Vzkazy 8/2016

21.05.2016 | Žádné komentáře

Do pošty se mi dostal dopis od Hany s dotazem, podle čeho jsou pojmenovány ryby, kterým se říká „labyrintky“. Tyto ryby jsou pojmenovány právě podle pří­davného dýchací­ho orgánu, tedy labyrintu.

Labyrint je v podstatě rozší­řená dutina prvého žaberní­ho oblouku. Tato dutina je vyplněna jemnými řasami, které jsou protkány prokrvenou sliznicí­. Jemné cévní­ vlásečnice tak mohou vstřebávat atmosférický kyslí­k ze vzduchu, který si ryby „loknou“ na hladině.

 
Do této skupiny ryb patří­ předevší­m zástupci akvaristům dobře známých čeledí­ -Anabantidae(lezounovití­), Belontiidae, Helostomatidae a Osphronemidae. Tyto ryby jsou mezi akvaristy velmi oblíbené. Pocházejí z mnoha oblastí světa a jsou doma zvláště tam, kde ryby, které dýchají žábrami, nedokážou po celé roční období žít.

 

Příjem kyslíku do těla ryb žábrami ale není jediná možnost přídavného dýchání, které některé ryby využívají. Dále by bylo možné se zmínit o plicních vacích, o sliznicích v tlamce i ve střevech a dokonce rybám k příjmu kyslíku slouží takřka celý povrch jejich těla. V podstatě jde o to, jak a kde se ryby některých druhů po celé období své existence vyvíjely. Tyto etapy se nazývají „FYLOGENEZE“. Doporučuji některé z minulých článků. Na podobné dotazy jsem již několikrát odpovídal i s mnoha dalšími podrobnostmi a zajímavostmi.

 

To už tady dlouho nebylo – FILTRACE VODY

 

Filtrace vody v akváriu je velmi důležitá věc! Filtry, ať už se jedná o jakákoliv zařízení, jsou skutečně potřebné a v běžných akváriích pokojového typu dokonce nutné. Akvária bez filtrace lze provozovat, ale to je výsada zkušených chovatelů a o tom se budu jistě zmiňovat v některých z příštích článků.

 

Filtr by měl být co možná nejjednodušší a snadno rozebíratelný. Pokud se nejedná zrovna o uzavřené systémy, je dobré využívat filtry, které je možno rozebrat jedním úkonem. Filtrace složená z mnoha segmentů nám nadělá časem mnoho starostí a při pravidelné údržbě filtrační hmoty budeme prožívat zbytečné trable.

 

U každého filtru dbáme na funkčnost filtrační hmoty a také na to, z jakého je materiálu. Je možné použít mnohé hmoty a tvary filtračních médií, ale jako základní je dobré využít buďto specializovaných polyuretanových segmentů, nebo tzv. molitanových kostek. To podle toho, k čemu je budeme potřebovat. Do menších nádrží s pomalým chodem vodního toku je dobré využít jemný molitan, a čím větší nádrž s výkonnými filtry, tím používáme hrubší strukturu polyuretanových hmot.

 

Pro průchod vody filtrační hmotou jsou dva základní postupy. Jednak vzduchem a za druhé vodními čerpadly. K tomuto účelu je možné zakoupit ve specializovaných obchodech prakticky jakkoliv výkonná čerpadla, kterým se říká „hlavy“. Hlavy jsou nejjednodušší a taky nejsnadněji obsluhovatelné filtrace, stačí pouze nasadit filtrační kostku a je hotovo. Velmi jednoduše se také udržuje a to tak, že filtrační hmotu vysuneme z hlavy a v nádobě ji zaneseme na místo údržby, nejčastěji asi do koupelny. Zrovna tak ji nasadíme očištěnou zpět.

 

Je sice možné zakoupit mnoho jiných a složitějších systémů, ale akceptovat lze snad pouze jednokomorové provedení, kde se v jedné platové komoře ukládá filtrační hmota. Opět jde o snadnost údržby a rozebírat každý týden filtr se třemi i více komorami není až tak snadné a rozhodně zbytečně pracné. Jde o filtry vnitřní, tedy o filtry umístěné přímo v akváriích.

 

Pozor!!! Filtrační hmota neslouží v akváriu pouze jako „lapač“ mechanických nečistot, například při údržbě dna, kdy zvíříme usazený kal. Filtrační hmota je v zásadě velmi chatrným biologickým útvarem, který v sobě skrývá poklad v podobě bakteriálních kolonií. Tyto kolonie v nové filtrační hmotě vznikají až dva měsíce, při použití speciálních kultur bakterií můžeme dobu zkrátit na dobu tří týdnů, a až v tu dobu teprve filtr začíná plně tvořit svoji funkci. I tak je to velmi křehký organismus a musíme se při údržbě vyvarovat jakékoliv chemie či horké vody.

 

Zrovna tak při léčbě ryb. Jde o to, že některé chemické přípravky podávané do vody během infekcí ryb mohou bakterie ve filtru usmrtit a filtr tak ztrácí svoji hlavní funkci. Tedy, transformaci toxických dusíkatých látek na využitelné, například pro akvarijní rostliny. Po dobu léčby ryb v akváriu je nutné zacházet s přípravky podle návodu na nich a případně ošetřit i filtrační hmotu, nebo u některých léčiv filtraci vůbec po tuto dobu nepoužívat. Pokud se tak již stane, je nutné po léčbě filtraci opět aktivovat. To trvá opět několik týdnů a po tu dobu je nutné omezit podávání potravy na minimální dávky.

 

Nepodceňujte filtraci vody a bez okolků se ozvěte k nám do DAJANY při výběru té správné. Je totiž důležité vybrat i výkon vzduchovacího motorku či čerpadla. Zbytečně předimenzované výkony jsou pro akvárium nevhodné a dokonce někdy i zničující.

 

 

 

 

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Květen 2016
Po Út St Čt So Ne
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...