Vzkazy 2018/4

10.02.2018 | Žádné komentáře

Neposuzujte akvária v obchodech v závislosti na těch, které jsou v domácnostech. Je to tak trochu jiná akvaristika a tato problematika je poměrně rozšířená, leč názory na ni nejsou začasto správné. Je mi jasné, že se akvária určená na prodej akvarijních ryb liší a to zvláště vybavením a to je na první pohled patrné.

 

Akvárium, které si pořizujeme v domácnosti má povětšinou dekorativní účel. Tato akvária jsou zařizována s pečlivostí a hlavně, dbá se na jejich vybavení, osázení zdravými rostlinami a vůbec má celá scenérie nakonec sloužit k oživení obytné místnosti. Je tedy jasné, že se každý snažíme pro takový účel použít tu nejkrásnější dekoraci včetně kořenů, rostlin, kamenů a jiných předmětů, například celých zadních stěn podobných přírodním výjevům.

 

Oproti tomu akvária v obchodech by měla být co možná nejskromněji zařízená vzhledem k dekoraci, ale hlavně vzhledem k tomu, že prodejní akvária musí být přehledná z důvodu přehlednosti nabízených ryb a též je velmi důležitá možnost zjištění infekcí či jiných zdravotních problémů, včetně možnosti zavlečení vnějších parazitů.

 

Není tedy ani možné udržovat větší množství kompletně zařízených akvárií a ještě z nich prodávat ryby. A mimochodem, krom všech výše uvedených skutečností, taková zařízená akvária by nevydržela být dekorativní mnoho dní, protože se dekorace, zvláště pak rostliny při lovení ryb poškozují, nebo vytrhají ze dna.

 

V obchodech je ale možné spatřit zařízená akvária z důvodu prezentace buďto akvaristiky jako oboru, nebo snad i jednotlivých druhů ryb či rostlin, ale z těch se povětšinou nic neprodává. Jak ale znám obchodníky a beru-li takovou možnost podle sebe, je asi vždy možné se s majitelem obchodu dohodnout, tedy pokud nejsou vystavované exponáty zrovna jeho milovaný majetek.

 

Pijavice v akváriu (nejen pro pana Jana)

 

Pamatuji si na začátek mého akvaristického studování, kdy jsem hltal z knih, nejen o akvaristice, a snažil se pojmout co možná nejvíce vědomostí. Záhy jsem přišel na to, že akvaristika nemusí být pouze druh zábavy a už vůbec ne obor výhradně o rybách. Mnohokrát jsem již psal, že se akvaristika dotýká mnoha zdánlivě nesouvisejících oblastí, ale její podstatou je nakonec přece jen ten nádherný svět, kde můžeme zúčastněně pozorovat to, co je nám jinak za normálních podmínek v přírodě skryto.

Pochybuji, že by někdo obdivoval při pohledu do nádherně zařízeného akvária technické provedení osvětlovacího tělesa nad ním (omlouvám se elektrotechnikům).

 

A tak ať chceme či ne, existuje v akvaristice mnoho souběžných témat, která jsou jaksi v pozadí. Zvlášť potom, jedná-li se o všeobecně nemilovaného tvora. Ano, dnes se zmíním o živočišné třídě, která se nazývá pijavice (Hirudinea).

 

Dalo by se říci, že v dnešní době se pijavice vyskytují v akváriích velmi vzácně. Je to pravda a souvisí to též s tím, že je čím dál méně tzv. akvaristů lovičů. Krmiva z přírody jsou málo dostupná a akvaristé se více než v minulosti orientují na potravu umělou. Používá se sice i dnes potrava živá, ale v mnohem omezenějším množství. Sem patří též méně riziková živá potrava odchovaná v domácích podmínkách jako Artemie, trepka, mikry, grindal a též např. banánová muška Drosophila.

Existuje tedy mnohem menší možnost, že se nějaký ten druh pijavice do akvária dostane. A přece. Koncem minulého roku jsem v jedné akvaristice prohlížel ryby a ejhle! Na jedné jsem spatřil malinkou chobotnatku.

 

U nás žijící druhy jsou všeobecně pro akvaristiku neškodné až na dva důležité řády. Jsou to chobotnatky(Rhynchobdellidea) a pijavky(Gnathobdellidea). Pozor ale, znovu upozorňuji, že takoví tvorové jsou skutečně v akváriích již vzácností a pokud se skutečně někde objeví, je to spíše rarita a lze se jí velmi dobře zbavit. Postačí odlovit postiženou rybu a pinzetou ji opatrně tohoto nevítaného tvora odstranit. Dále je dobré ranku potřít desinfekcí, ale to většinou zvládne ryba sama svojí imunitou. Je ale vždy dobré ji na nějaký čas umístit do karanténního akvária a zvýšit teplotu alespoň o dva až čtyři stupně Celsia nad normál.

 

No a přesto, že jsou tyto případy skutečně vzácností, pan Honza si takovou nevítanou návštěvu přinesl domů i se zakoupenou rybou. Zřejmě šlo o rybu z domácího chovu našeho akvaristy, který ještě používá živou potravu z přírody. Není to ale skutečně nic závažného, tedy pokud se nejedná o hromadnou invazi, ale to už asi v akváriích nespatříme. Stane-li se ale taková invaze v přírodě, lze sledovat i doslova obalené ryby těmito parazitickými tvory a není to rozhodně žádný krásný pohled.

shop_messages]

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Únor 2018
Po Út St Čt So Ne
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...