Akvarijní hygiena – nebojme se bakterií ani plísní, ale…

2.07.2016 | Žádné komentáře

Jde o prevenci, která spočívá v odpovědném přístupu k chovnému zařízení a pochopitelně i k chovaným tvorům. Hraje tu velkou roli akvarijní hygiena se vším všudy. Zanedbáte-li včasnou výměnu vody, budete-li překrmovat, nevyperete včas filtrační hmotu, budete-li mít přerybněná akvária, neodpovídající osvětlení či dobu osvitu, podceníte karanténu či její dobu, jistě se Vám v dohledné době stane, že některá z vážných infekcí ve Vašem akváriu propukne. Kde se vezme? To je velmi jednoduché, bakterie, plísně i ostatní infekční faktory, například parazitické infekce, jsou prakticky všudypřítomné a je pouze na nás, dovolíme-li jim invazivní rozbujení.

V běžném a odpovídajícím provozu, ať akvárií tak třeba rybích sádek, si ryby svou imunitou a ochranným systémem pomohou samy. Zanedbáte-li údržbu, kapacitu zařízení či například ty správné nutriční návyky, v tom prvním případě vezmete rybám jejich přirozenou ochranu, imunitu a za druhé dovolíte právě oněm bakteriím a plísním, aby se začaly množit v obrovském množství a to je začátek problému se zdravím ryb. Mimochodem, tyto dvě tolik diskutované skupiny, tedy bakterie a plísně, jsou pro chod přírody velmi důležité a bez nich by těžko fungovala tak jak ji známe. Jen v akváriích, tedy v uměle vytvořených prostorách, kde chováme ponejvíce ryby, jsou nám některé druhy na obtíž, ale to, že se začnou neblaze projevovat, je pouze naše zanedbání.

Bakterie a plísně nejsou špatné v tom našem slova smyslu, ony si plní pouze svoji důležitou úlohu! To pouze chovatel jim umožní započít svou práci tam, kde nefunguje správně lidské poznání a konání. Zkrátka, svým neodpovědným zacházením s chovem jim dáváme vlastně pokyn k činnosti jim vlastní. Takže ne špatné bakterie, ale nedbalé zacházení či neznalost alespoň základních pravidel nejen chovu akvarijních ryb.

Pro začínající akvaristy je v mnoha případech složité rozeznat začínající zaplísnění od některých bakteriálních infekcí. Léčba pak nedopadne dobře a mnozí toto selhání přisuzují nefungujícímu prostředku k léčení, ale je třeba upozornit na to, že skutečně odpovědná a znalá diagnóza je ve většině akvarijních infekcí bez laboratorního vyšetření problematická. Zkušení akvaristé toto v mnoha případech řeší intuitivně a na základě dlouholetých zkušeností, což pochopitelně začínajícím chybí.

V případě rozpoznání začínající infekce jde u akvaristů o znalost a o tzv. „zkušené oko“. Ryby nám téměř vždy naznačí svým projevem, že se „něco“ děje a je opět na zkušenosti chovatele, zda počínající problém rozpozná včas. Na první pohled lze z akvária mnohé vyčíst, ale jsou případy, kdy se pouze těžko určuje, proč například ryby v akváriu není možné rozmnožit, nebo proč postupně hynou, byť na nich není nic podstatného znát. Jsou infekce latentní (skryté), které jsou zákeřné a jsou bohužel viditelné až v době, kdy je už na léčbu příliš pozdě.

A jak už bylo mnohokrát napsáno, diagnóza a léčba akvarijních ryb je problematika skutečně obtížná a je možné napsat, že z akvaristických praktik ta nejsložitější. Proto je tak důležitá prevence a i z toho důvodu je dobré se věnovat akvarijní hygieně. O tomto pojmu je možné vyhledat též další informace v „Článcích“.

Rostliny a jejich množení ze semen

Paní Olga je již v důchodu a zabývá se velmi ráda rostlinami. Již mnohá léta má též akvárium a teď, když má více času by velmi ráda rozmnožila i rostliny vodní a to ze semen, konkrétně jde o nějaký druh Echinodoru.

Při odpovídajícím pěstování akvarijních rostlin není až tak složité od nich získat semena. Daleko složitější je však z těchto semen vypěstovat nové rostliny. Chce to zkrátka zkušenosti a též znalost hodnot vody u jednotlivých druhů rostlin. Všeobecně lze napsat, že při výsevu je dobré použít vodu měkčí, ale není to rozhodně pravidlo. Sám jsem se nějaký čas trápil například při výsevu Barclayí a třeba i Aponogetonů. Jde o druhotné jevy, jako jsou například některé druhy řas. V růstu jsou velmi rychlé a za krátkou dobu výsevy zlikvidují.

I když se dopracujeme do druhé fáze reprodukce a tou je zdárné vyklíčení, ani zde nemáme jistotu a jde o podobný problém. Krom odpovídajících chemických hodnot vody je též nutné „vychytat“ výšku hladiny vody, její teplotu a hlavně osvětlení. To ale vše je pouze na nás a na našich praktických zkušenostech, protože, a to je podobné jako s rybami, není možné snadno předat návod. Pokud budete potřebovat, obraťte se a zavolejte, základní zkušenosti je možné předat, ale 100% návod je v akvaristice vždy nejistý. Jde o mnoho faktorů, které ovlivňují tuto problematiku a tak je nutné postupovat krok za krokem.

FOTO: Naklíčené semínko Barclaye

 Jiří Růžička

 

 

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Červenec 2016
Po Út St Čt So Ne
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...