Paví očko, Poecilia reticulata – opět na první straně

28.05.2016 | 7 komentáře(ů)

Ten titulek je pravdivý i z toho důvodu, že v obchodech doslova chybí extra „kousky“ od našich akvaristů. Je možné zakoupit občas paví očka importovaná, ale to je taky spíše vzácnost. V minulosti se u nás odchovávaly skvělé variety a naše výstavy byly známé i za hranicemi. Je velká škoda, že tato tradice, tolik v minulosti známá, už zaniká. Naši chovatelé jsou skvělí, ale už nás nezbývá mnoho. Pokud se bude kdokoliv zajímat o chov oček, vřele doporučuji a bude-li třeba, obraťte se!

Pokud se historické záznamy nemýlí, živorodka duhová, paví očko, tedy Poecilia reticulata, je přítomna v evropských akváriích již přes sto let a je u nás asi nejdéle chovanou a zřejmě i nejznámější vejcoživorodou rybou. Ještě pro úplnost bych rád dodal, že tato skvělá rybka pochází z Jižní Ameriky a popsána byla 1859.

Původní dovezené ryby nebyly rozhodně tak tvarově a barevně variabilní a lišily se od dnešních, vyšlechtěných podob. Na internetových stránkách je možné vyhledat přírodní formy těchto ryb a porovnat je s dnešními, tedy vyšlechtěnými varietami odchovanými akvaristy z celého světa. Laika rozhodně překvapí odlišnost těchto forem a asi by nikdo neznalý nehádal jakoukoliv příbuznost. V akváriích odchované ryby se liší velikostí, tvarem těla i barvou. To vše je v kombinaci velmi pozoruhodné. Musím ještě upozornit na tu skutečnost, že téměř veškeré odchované variety se dále odlišují nárokem na chov i v reprodukčních obyčejích.

Tyto rybky se vyskytují v akváriích celého světa a jejich obliba je skutečně obdivuhodná. Vyhovuje jim čerstvá voda a bohatá, přírodní i uměle vyrobená potrava. Rozhodně není dobré podávat jednostrannou stravu. Kombinace krmiva je důležitá pro chov i další odchov a je dobré v ní počítat i s rostlinnou složkou. Při intenzivním chovu je nutné podávat potravu bohatou na bílkoviny i tuky a počítat s tím, že samičky po „porodu“ potřebují zvláštní péči z důvodu zachování jejich tělesné vitality, jinak hrozí brzká devastace těla a úhyn. Tyto anomálie po porodu souvisí s neznalým zacházením a podceněním důsledné starosti o ryby v reprodukční fázi.

Zjednodušeně řečeno, s vykladenými maminami musíme zacházet jako v bavlnce, a nejen u pavích oček! Po porodu nepřendávejte samičku do chladnější vody! Pokud zvyšujete při samotném porodu teplotu na původní hodnotu, je nutné ji snižovat postupně. Ale zbytečné zvyšování teploty u pavích oček nedoporučuji, a když, tak maximálně o dva stupně C, než je v chovné nádrži. Zbytečně přehnaná teplota nutí samičku předčasně porodit a v některých případech můžete přílišným zvýšením teploty vyvolat i potrat. Osvědčila se mi v chovu nejvyšší teplota kolem 24°C s tím, že v porodnicích může být o dva stupně Celsia více. Máte-li tu možnost, chovným samicím podávejte živé nitěnky, ale pozor na jejich stav a kvalitu! Rozhodně nedoporučuji nitěnky zamražené. Jinak mražené je velmi vhodné a doporučuji Artemii a Corethry.

A ještě jedno doporučení, pokud je to možné, nejlépe se pavím očkům daří v akváriích s častou výměnou vody, nebo v akváriích, kterými voda přímo prokapává či protéká, tedy v průtočných nádržích. Pozor ale, opět při zachování odpovídající teploty.

