Technické vybavení akvária a jeho budoucnost

7.07.2018 | Žádné komentáře

Všichni, kdo se zabýváme akvaristikou, se zajímáme logicky i o technické zabezpečení a případně též o další vybavení akvárií. Do našich životů tak vstupují nejrůznější technické potřeby, které nám i našim chovancům usnadňují a vylepšují jejich chov. Bez mnoha těchto potřeb bychom si dnes chov živočichů v akváriích nedovedli představit a jsou zcela běžná. Jde například o vytápění akvárií, tedy o termostatická topná tělíska, o filtraci vody, tedy o filtrační zařízení, osvětlení akvárií potřebné pro fungování bakterií, růst rostlin a biologii v akváriu vůbec, vzduchovací techniku a o mnoho dalších potřeb, které dokonce přibývají a jak se nové technologie vyvíjí, přicházejí do praxe další nové technické pomůcky a jejich kombinace.

Byly ale doby, kdy taková zařízení nebyla v obchodech naprosto k mání a tedy, vyráběli jsme si je sami. Ta doba nebyla až tak špatná, protože jsme se museli učit mnohé nové poznatky, aby naše výrobky byly co platné a fungovaly. Zato dnes je velmi snadné si takové pomocníky obstarat a hlavně za dostupné ceny. První filtry či vzduchovací přístroje, nebo termostatická tělíska se dovážely před rokem 1989 ze západních zemí a na naše poměry byly velmi drahé. Pro představu z mé praxe uvedu, že například vynikající vzduchovací motor WISA stál tehdy celý měsíční plat.

Mnohé z těchto přístrojů jsou dnes velmi důmyslně vymyšleny a vyrobeny. Pozor ale, mnohé jsou pouze komerční záležitostí a stávají se v chovu problematickými. Co je ale při používání těchto zařízení velmi důležité? Je to jejich vhodně volený účel, tedy odhad a vhodnost jejich použití! Jde například o vhodně volený filtr a o jeho mocnost pohonu. Pokud zařizuji malé akvárium, třeba pouze padesátilitrové, není možné volit filtrační zařízení určené do velkého akvária s tím, že bude mít alespoň rezervu. Takový filtr nebude správně fungovat tak, jako filtr přiměřený k velikosti a účelu akvária. Podobně je to s ostatními technickými potřebami. Téměř vše z tohoto pohledu souvisí s bakteriemi a dalším biologickým životem v akváriu a to zase souvisí s našim citem pro věc, s naší zkušeností a vědomostmi.

Jde tedy o vhodnou volbu a o to, abychom pochopili pravý účel a fungování technických pomůcek. Jde pouze o nás a o to, jak si fungování použitých potřeb nastavíme. Ve stejně objemném akváriu je možné používat rozdílné filtrační zařízení i například vytápění včetně rozdílné volby světelných zdrojů. Jde o jejich kombinace a nastavení. To jsou právě ty zkušenosti a cit, který získáváme zkušenostmi a nabýváním teoretických znalostí. Ne vždy je mocný průtok filtrační hmotou přínosný, ne vždy je přesvětlení nádrže produktivní, ne vždy je vysoká teplota k užitku. Zjednodušeně řečeno, vše má svoji míru a v akvaristice to platí dvakrát!

V akváriu s objemem dvě stě litrů můžeme chovat například pár dospělých závojnatek, nebo také párů pět. Pokud je budeme intenzivně krmit a připravovat na reprodukci, bude ale nutné přidat další filtr, nebo stávající filtr vybavit objemnější filtrační hmotou. V takových případech dávám ale přednost druhému filtru a jejich regeneraci provádím střídavě tak, aby byl vždy jeden funkční v provozu. Jde o odbourávání dusíkatých látek, tedy o životně důležité funkce při chovu živočichů. Podobně můžeme přemýšlet i v tom případě, máme-li na jedné filtrační konzoli dvě filtrační kostky.
Na druhou stranu, umístím-li do stejně objemné nádrže dvě stě neonek připravených k reprodukci, bude mi stačit filtr přiměřený, tedy filtr pro běžně zařízené akvárium zarostlé rostlinami. Kombinace vhodně voleného filtru a rostlin je též velmi důležitá. Velmi zjednodušeně lze říci, že samotné rostliny jsou vlastně pro nás v akváriu též jakýsi filtr. Jejich potravou jsou dusičnany, které za pomocí bakterií přijímají jako potravu.

Budoucnost technického vybavení akvárií vidím především v regeneraci vody a v neustálém vylepšování osvětlení. Výrobci by si měli brát inspiraci od zkušených akvaristů! Jde mi zvláště pak o to, aby se na trh nedostávaly šílené výrobky, které s akvaristikou nemají nic společného, které jsou pouze komerční záležitostí a hlavně, chovaným živočichům škodí! Pokud budete řešit jak při začátcích, tak i v pokročilých chovech tyto problémy, bez ostychu se na nás obraťte, většinu podobných otázek jsme již řešili a s úspěchem. Někdy stačí pouze popostrčit, objasnit některé zákoutí akvaristiky, aby se nám spojilo několik důležitých aspektů a pochopili jsme tak celou problematiku. Naše zkušenosti Vám rádi předáme.

A ještě vzkaz pro dotaz na řasy a jejich nadměrnou tvorbu: přečtěte si článek z 2.2.2015. A k tomu bych ještě rád dodal, že žádná zázračná „vodička“ nevyřeší problém s řasami, když nebudeme dodržovat základní pravidla chovu ryb a biologie akvária. Tyto prostředky nám pouze pomáhají. I když se po použití některého z prostředků omezujícího růst řas podaří růst řas potlačit, při nesprávném chování k biologii akvária se řasa po krátkém čase objeví opětovně.

V každém případě je ale možné si pomoci našimi výrobky, fungují a i proto se vyrábějí, je ale věcí diskuse, zda jejich stále opětovné používání je výhradně jediné možné řešení.

Jiří Růžička

Ohodnoťe, prosím, článek

5/5 (1)

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Červenec 2018
Po Út St Čt So Ne
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...