Úvaha

17.12.2016 | Žádné komentáře

Kolikrát se to už stalo? Kolikrát jsme si něco přečetli a podle psaného návodu nám něco nevyšlo tak, jak bylo psáno? Stává se to a je to také tím, že nemáme shodné zkušenosti s autorem návodu či popisu věci. No, a když přidáme ještě konkrétní jednotlivosti v oborech, kde vše není přímočaré, lze problematiku označit za pochopitelnou.

Že mi ne zcela rozumíte? Je to pochopitelné, autor začasto popisuje zkušenosti, které ne zcela sám prožil a pomáhá si psaným textem někoho jiného a tím pádem nedokáže objasnit postupy od začátku tak, aby byl problém čtenáři zcela jasný. Jde potom o to, jak zdatný čtenář v tom kterém oboru je, jak kompletně se orientuje. Pokud tento dnešní úvod použiju pro akvaristiku, je asi mnohým jasno.

Totiž, autor popisu výroby například soustruhu použije hned od začátku mnoho technických kreseb, popisů a bezpečnostních pravidel už jenom proto, aby se vyhnul případnému problému s jeho použitím. Začne tedy od píky a nikdo se asi nebude divit rozsáhlému a podrobnému popisu věci. Vraťme se však k akvaristice. Méně zkušený akvarista bez potřebných zkušeností, který touží po rozmnožení jakéhokoliv druhu ryb se pídí po návodu co možná nejstručnějším a hlavně po tom, „aby fungoval“.

Začínající akvarista počítá už předem s tím, že celou problematiku lze nějakým způsobem obejít či zlehčit a přeskočit postup, který je nevyhnutelný k tomu, aby celá akce skončila úspěchem. Najde si tedy, dnes ponejvíce na internetu, nějaký článek s postupem výtěru dejme tomu neonek. Vsadím se, že bude hledat a hledat a zkoušet a zkoušet a bez potřebné dávky štěstí se od problému dříve či později odvrátí a skončí s tím nekonečným pachtěním, které podle něho nebude mít tak jako tak úspěšný konec.

Konec konců, akvaristi stejně používají nejrůznější finty a praktiky, které stejně nikomu neprozradí… To je velmi často zakončení nejrůznějších debat. V této souvislosti je nutné poznamenat, že je dokonce možné najít podobné, nebo dokonce téměř shodné texty, které jsou zavádějící a nepřesné. Je to právě tím opisováním a začasto i zlehčováním problematiky.

Co k tomu napsat? Jak poradit začínajícím a jak předat tu základní zkušenost, že nelze nic obejít, že jako i v jiných oborech, tak i v akvaristice je nutné začít postupně a prožít si veškeré peripetie chovu a odchovu akvarijních ryb pěkně od začátku. Jde asi o to, že akvaristika je všeobecně brána jako zábava, záliba, koníček či hobby chcete-li, ale ta akvaristika, o které píšu, tedy cílené rozmnožování ryb a studie jejich etologie, to je již další meta v tomto oboru. Nelze tedy snadno přijít k vědomostem, které nás hned zavedou do toho až tajemného světa a které nám umožní hned napoprvé otevřít studnici poznání.

Na druhou stranu je ale možné se podělit určitým způsobem o zkušenosti a usnadnit tak přístup k získaným vědomostem a praktikám, které nám umožní dopracovat se snadněji k vytouženému cíli. Je ale také nutné říci, že cíl v našem oboru neexistuje, existuje-li vůbec v nějakém. Poznání nám totiž otevírá další a další poznatky a postupně se dopracováváme k tomu, že vlastně víme poměrně málo. Pokud ale budeme porovnávat naše již déle získané vědomosti s někým, kdo je právě na startovní čáře, jistě na tom budeme lépe, ale zároveň budeme umět mnohem pozorněji a srozumitelněji své zkušenosti předat. A o to právě jde.

Předat zkušenosti skutečně vyžaduje, abychom si sami prošli postupně tím, co chceme předat dál. Jen tak se totiž dokážeme vžít do pocitů a potřeb těch, kteří si tím samým zrovna procházejí, a kteří potřebují profesní, ale mnohdy i kolegiální podporu. A je velmi dobře, když je právě ona optimistická nota do textu zakomponována. Ne každému se daří hned od začátku, teda, spíše je to výjimka, a tak potřebujeme všichni povzbuzení a případně i další rady, které vedou k úspěchu.

Upřímná rada nakonec: Pokud není text srozumitelný, nebo se zdá být scestný, nevěnujte mu plnou pozornost a raději hledejte dál, nebo napište k nám do DAJANY, řešení se téměř vždy najde.

Jiří Růžička

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Prosinec 2016
Po Út St Čt So Ne
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...