Vzkazy 9/2016

18.06.2016 | Žádné komentáře

Hnědé řasy

Je to snad odvěká problematika akvaristiky a boj s řasami se stává začasto velmi skličující záležitostí akvaristů. Jde ponejvíce o druh osvětlení o nesprávné pojetí vybavení akvária či neodpovídající údržbu. Toto má souvislost s podáváním potravy, překrmováním a v tom smyslu i s tvorbou nadměrného výskytu dusíkatých látek v akváriu. Jde též o nepravidelnou údržbu jak ve smyslu odkalování dna tak související výměnu či údržbu filtrační hmoty. Dále je výskyt řas spojen se střídáním ročního období a s prodlužováním či zkracováním denního světla.

Zkuste to jednoduše

Hnědé řasy (Diatomaceae), správně rozsivky, jsou jednobuněčné řasy s pevnou schránkou. Daří se jim v polostínu i ve stínu a všude tam, kde není v pořádku osvětlení. V akváriích se velmi často stává, že se po nějaké době, a může to být třeba i po roce, začnou objevovat nejprve sporadicky a za krátkou chvíli velmi urputně tyto hnědé povlaky, které porostou téměř celou nádrž. Tyto hnědé povlaky jsou pro oko nepěkné, lze je však snadno setřít. Pokud se ale nevypořádáme s podstatou jejich tvorby, budou nám stále na obtíž.

Začasto jde o masivní rozšíření z důvodu poklesu výkonu intenzity světelného zdroje. A jsme u problematiky, o které jsem se zmiňoval v minulých článcích o osvětlení. Stačí, aby zářivky či úsporné „žárovky“ ztratily po nějakém čase intenzitu světelného toku a je prostředí pro rozsivky připravené. Naše oko pokles osvětlení nezaregistruje, ale veškeré přírodniny jsou na toto velmi citlivé a zakrátko reagují. Je to jejich přirozený projev a to, že si tuto situaci neuvědomíme je pouze náš handicap.

Máme potom spoustu zbytečné práce s údržbou akvária a přitom by stačila běžná údržba a obměna světelného zdroje za nový. Rozsivky jsou krásné pod mikroskopem, avšak v akváriu mnoho parády nenadělají a tak je lépe poznačit si výměnu například zářivek do kalendáře a nečekat na to, až nám rozsivky připraví nemilé překvapení. Je též možné, že se rozsivky ujmou v některém temném koutě v akváriu a tam také zůstanou, protože se nepustí do oblastí, kde jim osvětlení nevyhovuje. V tomto případě akvarijnímu prostředí ani oku neškodí. Je dobré si zjistit, jak dlouho výrobce garantuje udanou intenzitu osvětlení u konkrétních zdrojů.

Je to tak, že jakákoliv změna, tedy i změna světelného toku, se v akváriu projeví i z toho důvodu, že běžné akvárium je velmi malé na to, aby fungovalo bez zásahu majitele. A právě ty zásahy by měly mít řád a měly by být odpovídající. A ještě je důležité vzít v úvahu velikost akvária a jeho vybavení. V menších akváriích je biologická setrvačnost menší a tak je třeba v daleko větší míře znalost problematiky a potřebné údržby.

S tím souvisí i údržba filtrační hmoty, která je v pravidelných intervalech nutná!, a to podle obsádky akvária živočichy v souvislosti s ostatními faktory. Jde tedy o tzv. zdravý provoz akvária, který bychom měli ostatně provádět vždy a pravidelně. Kontrola osvitu akvária světelnými zdroji k tomu patří také.

Spironucleus, Hexamita…

Jde o odborné názvy chorob způsobených parazitickými bičíkovci. Pro tyto účely používáme specialistům dobře známý Metronidazol, (Entizol), který se ředí a používá v dávce 4 mg na 1 l vody. Je možné ho sehnat v nejrůznějších podobách a nejčastěji v tabletách. Tyto je dobré rozdrtit, aby se snadněji rozpustily. Prosím, pokud bude potřeba, raději zavolejte na uvedené tel. číslo, toto téma je poměrně rozsáhlé a bude tedy lepší osobní konzultace. Ještě bych rád upozornil, že rostlinám nevadí. Jen jsem pozoroval zastavení jejich růstu po dobu léčby.

Voda pro paví očka (Poecilia reticulata)

Jde o velmi zajímavé téma, které je možné rozdělit do několika skupin. Ale ponejvíce je rozšířen názor, že pro tyto vejcoživorodé ryby vyhovuje voda tvrdší. Ale opět, jsme na akvaristických stránkách a tak napíšu i názor opačný. Já sám, ale i několik mých kolegů potvrzujeme, že tyto nádherné ryby lze chovat s velkým úspěchem i ve vodě měkké, ale je nutná její častá obměna. Měním vodu v nádržích denně a to přibližně 1/7 objemu.

Toto je velmi snadné objasnit tím, že v měkké vodě (tzv. voda hladová), na rozdíl od vody tvrdší, se poměrně rychle mění hodnoty pH i dusíkatých látek, a to nemají tyto ryby rády! Pokud ale zajistíte průtok či častou výměnu vody, tento handicap odstraníte a lze paví očka bez dalších problémů chovat i odchovávat.

Jiří Růžička

FOTO: Počínající porost rozsivky v čerstvě založeném akváriu. Bude třeba korekce osvětlení.

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Červen 2016
Po Út St Čt So Ne
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...