Údržba akvária, je to skutečně tak pracné?

19.05.2018 | Žádné komentáře

Údržba akvária se nám stane snadnou, pokud pronikneme do tohoto oboru hlouběji a pochopíme to, oč v akvaristice z tohoto pohledu vlastně jde. Údržba akvária či akvárií je v různých režimech různá. Jinak se budeme starat o akvárium v obchodu, jinak v líhni a jinak bude vypadat údržba akvária v našem domově.

Je pochopitelné, že akvária v obchodech jsou velmi zatížena množstvím ryb i jejich druhy. Ve větších obchodech je umístěno a prodává se i pět set druhů ryb a podle toho taky musí být plán údržby vypracován. Je ale pravdou, že pravidelnost a frekvence časté údržby je zavedena každodenní praxí a tak se pracovníkům, kteří mají taková zařízení na starosti, ani nezdá, že by byla údržba jakkoliv složitá či pracná. Jde o to, aby byla voda v nádržích čistá, skla též a nabízené druhy ryb v pořádku hlavně po stránce zdravotní a celkové vitality.

V líhních jde o udržení chemické stálosti vody ve vyhovujících mezích. Jde o pH a zvláště pak o přijatelnou hladinu dusíkatých látek. Toto je ostatně všeobecná starost a vůbec základní problém akvárií začínajících akvaristů. Tyto úlohy vyřeší odpovídající filtry a častá obměna vody za čerstvou. Pokud používáme vodu měkkou, je nutné každodenní monitorování hodnot, neboť příliš měkká voda je značně nestabilní. V tomto též velmi dobře pomáhá konduktometr, kde si můžeme během několika vteřin ověřit vodivost vody. Po nedlouhé praxi v konkrétním prostředí a seznámení se se zákonitostmi této hodnoty odečteme zároveň i některé další hodnoty. Dále je nutné odečíst pH hodnoty, které je možné snadno změřit titrací. Z nabídky DAJANY je velmi dobře a snadno použitelný „ph TEST KIT“.

V akváriích s velkým množstvím ryb je lépe nečekat na zvyšování hladiny dusíkatých látek a raději pravidelně obměňovat vodu v nádržích za čerstvou. Tomuto je možné se vyhnout tím, že zavedeme trvalý průtok temperované čerstvé vody, který tuto problematiku řeší. Pokud ale nemáme levný zdroj teplé vody, je taková praxe dosti nákladná.

Domácí pohledové akvárium, které slouží jako dekorace, nebo objekt hobby zájmu majitele, je na údržbu nejméně náročné. Pozor ale, nepíšu v tomto případě o nádržích se speciálními účely, které mají kus od kusu i speciální nároky na provoz a už vůbec ne o akváriích mořských.

Je s podivem, že se i ještě v dnešní době najdou takové případy, kdy majitelé akvária doslova čekají na to, až jejich ryby v akváriu zahynou a následně si jdou zakoupit nové. Stává se to tam, kde lidé neberou vůbec v úvahu biologické zákonitosti chovu ryb v akváriích a jejich reakce bývá taková: „To já na nějaké studování nemám kdy, raději si sem tam koupím nové ryby“. Jde o celkové nepochopení akvaristiky jako takové. V tomto případě jde spíše o obměnu dekorace jako kusu, nic to nemá společného s chovatelstvím… No a právě v podobných případech se akvárium „čistí“ pouze v tu dobu, kdy se jde na nákup nových ryb. Ty „staré“ pošly. Je to taková drsná představa, ale v mnohých případech to tak bývá. Přitom by „ty staré“ ryby v akváriu při alespoň občasné údržbě žily ještě několik let!

Pochopení biologie akvária nás potom vede k tomu, že dekorační nádrž není v podstatě nutné nějak složitě udržovat. Mezi akvaristy se potuluje taková poučka, že správně a znale vytvořené akvárium by fungovalo samo o sobě bez jakéhokoliv zásahu akvaristy. Je to sice nepatrně přehnaná představa, ale téměř skutečně proveditelná. V tomto případě jde o znalost biologických vztahů mezi organismy jak rostlinnými tak i živočišnými v závislosti na chemických procesech.

Návod na téměř neúdržbové akvárium není složitý, jen je nutné dodržovat některé zásady. Ty ale odvisí od našich znalostí a tak je dobré si alespoň některé základy osvojit a třeba napsat k nám do DAJANY, nebo si obstarat některou z odborných knih. Mimochodem, knih s touto tématikou je dnes mnoho, ale pozor, jen málo z nich je skutečně dobrých. Jak tedy postupovat, abychom neměli s našimi domácími nádržemi tolik práce?

V první řadě jde o velikost nádrže. Malá akvária nejsou vhodná a tak doporučuji alespoň 60l, ale i to je již na hraně únosnosti A proč? Malé množství vody je po stránce biologické a potažmo i chemické nestabilní a má malou setrvačnost. Tedy je dobré začít alespoň se stolitrovou nádrží.
Především TRPĚLIVOST!!! Pozor, dále je dobré zjistit, jaké ŽIVÉ rostliny nám v tom našem prostředí budou vyhovovat a pokud nejsme skuteční specialisté, zvolte ty, které nemají s umístěním v akváriu problém a dobře rostou.
Dále je nutné si uvědomit, jaké ryby podle velikosti hodláme chovat. Ve stolitrové nádrži můžeme chovat buďto jeden pár středních cichlid, nebo sto neonek. Ten příměr je velmi všeobecný, ale výstižný. Vždy je lépe v zarostlé nádrži chovat malý počet ryb. Pokud toto dodržíte, nebudete mít s údržbou problém.
Pochopitelně je nutné zvolit odpovídající filtr, osvětlení i vytápění, ale to je velmi podrobně popsáno v ostatních článcích, postačí jen snadno vyhledat.
Velmi důležité je též podávání potravy a její množství. Toto je určující pro další vývoj akvária a není to vůbec snadná část akvaristiky. Nadměrným množstvím podávané potravy velmi zvyšujeme nadbytečný obsah dusíkatých látek v akváriu a tím vlastně celému biologickému systému měníme režim. Dále se mění i projevy řas, zdraví ryb a celkový projev akvária. V tu chvíli je skutečně nutné akvárium začít udržovat častěji, ale je to zcela zbytečné, rybám nijak nepřilepšíte, naopak, velmi rychle se jim zkracuje délka života a strádají z neodpovídajícího prostředí.

Jiří Růžička

Foto: Dobře vedená bezúdržbová průtoková nádrž, 2500 l. Rostliny nad akváriem čerpají živiny rovnou z něho a zároveň vodu v nádrži zbavují velmi účinně dusíkatých látek.

Ohodnoťe, prosím, článek

5/5 (2)

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Květen 2018
Po Út St Čt So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...