Vzkazy 12/2016

27.08.2016 | Žádné komentáře

Úprava vody a její změkčování

V dnešní­ době si mnohem méně akvaristů než dří­ve jezdí­ pro vodu do pří­rody. Je to z toho důvodu, že existují­ profesionálně vyráběné pří­stroje, které umí­ vývojovou vodu vyrobit právě z vody vodovodní­. Je to časově velmi úsporné. Budete-li odchovávat větší­ množství­ ryb, je to výhodné i po stránce ekonomické.

Použí­vají­ se v podstatě dva způsoby, jak demineralizovanou vodu zí­skat z vody vodovodní­. Buďto použijete poměrně moderní metodu membránové separace tzv. reversní­ osmosu, nebo dáte přednost déle použí­vanému postupu a tí­m je kolona pro demineralizaci vody.

První­ zaří­zení­ pracuje na principu separace vody na velmi jemných sí­tech (membránách). Nevýhoda je snad ta, že je značně odpadové. Při dnešní­ ceně vody je tedy ekonomicky náročnější­.
Druhé zaří­zení­ je téměř bezodpadové a použí­vají­ se při něm tzv. ionexy. Jsou to makromolekulární­ polyelektrolyty. Známé ionexové kolony, v nichž se použí­vá pro úpravu vody katex a anex.
Existují­ pochopitelně ještě destilační­ pří­stroje, které vyrábějí­ vodu destilovanou. Ta se ale vyrábí­ tzv. teplou cestou a je ekonomicky náročná. Pro akvaristiku bohatě postačí­ ony dva výše popsané způsoby. Při použití­ ionexové kolony docí­lí­te lepší­ch výsledných hodnot. Voda má téměř nulovou vodivost. Po regeneraci ionexové kolony můžete naměřit výslednou hodnotu až 5mS. Což u reversní­ osmosy docí­lí­te pouze při velmi měkké vstupní­ vodě.

Na konec této kapitolky ale musím napsat, že i když je přístrojově vyrobená voda vhodná pro vytírání ryb, mnozí akvaristé a, budu s nimi souhlasit, potvrdí, že dobrou přírodní vodu lze pouze stěží nahradit. Je to prostě vzácný dar, a pokud se nám podaří najít zdroj odpovídající vody pro ty které ryby, nemá to prostě chybu!

Pestré krmení je výhodou a předností všech, co si dají alespoň trochu práce s obeznámením se se zdroji potravy pro své ryby. Jen při pohledu na pestrost nabízených výrobků na našich stránkách je jasné, že si všichni vyberou. Je mnoho druhů potravy, které DAJANA vyrábí již delší dobu, ale je též další množina výrobků z poslední doby a k tomu ještě musím napsat, že se stále obměňují suroviny za kvalitnější i takové, které jsou inovativní.

V poslední době je to zvláště vyzdvihovaná řada potravy „LEGEND“, ve které jsme použili proteiny z hmyzu. Tedy složku, která je přirozené stravě akvarijních ryb velmi blízká.

Pestrost stravy v akvaristice rozhodně nepodceňujte!!! S podobnými úkoly si akvaristé lámali hlavy i v době, kdy na pultech obchodů ještě nebyla zdaleka taková nabídka, a mohli jsme volit mezi dvěma druhy potravy. Měli jsme tedy „sakra“ důvod studovat odbornou literaturu i navštěvovat nejrůznější přednášky i srazy akvaristů, kde jsme se učili jeden od druhého a využívali nejrůznější suroviny dostupné třeba i v kuchyni.

S dnešní dobou není možné minulost srovnávat, ale z výše napsaných řádků jistě vyčtete, že naše praxe byla tehdy o poznání a vše kolem nádrží bylo jedno velké akvaristické dobrodružství. Takže nouze nás vlastně učila poznávat a dnes můžeme být hrdí na to, že jsme dokázali i s tím málem vyjít a vymyslet vlastní receptury pro naše miláčky v akváriích. Dnes to již není až tak nutné, ale nespoléhejte se pouze na snadnost podávání zakoupené a hotové potravy a k tomu se snažte nabýt i teoretických znalostí o potřebách vašich chovanců. Při výběru a volbě krmiv se to bude jistě hodit a vaše ryby se Vám odvděčí!

Variabilita ryb

Otázka od pana Petra: „V chovu jsem měl jednotné kusy ryb, stejně vypadající. Jejich potomstvo se ale téměř vůbec rodičům nepodobalo…“.

Snadnou odpověď nečekejte. Jen napíšu, že ustálené variety jsou v akvaristice známé, ale není jich zase tak mnoho. Pokud kupujete ryby stejně vypadající, jsou to většinou tříděné ryby z chovů, kde se vyskytují všemožné podoby. To platí u závojnatek, živorodek, i jiných druhů ryb. Z toho, jak ryby vypadají, nemusíte vůbec poznat, jak budou vypadat jejich potomci. Lze ale napsat, že je možné při znalostech genetických principů z těch ryb po několikáté generaci si takovou varietu odchovat. Není to ale tak snadné a při nedostatku informací se nemusíte dožít, tedy s prominutím.

Jediná rada je navštívit akvaristu specialistu a přímo z jeho chovu koupit ryby, které Vám doporučí. Ale pozor, není ani tak vyhráno, i vyšlechtěné variety se po několika výtěrech „vracejí“. Z nich se potom větví mnoho dalších a dalších podob, jsou to tzv. zanedbané chovy. I ustálenou varietu je nutné vést znale a dávat do reprodukce pouze vybrané jedince z genetických pavouků. Jsou to schémata, která nám říkají, jak vést chov nejen akvarijních ryb.

Je možné napsat, že šlechtění akvarijních ryb je již vysoká škola akvaristiky a s reprodukcí velmi spojená.

Jiří Růžička

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Srpen 2016
Po Út St Čt So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...