Artemie i to ostatní…

14.05.2016 | Žádné komentáře

Koupili jste si Artemii a ona se líhne pouze částečně, tedy například pouze na 50% a Vám je ji líto vyhodit? Je to problém, že? Zbylé a téměř neoddělitelné skořápky a nevylíhlá vajíčka dělají v akváriu pěknou rotiku a dokonce jsou některým druhům ryb dosti nebezpečná. Jde například o potěry sumečků či jiných labyrintních ryb. Ty se po pozření skořápky většinou zadusí. Jde o sumečky druhu Ancistrus, Corydoras, či ryby z rodů Trichogaster, nebo Colisa a pod…

Pozor ale, skořápky či nevylíhlá vajíčka ucpávají filtry či vzduchovací kamínky. Jde zkrátka o takové zlo s Artemií spojené a je dobře se ho vyvarovat a to za každou cenu, i za cenu ztráty části drahocenných nauplií. K tomuto účelu používáme nádobu se zužujícím se dnem. Na druhou stranu je ale Artemie téměř nenahraditelná a při odchovu plůdku zvláště!

Skořápky z vylíhnutých Artemií se usazují po odstátí na hladině nádoby, nevylíhnutá vajíčka na dně. Pokud je procento líhnivosti menší, je s tím problém. Ale i takovou nesnáz lze vyřešit, i když jde o lapálii. V nádobě, ve které odstáváme Artemie po líhnutí, je nutné nechat několik minut klid. Po usazení nevylíhnutých vajíček je za dna odsajeme hadičkou s co možná nejmenším průměrem. K tomu je možné použít obyčejnou vzduchovací hadičku.

Dále necháme znovu Artemie usadit a bez pohybu vody sledujeme, zda se ještě nějaká vajíčka neusadila na dně. Pokud ano, odkalíme znovu. Opět upozorňuji na to, že je lépe se nějaké části vylíhnutých nauplií vzdát, než je použít v akváriu i s nevylíhnutými vajíčky!

Tak jako tak se nevyhnete tomu, aby se nějaké to nevylíhnuté vajíčko nedostalo do akvária, ale dbejte vždy na to, aby jich bylo co možná nejméně. Při regeneraci filtrační hmoty se vyplaví a tím se jich zbavíte. Pokud máte ve společném akváriu malý potěr labyrintních ryb, Artemiemi v podobném případě nekrmte!!! Jde to pouze tehdy, zajistíte-li skutečně nauplie Artemií čisté a pouze čerstvě vylíhnuté! Jinak přijdete o velkou část snůšky.

Rostliny vyrostlé na květním stonku

Není to žádná katastofa a těm, kterým rostliny rostou bez velkých problémů, nemusíme ani zdlouhavě radit. Například u Echinodorů (dotaz od paní Lídy), je dobré vyčkat, až narostlé rostlinky na stonku budou mít dostatečně vyvinuté kořeny (viz foto) a potom je opatrně oddělte a zasaďte běžně do štěrku. Polovinu kořínků odstřihněte ještě před zasazením.

U stonkových rostlin, Alternanthera, Bacopa, Cabomba, Ludvigia, Limnophila a mnoho dalších, oddělujeme boční nárůsty bez problémů téměř kdykoliv. Jakákoliv část těchto rostlin je ochotna dál růst, pokud má odpovídající prostředí. To znají všichni, kterým se růst rostlin v akváriích daří.

Pokud ale nemáte s růstem akvarijních rostlin dobré zkušenosti, je dobré vzít v úvahu všechny okolnosti a postupovat systematicky. V první řadě jde o kvalitu vody, její teplotu, osvětlení akvária a v neposlední řadě o substrát a rybí obsádku akvária. Klasický problém zjistí ti, kteří se zamilují do afrických cichlid a až následně přijdou na to, že prostředí, ve kterém žijí, akvarijním rostlinám až tolik nevyhovuje. Přesto jsou mezi námi šikulové, kteří si i s tím poradí.

Jde o to, jakou používáme v akváriu vodu. Rozdílné jsou hodnoty vody ze studny v nejrůznějších částech Čech, ale zrovna tak je tomu s vodou vodovodní. Je tedy dobré obstarat si ty nejsnadnější indikátory jak pH, tak na tvrdost vody a zjistit si základní a alespoň přibližné hodnoty vody používané pro akvárium. Podle těchto hodnot je možné sestavit skupinu rostlin, která bude mít v našem akváriu šanci.

V praxi je to ale tak, že se prostě zkouší a snadné zjištění je možné udělat tak, že nakoupíme několik druhů rostlin a podle toho, jaké se nám ujmou, můžeme osadit další partie akvária.

Pozeptejte se třeba i v okolí u lidí, kteří mají doma akvárium, a teče jim z vodovodu stejná voda, snad se dopracujete k nějakému kladnému výsledku. Ono jde vždy tak trochu i o to chovatelské štěstíčko. Rostliny ke svému růstu potřebují několik základních ukazatelů. Velkou roli hraje též denní světlo a jeho dopad na akvárium v místnosti. Toto se projevuje zvláště při změně ročních období z jara a na podzim.

A i při pěstování vodních rostlin je důležitá trpělivost. Vždy existuje cesta, ale musíme si ji najít i při počátečních neúspěších.

 

 

 

 

 

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Květen 2016
Po Út St Čt So Ne
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...