Zajímavé je chovat tyto ryby ve venkovních nádržích. Jsou vybarvenější a daleko více rodí. Tyto populace jsou silné a bez problémů snášejí i občasný pokles teploty. Rozhodně lépe než v akváriích! Tuto skutečnost potvrdí jistě i chovatelé jiných druhů ryb. Důvod je ve slunečním svitu i v přírodní potravě, která je ve venkovních nádržích jistě více dostupná. Články na toto téma jistě najdete na našich stránkách ve Článcích.

Výše uvedené skutečnosti platí i pro ostatní vejcoživorodé ryby, ale paví očka jsou ještě o něco více citlivá na nedostatek proteinů v krmivu. Tedy, pozor na kvalitu a vydatnost krmiva, zvláště v intenzivních chovech!

Jiří Růžička

Ohodnoťe, prosím, článek

4.6/5 (20)

7 Komentáře

  1. Petr Jelínek

    Dobrý den pane Růžička, taky jsem si všiml jak se chov pavích oček smrskl na minimum. Já jsem se věnoval chovu terčovců v cca 30 tis. litrech. Stala se z toho velice nákladná záležitost, energie a náklady na chov stoupali a ceny ryb naopak klesali. Z těchto důvodů jsem chov ukončil. Akvaristika je moje celoživotní hoby a tak bych rád oprášil slávu chovatelů pavích oček a vybudoval menší chovnou stanici. Můžete mě doporučit literaturu o chovu a odchovu těchto rybek, případně poskytl nějaké kontakty na věrné a zapálené chovatele pavích oček.

    Děkuji za odpověď , Petr Jelínek z Vrchlabí
    tel: 607333337

    Odpovědět
    • Jiří Růžička

      Zdravím pane Jelínku, jen se chci ujistit, zda jste dostal do pošty ode mne odpověď?
      J.Růžička

      Odpovědět
  2. Petr Jelínek

    Děkuji pane Růžička, odpověď jsem dostal a v současné době zařizuji chovnou stanici.
    S pozdravem Petr J.

    Odpovědět
  3. Vašek

    Prosím… Nějaký kontakt na chovatele oček z okolí Loun? Doma mám terčovce, ale rozhodl jem se zřídit nenáročnou nádrž do své pracovny a chci tam právě rybky, na kterých jsem jako dítě začínal… ale na internetu něco dohledat, to je šílené 🙁

    Odpovědět
  4. Martin Kadlec

    Dobrý den pane Růžička,
    doporučil by jste mi nějakou literaturu pro zdárný chov Pavích oček a Endlerek?
    Našel jsem již dost článků na netu, ale některé věci si nějak protiřečí.
    Někde se hovoří o přidávání soli do vody, jinde se to zase nedoporučuje,
    někde je dop. teplota vody 22-24 stupňů , jinde zase až 28 stupňů, atd.
    Předem moc děkuji za pomoc.

    Odpovědět
    • Jiří Růžička

      Zdravím pane Kadleci, knížek vyšlo v poslední době poměrně dost, ale lze s úspěchem pochybovat o jejich odbornosti. Tedy alespoň o některých. Já bych Vám doporučil od Norberta Dokoupila knihu, která sice vyšla již dávno, ale stále má platnost. Hlavně, ten člověk věděl o čem píše. Specializované knihy vycházejí též a o očkách byste rozhodně sehnal, ale bohužel nemohu doporučit s čistým svědomím, bo je všechny nečtu a tak raději nedoporučím.
      Pokud se budete potřebovat o něčem poradit, napište mi konkrétní dotazy a snad mohu pomoci. Jen Vás upozorním na důležitou věc: neberte vždy hned v úvahu všechno, co přečtete na internetu, je tam mnoho bludů. POkud bude třeba rychlé pomoci, zavolejte na 728 666 265. To je číslo přímo na mne a nějaký ten rok jsem s očky také strávil.

      J.Růžička

      Odpovědět
      • Jiří Růžička

        Oprava: ta kniha se jmenuje „ŽIVORODKY“
        J.R.

        Odpovědět

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Květen 2016
Po Út St Čt So Ne
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...