Vzkazy 21/2017 – skaláry v rámci

2.09.2017 | 2 komentáře(ů)

Už jsem tady v Článcích psal několikrát o cichlidách a jejich chovu. Čeleď Cichlidae je velmi početná s mnoha rozmanitými druhy ryb a to malého vzrůstu, až po ty největší „obludy“, jaké se ještě vůbec v akváriích chovat dají. Zpočátku bych rád také upozornil na jeden blud, který se mezi akvaristy potuluje již mnoho let. Jde o chov skalár a výšku akvária, ve kterém je hodláme chovat. Odpovídám tímto na dotaz pana Jonáše. I když nevím, zda je to jeho skutečné jméno či pseudonym, ale rád se o chovu těchto cichlid zmíním.

 

Tak především není pravda, že se skaláry musí chovat ve vysokém akváriu. I z tohoto důvodu se totiž objevila před drahnou dobou u chovatelů akvária, ve kterých nebylo téměř možno za normálních podmínek chovat akvarijní ryby. Tedy, ono to možné bylo, ale za krátkou dobu se v akváriu začaly objevovat nejrůznější druhy řas a zákaly vody dokázaly chovatele velmi pozlobit. Ten měl s vysokým akváriem neustálé problémy… Veškeré tyto problémy jsou logické a lze je objasnit, ale to, že skaláry jsou závislé na vysokém sloupci vody, není rozhodně pravda.

 

A tak, jako pan Jonáš i další akvaristé přebírají tyto rady zřejmě od dalších neznalých akvaristů, kteří tento blud šíří kolem sebe, aniž by si chov skalár někdy zkusili. Je tedy již dávno jisté, že tento blud má původ ve tvaru těla skalár, které jsou vyšší než delší, nelze je tedy skutečně chovat ve velmi nízkém akváriu, například jako mnoho ryb labyrintních, ale rozhodně nemusíme z toho důvodu vyrábět nesmyslně vysoká akvária, která mají potažmo velmi negativní vliv na další vývoj jejich provozu.

 

Skaláry amazonské, tedy skaláry druhu Pteropyllum scalare, je možné chovat v akváriích výšky čtyřicet centimetrů, tedy v průměrně vysokém akváriu. Co je ale důležité a na co bychom měli dát pozor, je jeho objem. Akvárium pro chov skalár by mělo být poměrně objemné a je velmi důležité, jak toto budeme posuzovat.

 

V první řadě jde o to, zda budeme v budoucnu tyto skvostné ryby odchovávat. V tom případě je nutné obstarat alespoň osm, lépe deset mladých jedinců, které umístíme alespoň do dvou set litrové nádrže. Tyto při odpovídajícím chovu velmi rychle porostou a přibližně v jednom roce jejich života se začnou párovat. Znamená to, že se z hejna oddělí dvě ryby, tedy pár, které si začnou obhajovat své teritorium, a které se záhy začnou třít.

 

Toto je pro nás důležitý moment. Tento vybraný pár umístíme v chovné nádrži, kde budeme očekávat jejich periodu. Je to časové období, kdy se budou pravidelně opakovaně vytírat. Tedy to pouze v tom případě, kdy jim výtěry budeme odebírat a odchovávat plůdek sami. V případě, že odchov necháme na skalárách samotných, přestanou se dále vytírat a věnují se odchovu svých potomků. Takový pár se vyvažuje zlatem jak po stránce chovu, tak i v tom pravém slova smyslu. Jde o to, že skaláry, které se dokáží o své potomky postarat aniž by je pozřely, odchovají jistě své potomky lépe a ve větším množství, než chovatel. Největší problém pro chovatele při oddělení jiker je udržet, aby nezplesnivěly, i když jsou velmi dobře ošetřené. V tomto bodu odchovu zkušení chovatelé dobře měří čas, kdy již líhnoucí se jikry odebrat.

 

Rozmnožování skalár tímto způsobem se provádí povětšinou v tzv. „kostkách“. Chovatelé tak pojmenovali akvária, kde mají umístěné chovné páry skalár, ale třeba i páry terčovců, které jsou určené k reprodukci. Tyto kostky dostaly název podle svého tvaru a mají obsah od sta litrů výše. A mimochodem, skaláry lze vytírat i v mnohem menších akváriích, ale problém je potom, jak s odchovem plůdku. Ten potřebuje po svém rozplavání dobré prostředí a hlavně dostatek prostoru, protože narozených skalár bývá několik set.

 

Pokud ale jikry budeme neustále chovnému páru odebírat, budou se třít téměř pravidelně a to přibližně každý týden. Jde též o jejich vitalitu a podávanou potravu. Pozor ale na tento stav, takto plodný pár je v tomto režimu schopen se třít i mnohokrát po sobě a samička se po nějakém čase vyčerpá a velmi záhy uhyne, nebo se změní negativně její chování.

 

Tato problematika je poměrně rozsáhlá a proto upozorňuji, že máte tu možnost se na nás obrátit s podrobnostmi, na které jistě při chovu těchto ryb narazíte.

 

Jiří Růžička

 

Ohodnoťe, prosím, článek

3.88/5 (8)

2 Komentáře

  1. Vojto

    Dobry den. Dakujem za skvely clanok. Mam 500 lit 180 cm dlhe a 55 cm vysoke akvarko. Žije v ňom 13 ks Skalarov Amazonskych. No A Mam problem. Tie sa 2 mesiace po zakupeni poparovali a tru sa fakt skoro kazdy tyzden. Po 24 – 30 hodinach ikry zbieleju a je po radosti…..

    Odpovědět
    • Jiří Růžička

      Zdravím, zkuste změřit pH, tvrdost, nebo alespoň vodivost vody. Nepíšete, jako tam máte teplotu???
      Prosím, napište mi třeba na ruzicka.jirka@tiscali.cz, nebo raději zavolejte na 728 666 265.
      Vždy je možné řešení, máte něco špatně a myslím, že se to týká vývojové vody, tedy nesprávné hodnoty. Vody je ze studny či z vodovodu?
      No, poradit mohu, ale potřebuji údaje!!!
      Jiří Růžička

      Odpovědět

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Září 2017
Po Út St Čt So Ne
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...