Haló, haló, je tady jarooo !!!

7.04.2018 | Žádné komentáře

Tento článek je určen všem rybníkářům, bazenkářům… a vůbec všem, kdo se zabýváte chovem ryb ve venkovních nádržích. Je tu období, kdy můžeme udělat zásadní chybu v chovu našich ryb venku a tak pozor na některé zásady. Podobné upozornění je možné vyhledat i v dřívějších článcích, protože se touto problematikou zabýváme pravidelně každý rok a to jak v jarním období, tak i na podzim. Vedou nás k tomu časté dotazy a bohužel, některé přijdou již pozdě.

 

V našich nádržích se začnou prohánět ryby, jakmile do nich v jarním období posvítí životadárné slunce a roztaje poslední kousek ledu. Voda se začne oteplovat a v kombinaci s delší a intenzivnější dobou osvětlení se začne v našem podnebním pásmu probouzet nejen suchozemský život, ale i život ve vodním prostředí. Ale pozor!!! Pokud máte dostatečně velký přírodní rybníček a v něm několik málo karásků či KOI kaprů, nebo jiných ryb, ještě nepřikrmujte, ještě nějaký ten den vyčkejte. V nočních hodinách je ještě poměrně mrazivo a hlavně, v tomto období ryby ještě rozhodně nepřijímají plnou denní dávku potravy.

 

Budeme-li tedy hned sypat na hladinu potravu, ryby ji nespotřebují všechnu a zbylá zůstane na dně. Její rozklad potom vyvolá nadměrnou tvorbu dusíkatých látek a bude zle. Je to podobné jako v akváriu, jen v tomto období ve venkovních nádržích to trvá delší dobu, protože v chladné vodě ve venkovních nádržích onen rozklad potravy neprobíhá tak rychle.

 

Pokud se ale již stalo, poznáte to v brzké době podle toho, že ryby budou tzv. „troubit“ (rybářský slang) na hladině. Jednoduše přeloženo, budou lapat na hladině po vzduchu. To je už poměrně pozdě na nápravu, ale rychlá obměna alespoň poloviny vody v nádrži to vše ještě může zachránit. Podmínkou ale je, že ihned přestaneme krmit. Krmit plnými dávkami lze, až se teplota vody dostane do běžných letních hodnot, tedy kolem 16 – 20 °C.

 

Pozor ale, podobně to platí potom v letních měsících, kdy teplota vody překročí hranici 26°C. V tomto případě se nespotřebovaná potrava rychle rozkládá a vytvoří prakticky stejnou a velmi nebezpečnou situaci.

 

Pokud neodkrmujeme ve venkovním hospodářství ryby cíleně v intenzivním chovu, je dobré přikrmovat jednou denně a velmi přiměřenou dávkou, neboť ve venkovním prostředí si ryby najdou k snědku ještě něco jiného, než námi podávanou stravu. Podávání potravy rybám v uzavřených prostorách jako jsou akvária, ale i jiné chovné nádrže je odjakživa problematická záležitost a překrmování jako takové zavinilo nemálo problémů a zbytečných úhynů začasto celé obsádky ryb. A je to i z toho důvodu problematické, že nelze prakticky doporučit návod, jak a kolik. Závisí to na každém z nás a na našem poznání.

 

Tyto problémy nastanou téměř vždy, když začínající akvarista chce svým miláčkům dopřát a ještě ke všemu v čerstvě založeném akváriu či jiné nádrži. V takových prostorách se totiž ještě nevytvořilo dostatečně fungující biologické prostředí, které dokáže nadměrné množství dusíku likvidovat, ale pozor, toto není vše řešící. Bakterie ve vodních nádržích nám pouze pomáhají! Budeme-li se chovat neodborně a neodpovědně, nepomůžou nám ani ty.

 

Nadměrné množství organických látek se ale podobně projeví i v případě, když na podzim neodstraníme zbytky vodních rostlin. Přes zimu leží na dně nádrže a při oteplení v jarních měsících se začnou rozkládat a je zle. Jde tu zkrátka o dodržování hygieny, která je při chovu ryb v alternativním prostředí velmi nutná a to jak v akváriích, tak ve venkovních nádržích.

Velkou výhodou je trvalý přítok vody, kterým oplývají někteří chovatelé a mají to štěstí, že jim přes zahradu teče přírodní zdroj vody. Na druhou stranu není žádný problém se snadno orientovat a pomocí teploměru počkat, až se voda v nádrži přiblíží potřebné teplotě a přikrmovat až v tu chvíli.

 

Jiří Růžička

 

 

 

 

 

 

 

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Duben 2018
Po Út St Čt So Ne
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...