Kolik jsou ochotni akvaristi dát za rybu?

21.07.2018 | 1 komentář

Dnešní titulek je tak trochu provokativní, ale budiž tedy, zkusím se touto cestou pustit i dále…

Ceny v akvaristických prodejnách jsou velmi rozdílné, na burzách přiměřené a u akvaristů většinou seženete ryby i rostliny v dobré ceně. Akvaristické obchody mají ceny v porovnání s dobou před rokem 1989 v mnoha ohledech podobné a u mnohých druhů ryb je možné pouze pokývat hlavou. Jsou to například některé druhy živorodek, neonek, ale i parmiček nebo sumečků. Tyto ceny se téměř za celou dobu od roku 1989 nezměnily. Asi je všechny nemá význam jmenovat, ale o konkrétní druhy mi v tomto případě zrovna nejde.

Na druhou stranu se k nám ale dostaly některé nové druhy ryb, které jsou na opačné straně cenové hladiny. Je možné napsat, že ceny těchto druhů ryb jdou mnohdy za hranici únosnosti a laik, který nemá přehled těmto údajům ani neuvěří. Ve hře jsou desetitisíce i mnohem vyšší ceny a to prosím za jediný exemplář. Pozor ale, u těchto druhů ryb je nutné ověřit veškeré informace a mnohdy i potřebné dokumenty.

Vysoké ceny ryb jsou v některém případě nahodnoceny úmyslně chovateli či překupníky a mnozí začínající v domnění, že kupují vzácnou rybu, udělají zbytečnou chybu a zaplatí onu vysokou částku bez toho, aby se blíže informovali. Počítám ale, že u ryb v ceně srovnatelné s cenou nového automobilu se jen tak někdo „nesekne“.

Tak vysoké ceny je možné zaznamenat například u KOI kaprů, některých variet závojnatek, některých druhů cichlid, arovan i jiných. Občas se ale může stát, že se na trhu objeví některá z variet docela běžných druhů živorodek, ale v novém „kabátě“. Mám na mysli například nové variety Xiphophor ať barevné či jinak tvarově odlišné. Pamatuji si, jak se kdysi objevily tzv. ADY. To byl hit, který měl zpočátku velmi vysokou cenu, ale u těchto variet se poměrně rychle ceny snižují tak, jak se objevují na trhu a jak přestávají být vzácností.

Stávalo se též, že jsme si nechali v dobách před rokem 1989 přivézt vzácně některé druhy ryb ze západních zemí, za které jsme „krvavě“ zaplatili. No, a protože bylo, je a doufám že bude naše akvaristika na té nejvyšší světové úrovni, téměř vždy se nám tyto ryby podařilo rozmnožit. A teď přijde to hlavní: když jsme ale následně nabídly ony odchovy k výkupu, dostávali jsme za ně zlomek oné pořizovací ceny.

V době ihned po vystřídání režimu v roce 1990, jsem obchodně navštívil obchody s akvaristikou západně od našich hranic a nestačil jsem se divit. Skaláry, které se u nás tehdy vykupovaly za 5-8 Kč, byly nabízené běžně, například v Mnichově, za 9,89 DM, což bylo tehdy 200 Kč. Tyto konkrétní údaje mi mnoho napověděly a začal jsem přemýšlet i na tom, jakou mají vlastně ryby skutečnou finanční hodnotu? Na tuto otázku není vskutku snadná odpověď. Je nutné vzít v úvahu mnoho okolností a konkrétní ukazatele. Bez jakýchkoliv ale pochybností jsem přesvědčen, že je možné, a to bez kritizování, pořídit zcela totožný rybí druh za velmi rozdílnou cenu. Je nutné porovnávat i momentální stav, vybarvení ryb včetně vitality. Stáří je možné určit pouze přibližně a tak jsme většinou odkázáni na údaje od majitele či prodávajícího.

Zkušené oko však poměrně dobře rozpozná momentální stav ryb a dokáže posoudit i cenu. A zrovna toto zkušené oko raději zaplatí desetkrát více za tu samou rybu, ale za takovou, která se mu líbí a odpovídá jeho představám, než za levnější, ale již nepoužitelnou k budoucím účelům. Je též důležité posoudit, zda ryby kupujeme pro další reprodukci či oživění chovu, nebo je použijeme do okrasného akvária jako dekoraci.

Snad se Vám to bude ode mne zdát podivné, když napíšu, že sám za sebe nemám příliš rád, když se prodávají ryby zvláště levně. Ono to též souvisí s jejich dalším použitím. Mnohdy se stává, že se s nimi pak nezachází odpovědně a byl jsem již několikrát za moji praxi, kdy se mi zákazník pochlubil tím, že už ty „staré“ ryby vylil a jde si koupit nové… Že tedy by rád změnu… Tento přístup je šílený a neodpovědný.

Po tomto světě se potulují nejrůznější rádoby chovatelé, kteří mají v akváriu třeba jen jednu velmi drahou rybu a to z toho důvodu, aby ji návštěvám a známým ukazovali jako něco extra, jako něco, co si tedy jako oni mohou dovolit.

Buďte tedy při nákupu ryb opatrní na to, co vlastně kupujete, ale zároveň si nechte vysvětlit něco víc, než jen cenu. To je velmi důležité, například původ ryb, tedy zda byly odchované našimi akvaristy, nebo zda nejsou importované. To je velmi důležité i z důvodu následné délky karantény. Informujte se předem o cenách dražších druhů ryb, například tady u nás v DAJANĚ, nebo vyhledejte ceníky na internetu a udělejte si představu. Mnoho cen, jak jistě zjistíte, neodpovídá skutečnosti!

Jiří Růžička

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

1 komentář

  1. Dobo

    Cena ryb se odvíjí od nabídky a poptávky, t.j. pokud někdo zaplatí za skalare 10 Dem, je to kvůli tomu, že ta ryba má pro něj tuto hodnotu. Kdyby to nik nekupoval, tak by prodejce cenu ponizil. Hint: učebnice ekonomie, první kapitola. Tak k čemu ty cancy?
    Já chovám osly. Můj oblíbený osel Pedro má pro mě takovou cenu, že bych ho neprodal za žádný obnos. Ale jinak standardního osla prodám/koupím za 20tis. Chápete podstatu?

    Odpovědět

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Červenec 2018
Po Út St Čt So Ne
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...