Vzkazy 15/2017

1.07.2017 | Žádné komentáře

O prasklém sklu jsme již mnohokrát psali a na stránkách „Článků“ lze pohodlně toto vyhledat. Ale přece jen se zmíním o několika lapáliích, které nás mohou s touto souvislostí potkat.

 

Náraz do skla a jeho následné porušení, které je vidět a podobá se odlouplé čočce. Takové poškození většinou nebývá zásadní a má pouze nedobrý vizuální efekt, pozor ale na rozbitý roh v dolní části akvária. Takové poškození je klamné, protože skla zdánlivě drží při sobě a dokonce ani voda neroní. Je to pouze díky lepidlu, ale zrovna ve spodní části akvária je tlak největší a tak se může stát, že dříve či později ten tlak způsobí průnik vody. Jde tedy o to, jak posoudíme poškození, tedy jakou mírou jsme akvárium narušili. V každém případě ale doporučuji, a to z vlastní zkušenosti, akvárium vypustit, ošetřit a dokonale místo odmastit a vlepit plát ze silného skla, který narušení podrží. V takovém případě nehrozí jakákoliv kalamita.

 

Další možnost je prasklé sklo, které je zjevné a přesto drží pohromadě. I v takovém případě je NUTNÉ akvárium vypustit a celé sklo nahradit. Pokud se jedná o pracovní nádrž a nevadí-li Vám zrovna estetický efekt, je možné přelepit plátem silnějšího skla a tuto stěnu použít třeba jako zadní.

 

Další možností je ronící akvárium v určitém místě, ve slepu, bez toho, abychom pozorovali fyzické narušení skla. Jde o narušení slepu a může to být z několika důvodů. Ten nejhorší je, že akvárium bylo slepeno nekvalitním lepidlem a jeho životnost končí. Poznáme to snadno podle toho, že buďto akvárium roní na několika místech, nebo se kapání každým dnem zvětšuje. V tom případě je nutné akvárium vypustit a slepit celé znovu po dokonalém ošetření a odmaštění styčných ploch.

 

Je ale možné, že jsme v určitém místě slep porušili, například při čištění skla od řas žiletkou. Pokud jsme si podobného narušení vědomi, postačí ono místo očistit, odmastit a přelepit odpovídajícím lepidlem.

 

U každé opravy, i při lepení nového akvária, je ale nutné styčné plochy dokonale ošetřit a hlavně odmastit!!! K tomu zásadně nepoužívejte odmašťovače určené pro domácí práce, ale buďto průmyslový aceton, nebo perchloretylen. Ten druhý je k dostání ve specializovaných drogeriích.

 

K tomuto je též dobré napsat, že velmi časté poruchy slepení akvárií nastávají při jejich špatném uložení na křivé podložce. Akvárium by mělo být instalováno na rovné ploše. To je základ jeho dalšího bezproblémového provozu. Potíž může nastat až několik dnů či měsíců po jeho napuštění, protože silikonová lepidla jsou velmi plastická a poměrně dlouhou dobu tlaku odolávají. Máme-li však slepené a umístěné akvárium správně, nestane se, že by bez našeho zavinění sám od sebe slep povolil. Soudržnost těchto lepidel je několikanásobně překročena, než je tlak vody v akváriu na slepené sklo, byť jde začasto o několikatisícové objemy.

 

Rozhodně se nemusíme bát slepit si akvárium podle svých představ, je to skutečně bezpečné a dobře fungující, jen pozor na základní ukazatele, které začínají už při objednávání skla. Přesné nařezání je důležité a POZOR!!!, styčné plochy se nikdy nezabrušují!!! To je mýlka, která dodnes přetrvává. Styčné plochy MUSÍ být naopak hladké a dokonale odmaštěné. Jen tak se nemusíte bát napustit svoje první slepené akvárium.

 

A nakonec ještě upozornění na články s touto tématikou. Je jich v Článcích dostatek s kompletními doporučeními.

 

Ještě vzkaz pro pana Pavla: SAVO do akvarijní vody je možné použít jako desinfekci při přípravě na výtěry, nebo při údržbě akvárií, ale jako léčivo je velmi nebezpečné a už při nepatrném předávkování můžete usmrtit celou nádrž. Dejte proto velký pozor na dávku. Také návody se velmi rozcházejí a jde zřejmě o to, jak jsou na SAVO ryby citlivé a jak velkou koncentraci ve vodě snesou. Za sebe mohu napsat, že jsem SAVO používal velmi výjimečně při léčbě a to jednu kapku na deset litrů akvarijní vody. Ale mám skutečně speciální kapátko a tak je lépe použít jinou míru a to 1 ccm na sto litrů vody.

 

Jinak mohu doporučit spíše průmyslově vyráběná léčiva od DAJANY. Jsou to odzkoušené prostředky, které při správném a doporučeném dávkování skutečně pomáhají.

 

Jiří Růžička

P.S. Foto: Chybné pojmenování v obchodech od profesionálních firem. Správné je Echinodorus bleherae.

 

 

 

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Červenec 2017
Po Út St Čt So Ne
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...