odpovědné prohlídky nemohu.

Domluvili jsme den návštěvy, ale velmi jí záleželo na termínu během dne. Tedy, muselo to být dopoledne a rozhodně ne ve volné dny. Pochopitelně mě napadlo proč, ale tak už to zkrátka chodí. Ona žena ale neměla o akvaristice téměř žádné ponětí a tak jsem si vyžádal i konzultaci s jejím manželem, to bylo k mé práci velmi důležité. Když mi diktovala jméno a adresu, trochu to ve mně hrklo. Situace, do které jsem se dostal, musela jednou nastat, protože ve funkci soudního znalce v tomto oboru jsme tehdy byli všeho všudy dva. Šlo o přítele akvaristu.

Oceňování akvárií má svá zákoutí a toto je jedním z nich. Jde o to, že jeden touží po tom, aby bylo co možná nejdražší a druhý, aby bylo téměř zadarmo. A podobný je i vztah kupujícího k prodávajícímu. Z výše uvedeného případu je to zcela patrné a musím napsat, že jsem se tehdy oné povinnosti zřekl i z toho důvodu, že bych jistě nadržoval příteli akvaristovi i proto, že jeho paní se zcela jasně o chov ryb nezajímala, jen manželův chov byl pro ni předmětem zisku. Je to zajímavý příklad střetu zájmu, ale je klasickým obrazem toho, o čem dnes píšu.

Kolik stojí starší akvárium a jak ho ocenit? Tato otázka není zcela snadná, i když se denně na stránkách Facebooku i v jiných zákoutích prodeje řeší. Je možné napsat, že při troše trpělivosti lze zakoupit akvárium velmi levně a nebudu se zde zmiňovat, jak velké. Akvárium je zkrátka „bedna“, kterou nesložíte, neuklidíte pod postel či do regálu (nemyslím malá akvária). No, a pokud se člověk stěhuje a v novém působišti nemá kam akvárium umístit, začasto se stane, že ho nabídne za odvoz. Ale velký pozor při obstarávání starších nádrží! Nikdy není jasné, jaké sklo a odkud bylo k jeho výrobě použito a v jakém stavu je lepidlo. Jsou ale indicie, které bychom mohli použít při identifikaci, pokud se pro starší akvárium rozhodneme.

Poškrábané sklo. Pozor, velká neznámá! Jak bylo poškrábané? Původně sloužilo jako sklo výlohy či prodejního pultu? Jak dlouho? Toto je velmi důležitá informace. Dále je dobré lupou při dobrém osvitu překontrolovat slepy, zda nejsou porušené, prorostlé řasou. To je častý problém, kdy akvárium začne ronit. V tom případě před koupí varuji. Znamená to celé akvárium demontovat, dokonale očistit a slepit znovu. Začasto se stane, že původní majitel akvárium opravoval neodborně a teď ho prodává…

Ale skutečnou cenu nového akvária lze vyčíslit poměrně přesně, i když též rozdílně. Vezmeme-li cenu skla, lepidla, odmašťovacího prostředku, dopravy a naší práce, vyjde nám skvělá cena a můžeme uvažovat o tom, jak levně jsme k akváriu přišli. To ale musíme mít v sobě předpoklad alespoň průměrně šikovných rukou i trochu té odvahy.

Další možností je jeho nákup v obchodě. To je možnost snad nejdražší, ale je nejrychlejší, a pokud máme časovou tíseň, možnost snad nejschůdnější. Musíme ale počítat s tím, že zaplatíme zhruba dvojnásobek od možnosti předchozí.

A ještě další možnost získání nového akvária je ta, nechat si ho zhotovit kýmkoliv, kdo se takovou činností zabývá. Musíme si ale být skutečně jisti, že ten, kdo nám akvárium zhotoví, ví oč jde. Takovou službu provádějí i sklenáři.
Držím tedy palce při pořizování starších akvárií. Je možné je skutečně obstarat za „hubičku“, ale vždy je tam nějaké to riziko.

Jiří Růžička

Ohodnoťe, prosím, článek

4.67/5 (3)

1 komentář

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Září 2018
Po Út St Čt So Ne
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...