Zkušenosti a doporučení
Pozor na doporučení ve smyslu „odolná ryba“, nebo snad nenáročná či vhodná pro začátečníky… V takovém sdělení je obsaženo něco ve smyslu: „S tou si můžete dělat, co chcete“. Je to velký a zásadní omyl a následné zacházení s těmito rybami má pak za následek jejich brzký úhyn či téměř vazební podmínky. Takové popisy se objevily často v minulosti a bohužel i nyní a musím napsat, že například paví očko, závojnatky, kardinálky, Dania i jiné druhy akvarijních ryb mají také své nároky a chybou, tedy alespoň z jejich pohledu je to, že naše voda tekoucí z vodovodů jim více či méně vyhovuje, ale již zdaleka ne zacházení s nimi.
Tolerance těchto ryb ke kvalitě a hodnotám vody je sice pro začínající jistou výhodou, ale zavádí je to ke klamnému přístupu k chovu všeobecně. Je nakonec pro ně velké překvapení, když si pořídí po čase jiné a náročnější druhy ryb, které jim velmi záhy uhynou. Sledovat a udržovat akvarijní vodu v odpovídajících hodnotách je bezpodmínečně nutné, a pokud zacházíme s měkkou vodou, je to zvláště důležité, protože je velmi nestabilní a její chemické proměny se dějí velmi rychle, což mnohé druhy ryb přímo nesnášejí. To má za následek častý úhyn ryb v akváriích.
Je tedy na místě alespoň jedinkrát v týdnu změřit vstupní vodu a to určitě v začátcích akvaristické „kariéry“. Po nějakém čase již budete mít představu, jaké hodnoty vody z Vašeho vodovodu tečou, tedy, s jakými pracujete. Podrobné a častější měření provádějí akvaristé, kteří ryby pravidelně a cíleně odchovávají. Bez měření základních hodnot vody se nikdo z nás neobejde. Jde o pH, vodivost a tvrdost vody, přičemž pH je možné snadno měřit dostupnými titračními tekutinami, které je možné běžně sehnat v obchodech. Podobně si můžeme změřit tvrdost vody. Vodivost vody je však možné zjistit elektronickými přístroji, které jsou dnes již k mání za rozumné ceny několika set korun. Všechny tyto hodnoty jsou snadno zjistitelné a tak se není čeho obávat. Podrobnější údaje o hodnotách vody a jejich zjištění najdete v minulých článcích.
K tomuto ale musím poznamenat, že není dobré se spoléhat na stálost hodnot vody, která z vodovodu teče. Je dobré si uvědomit, že v různých oblastech naší země tečou i různé hodnoty vody, ale vždy by měly odpovídat normě, která je u nás poměrně přísná a tak se nemusíte bát o zdraví svých ryb, tedy až na některé specializované druhy. To ale znamená, že výměna části vody za čerstvou většinou nepřináší problémy, jinak je to ale s odchovem ryb.
Je pravdou, že v menších obcích s přírodními zdroji vody či u menších vodáren se může stát, že vodu pro obyvatele vodárny dotují a přivážejí z jiných zdrojů. Tam je potřeba být ostražitý a před výtěry vše dobře měřit a porovnávat. Rutinní následná úprava vody před výtěry pak může být nevyhovující, protože vstupní voda neodpovídá našim předchozím zkušenostem. Toto uvádím též z vlastní zkušenosti. Jde zvláště o roky sucha, takové jaké zažíváme v poslední době poměrně často, a které podle předpovědí se budou opakovat.
„Patlanky“ a jiné komponenty
Takovým krmivům, které jsme míchali dohromady, když ještě nebyla k mání běžně vyráběná krmiva, jsme říkali „patlanky“. Používal se k výrobě špenát, salát, hrách, rýže, kopřivy, někteří výzkumníci využívali nejrůznější masné komponenty, jako kuřecí maso, hovězí srdce, krůtí srdce a mnohá jiná. Používal se též česnek a dokonce mnoho nejrůznějších vitamínů v mnoha podobách. Jako základ bylo možné použít granule pro hospodářsky chované ryby, hlavně pstruží. Ta doba je ale dávno pryč a pro naše miláčky v akváriích je k mání velký dostatek krmiv vyráběných průmyslově, a pokud vezmu v úvahu DAJANU, vím, že se komponenty používané k výrobě shánějí po celém světě a hlavně jsou velmi kvalitní. Je možné si vybrat specializovaná krmiva i taková, která můžeme podávat téměř každé chované rybě.
Jiří Růžička
0 komentářů