Ještě něco o reprodukci ryb v akváriích – Otocinclus affinis

6.08.2016 | 3 komentáře(ů)

V jednom z posledních článků na facebooku jsem napsal o sumečkovi z rodu Otocinclus, že se při dobrých podmínkách a vhodně volené potravě ochotně rozmnožuje. Byla to jen taková zmínka pod článkem pro doplnění informací o rybách „čističích“. Vím, že tyto články čtou jak méně pokročilí, tak i ti zkušenější a vždy si uvědomím, že podobné informace o rozmnožování ryb mohou zajímat více chovatelů, ale je tu zároveň možnost se ozvat a napsat si o podrobnosti.

No a tak se stalo, že přišel dotaz nejen na sumečky z rodu Otocinclus, ale i na jiné druhy sumečků a v tom balíčku se našel dotaz i na rozmnožování závojnatek, o kterých jsem ale psal již mnohokrát. Zkuste tedy štěstí a napište do vyhledavače název ryby, třeba podrobný článek právě o ní najdete. Pokud ne, napište, jistě se rád o své zkušenosti podělím.

Je pravda, že strohá informace o tom, že při vhodné potravě se ochotně nějaká ryba vytře je téměř nic neříkající, ale když mám být konkrétní, zrovna sumečci z rodu Otocinclus požírají velmi rádi řasy a vše zelené, co jim zrovna zachutná. Je možné podávat rostlinnou potravu vyrobenou profesionálními firmami a je možné se pustit do výroby sám.

V dnešní době drtivá většina chovatelů volí kupovanou potravu a není se čemu divit, vždyť specializované firmy se skutečně starají a předkládají chovatelům vskutku dobré a kvalitní kombinace. Je možné se přesvědčit u nás na stránkách DAJANY. Zde můžete najít mnoho vhodných druhů potravy i pro rostlinožravé sumečky. Pozor ale, je již dlouho známo, že tito sumečci si neodepřou i stravu živočišnou a tak opět s rozmyslem.

Je ale jasné, že živé řasy, tedy ty, které nám rostou přímo v akváriích, jsou pro ně doslova pochoutkou a dávají jim přednost. Sumečci z rodu Otocinclus žijí v povodí Amazonky ve velmi početných hejnech a tvoří rojnici, která jede jako sekačka proudem či tůněmi a pořádají řasu ve velkém a tak je nutné k nim též přistupovat.

Při rozmnožování se dělí o samičku často více samečků. Pokud budeme tvořit řízený výtěr, rozhodně přidejte k samičce alespoň dva samečky, někteří chovatelé přidávají samečky tři. Chovatelé uvádějí, že pouze jeden sameček nestačí oplodnit všechny jikry, kterých je kupodivu vzhledem k malé velikosti samičky i více než dvě stě kusů. To platí ale samozřejmě pouze při velmi dobré starosti o chovné ryby, o potravě, tak o chovném prostředí.

Samička klade jikry samečkům do jakési kapsy, vytvořené za pomocí ploutví a oplodněné je potom samečci lepí po celé nádrži, ale ponejvíce si vybírají rostliny. Jikry se líhnou poměrně brzy, ale stejnou dobu jsou potom přilepené bysovými žlázkami k podkladu. Toto trvá přibližně šest dní. Po tuto dobu je nutné jikry držet v čistotě a zrovna u tohoto druhu na toto dbejte. Jde o velmi dobrou mechanickou čistotu vody a zvláště pak o biologickou!!! To je předpoklad ke zdárnému líhnutí jiker a jejich vývoji.

Po rozplavání se přejmenuje tento drobeček z eleuterembrya na protopterygiolarvu, která se začne po strávení živného váčku pídit po první vnější, tedy exogenní potravě. A to bývá u těchto sumečků problém, protože vyžadují velmi drobnou stravu a nejraději zarostlé akvárium zelenými řasami včetně tzv. zelené vody. Pozor ale, ve velkých koncentracích bývá toto zabarvení vody smrtící, protože ryby přestanou mít schopnost přijímat kyslík – (příliš velká koncentrace jednobuněčných řas je zadusí).

Pokud se s tímto vyrovnáme, malí potomci pomalu rostou a při velmi opatrném krmení je můžeme odchovat do bezproblémové velikosti, což je u tohoto druhu skutečně kus akvaristické dovednosti. Z dalších možností doporučuji spirulinu, nebo v kombinaci s chlorelou a to v podobě pudru, který DAJANA též nabízí. Dále je to též mikro potrava pro rostlinožravé živočichy, též v nabídce DAJANY.

Máte-li to štěstí a můžete-li si na zahradě přidat do sudu s dešťovkou několik „slepičinců“, máte o potravu pro potěr postaráno. Po několika dnech bude plná zelené řasy, nálevníků a vířníků. Pozor ale na dravé larvy komárů i pakomárů. V tomto případě je nutné zelenou vodu řádně protřídit jemnými síty.

Pokud se potěr dostane do fáze neproblémového plůdku, je možné podávat jakoukoliv kombinovanou potravu, ale pozor, ve větší míře s rostlinnou stravou.

Jiří Růžička

 

Ohodnoťe, prosím, článek

4.64/5 (11)

3 Komentáře

  1. martin

    Zdravim, ja by som len chcel vediet kde by som zohnal vacsie mnozstvo otocinclusa, poznate nejakych chovatelov ? planoval by som to nakupit v Januari a previezt do irska. Vopred dakujem za odpoved.

    Odpovědět
  2. Lukáš

    Zdravím vás. Dajú sa rozkrmiť na trepke? Chcel by som to skúsiť a mám možnosť…

    Odpovědět
    • Jiří Růžička

      Zdravím, to můžete zkusit, ale jistě vyžadují velmi jemnou řasu na listech či zkuste spirulinu.
      A pokud se to podaří, jistě dejte vědět…
      J.Růžička

      Odpovědět

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Srpen 2016
Po Út St Čt So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...