Ještě k minulému článku

26.05.2018 | Žádné komentáře

A je to tady, začasto se stane, že reakce na články bývá velmi rychlá a ještě ke všemu značně konkrétní. I stalo se, že Petrovi není zcela jasné, o čem jsem to vlastně psal, tedy, o čem jo, ale chtěl by konkrétně vědět, jak tedy vytvořit akvárium, se kterým by nebyla téměř žádná práce, a přitom by se na něj dalo docela s uspokojením dívat. V tomto případě jde tedy o domácí pohledové dekorativní akvárium, nikoliv však akvárium milovníka akvaristiky ve smyslu stálého vzdělávání a vstřebávání dalších a dalších poznatků. Proč ne, konec konců, s takovými představami začínáme téměř všichni.

Tedy, jako vzor pro méně údržbovou nádrž nám postačí 200 l akvárium klasického tvaru. V tomto konkrétním případě doporučuji 45cmx45cmx100cm. Příliš vysoké nádrže nejsou vhodné z důvodu nedokonalého a velmi složitého prosvětlení vodního sloupce. V tom případě se stává, že v horních vrstvách je nádrž přesvětlená a pokud zeslabíme světelný tok, dno se pokryje hnědou rozsivkou. Řešení tedy není snadné. Doporučuji tedy maximální výšku BĚŽNÉ dekorativní nádrže 60 cm.

Dno zařízené běžnou technikou, tedy štěrkovité dno z inertního materiálu, velmi doporučuji přírodní „kačírek“, tedy křemičité oblázky frakce cca 0,5 – 1 cm. Vrstva štěrku je velmi vhodná v několika rovinách, ty ohraničíme opět inertními materiály, v tomto případě většími a opět křemennými kameny, aby nám různě vrstvené terasy vydržely i po napuštění akvária vodou. Pozor, pokud vyvýšené části dna neohraničíte stabilními kameny, dno se po krátké době sesype do roviny. Terasy dna jsou též důležité z důvodu dekorativního.

Po napuštění vodou vytemperujeme nádrž termostatickým topítkem do požadované teploty, v tomto případě 23-24°C a zapneme osvětlení. O osvětlení je napsáno v Článcích mnoho informací, stačí si vyhledat příslušné články. Takto připravenou nádrž osadíme rostlinami a uvedeme do provozu filtr. Zde je důležité jedno upozornění. Filtr bez biologické aktivace je téměř nefunkční a tak je nutné buďto pomoci prodávanými biologickými aktivátory, nebo počkat, až se filtrační hmota aktivuje sama postupně. Toto je též popsáno v mnoha článcích. Všechny informace vyhledáte tak, že do vyhledávajícího okénka napíšete téma požadované informace. Tedy například „FILTAČNÍ TECHNIKA“ či jednoduše „FILTRY“. Ihned se pak otevřou články s touto tématikou.

Rostliny doporučuji zpočátku v několika druzích a je dobré vyčkat, jaké druhy se v nádrži ochotně ujmou, a podle podobných nároků pak můžeme dosadit příbuzné druhy. Osobně rád doporučuje do čerstvě založených nádrží například Echinodory či Vallisnerie. Je ale možné začít s mnoha druhy, jde o to je odzkoušet. Pozor, dnes popisuji provoz nově založeného běžného téměř neúdržbového akvária a tak nedoporučuji dnes běžně používaný CO2 generátor.

Hned po zapojení techniky ale přidáme do akvária první ryby, musím zde ale důrazně připomenout, že právě ryby ve větším množství jsou v akváriu problematické a je NUTNÉ jejich počtu věnovat velkou pozornost. Zvláště pak při volbě druhů. Jestliže zařizujeme nádrž s minimální údržbou, je tato problematika ještě závažnější.

Do dvousetlitrového akvária s fungující technikou můžeme vypustit ponejprv malé množství ryb a až další měsíc postupně doplnit. Konkrétně je možné do takového akvária vpustit dvacet neonek a pět sumečků z rodu Corydoras. Další důrazné doporučení spočívá v množství podávané potravy a jejich druhů. Je možné krmit dvakrát denně a to v dopoledních hodinách a odpoledne. Rozhodně nekrmte nikdy před tím, než záhy vypne osvětlení. Ryby by nestačily spotřebovat všechnu potravu a ta by se v teplé vodě velmi brzy rozkládala. To by znamenalo jediné, zvláště v nově zařízené nádrži by se začal ihned tvořit šedavý zákal a nadměrné množství dusíkatých látek a to je špatně! Opakuji důrazně, zpočátku podáváme velmi nepatrné množství potravy.

Přibližně po měsíci začne postupně fungovat filtrační hmota, která se již obydlí začínajícími bakteriálními koloniemi a můžeme přidat další druhy ryb, v tomto případě třeba nějaké větší druhy labyrintních ryb a ještě například párem menších druhů klidných cichlid. Takto se postupně dopracujeme k nádrži, o kterou se TÉMĚŘ nemusíme každou chvíli starat. Jde ale pouze o nás, jak se postupně seznámíme s biologickým systémem akvária a budeme vnímat jeho pochody. Kdy se tak stane, jistě poznáme sami na sobě.

A nakonec ještě upozorním na důležitou věc, v tomto režimu je nutné udržovat rostliny v dobrém biologickém stavu a jejich růst všemožně podporovat.
Napište si o konkrétní informace, neboť vím, že ke každému odstavci můžete mít mnoho dotazů, které mě nenapadnou a tak využijte snadnou cestu a ozvěte se k nám do DAJANY, jsme tady pro Vás!

Jiří Růžička

Ohodnoťe, prosím, článek

5/5 (2)

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Květen 2018
Po Út St Čt So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...