Infekce, a co s nimi?

28.04.2018 | Žádné komentáře

Již jsem se na těchto stránkách jistě o tomto tématu poněkolikáté zmiňoval. Jde o nejrůznější infekce a o to, kde se v našich akváriích vlastně vzaly. Ponejprv musím napsat, že akvárium, ač nemá s volnou přírodou mnoho společného, tedy alespoň s její biologickou setrvačností, má společné to, že se v něm vyskytují mnohé „čertoviny“, které nám akvaristům začasto velmi zaměstnávají hlavu. Jde právě o ty infekce a jejich projevy.

V první řadě je na místě nutné napsat, že ty infekce jsou nebezpečné zvláště pro ryby. Až následně je řešíme my a to povětšinou velmi neerudovaně a jejich následky poznáme většinou na obsahu naší peněženky. Ve většině domácích akváriích dochází běžně k tomu, že zakoupené ryby za poměrně krátký čas uhynou a jejich majitelé vůbec nezpozorují, že uhynuly vlastně na některou z mnoha infekcí, které se v současné době potulují nejen po obchodech a prakticky téměř nikdo je neřeší. A k tomu musím ještě poznamenat, že celý tento proces, dá-li se to vůbec tak nazvat, je brán jako běžný, normální, nebo chcete-li obvyklý.

Do akvárií se tudíž přikupují nové a nové ryby s tím, že za nějaký, většinou tedy krátký čas uhynou a tedy, koupí se opět ryby nové, které ale povětšinou mají stejně smutný osud. Když konec konců, většina běžně chovaných ryb nestojí zase ani tak moc že, tak co? No a přitom léčiva, nebo se jim též všeobecně amatérsky říká „vodičky“ nejsou zase až tak levná a tak co bychom kupovali léčiva, když si za téměř stejnou cenu koupíme nové ryby, že?

V tom je ale ten zakopaný pes, protože se ona nešťastná historie opakuje a za krátký čas se opět rozhodujeme u akvarijní stěny v obchodu, jaké si to koupíme nové ryby…
A přitom je řešení této situace poměrně dobře řešitelné, jen bychom měli vzít v úvahu několik zásadních rad, které nám ušetří starosti i peníze, ale hlavně mnoho životů těch nešťastných živočichů, kteří se všeobecně v akváriích neznale mordují.

V první řadě, tedy po založení a napuštění akvária je NUTNÉ se držet zásadních pravidel, která nám umožní další a hlavně zdravý postup při chovu nejen ryb v akváriích. Tyto poměrně snadné postupy jsou již mnohokráte popsány v článcích a tak není problém je dodržet podle již vyzkoušených zkušeností. Snadno si je vyhledáte podle zvoleného hesla. Postačí do vyhledávacího okénka u článků napsat třeba heslo zakládání akvária.

Dále je dobré postupovat velmi obezřetně a první ryby do akvária vpustit až po provedení karantény, nebo rovnou, ale v tom případě musíme počítat s tím, že si skutečně zaneseme do nově založeného akvária infekci. To je ale též řešitelné, protože tím neohrozíme jiné, již dlouho chované ryby, jak tomu bývá v již déle založených nádržích.

Pokud se nám povede akvárium dostat do odpovídajícího režimu, tedy zhruba po dvou měsících provozu, můžeme přidat další ryby a to podle obsahu nádrže a hlavně podle toho, jak se budou vzhledem k těm již chovaným projevovat. Jde o známé postupy, kdy se podle potřeby poradíme se známým akvaristou, nebo tady u nás v DAJANĚ, které ryby spolu v akváriu bezproblémově žijí. Pozor na to, je to velmi důležité a začasto podceňované.

A v tomto okamžiku nastává velmi důležitý moment dalšího zdravého vývoje života v našem akváriu. Nově zakoupené ryby MUSÍ!!! projít karanténou! Tuto větu si velmi dobře uložte do paměti. Pokud karanténu nově zakoupených ryb podceníte a ryby v ní neumístíte, nebo pouze po krátký čas, nastane téměř stoprocentně zanedlouho problém se zdravím celé nádrže. O karanténě je tady v mnoha článcích napsáno též mnoho a je možné tyto informace vyhledat stejným způsobem jako o založení akvária. Postačí do okénka napsat heslo „karanténa“.

I to se ale i zkušenějším akvaristům stává a infekce se objeví i v déle založeném akváriu a je zde další důležitý moment chovu a to ten, že není dobrý onen výše popsaný postup a to zakoupení nových ryb. Velmi důležité je seznámení s nastalou situací a akvárium z problematické situace ozdravit. Zkrátka se postarat o to, abychom vyřešili problém tím, že se obeznámíme s podobnými situacemi, pokud možno správně diagnostikovali problém a živočichy v akváriu vyléčili. Já vím, není to snadné, ale pokud se nebudete řídit tímto doporučením, zbývá pouze ono prvně zmiňované a špatné řešení. A to rozhodně nepřispívá k dalšímu rozvoji našich znalostí, ani ozdravení akvária.

Pokud se ale zasadíte o to, aby se ryby zdárně ozdravily a s nimi i celé akvárium, vyřešíte tak další problémy a hlavně ušetříte životy dalším nešťastným tvorům. Po celé akci, která rozhodně nemusí být snadná a nejlevnější, ale nabudete nových zkušeností, které podpoří další Vaše snažení.

A nakonec ještě jedno doporučení. Při případném dalším nákupu nových ryb do již založeného akvária jistě nepodceníte postup s karanténou, který je nezbytně nutný!

Jiří Růžička

Ohodnoťe, prosím, článek

5/5 (1)

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Duben 2018
Po Út St Čt So Ne
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...