Vzkazy 2/2016

20.02.2016 | Žádné komentáře

Pane Pavle, odpovídám tímto na Váš dotaz a pokud kdokoliv o tomto bude potřebovat více, přečtěte si článek z 31.1.2007 v této rubrice. A protože je to téma pro akvaristy důležité, plně ho doporučuji.

Mám-li začí­t od začátku, měl bych vzpomenout odborný termí­n fylogeneze. Je to termí­n zjednodušeně přeložitelný jako historický vývoj. Jde o kmenový vývoj určitého druhu či skupiny.
Proč toto slovo zmiňuji? Je to právě proto, že historický-fylogenetický-vývoj určoval právě způsob, jakým si ryby v minulosti i dnes dokáží­ kyslí­k pro svůj organismus opatřit.
V různých koutech světa, v různých oblastech se život vyví­jel rozdí­lně. Mnohdy velmi rozdí­lně – a tak se i živé organismy vyví­jely odlišně.

Uvedu-li jako základ dýchací­ho ústrojí­ u ryb žábry, hned na druhém mí­stě je to povrch těla. To je u většiny rybí­ch druhů společné.
Další­mi pomocnými systémy jsou plicní­ vaky, labyrint, sliznice v tlamce ryb a vstřebávání­ kyslí­ku pomocí­ silně protkané střevní­ sliznice cévní­mi vlásečnicemi.

Nejmenší alternativní krmiva

Dnes připravuji článek na Facebook o krmivech, která se podávají jako první rybímu plůdku, když je převádíme z živé potravy na potravu alternativní. Proto jsem pana Jindru i Vás ostatní poprosil o zítřejší juknutí na FB, tam bude více. Nerad bych shodná témata psal souběžně zde i na FB a to ve stejnou dobu.

Zabarvení závojnatek

U závojnatek se zabarvení velmi liší a neexistují snad dvě shodné. Známe závojnatky, u kterých je zbarvení v jednom vrhu podobné, nebo snad velmi podobné a je jich z jednoho výtěru poměrně mnoho, ale jistě ne všechny. Po odkrmu nejmenšího plůdku se závojnatky třídí a z velkého množství kusů se vyberou ty, které jsou neporušené, tedy, snad by bylo lépe napsat typické. To je i několik tisíc kusů, s kterými se dál „pracuje“. Po další etapě, to když se začnou již téměř všechny vybarvovat, se vybírají dál typy s výraznými barvami a například i zajímavou stavbou těla. Z těchto se dále třídí  jedinci do chovu. Tito výběroví jedinci se pak používají po genetické linii buďto do další reprodukce, nebo pro výstavní účely.

Všechny ostatní se roztřídí pokud možno do jednotlivých skupin, a to s přihlédnutím ke genetické linii, nebo se zařadí do tzv. asortní kategorie. To jsou závojnatky, které nemají navzájem ustálenou podobu, ale z pohledu stavby těla jsou v pořádku. Z mého pohledu je velmi těžké napsat, že neexistuje skutečně stoprocentně ustálená forma, protože z logických důvodů neznám pohled do celého chovatelského světa závojnatek, ale ze zkušenosti si to skutečně myslím.

Nejvíce ustálené byly v mé zkušenosti závojnatky černé. Ty se rodily v mnoha procentech stejné, ale tak jako tak mezi nimi byla až čtvrtina odlišných. Je třeba napsat, že čím vyšlechtěnější forma, tím méně potěru produkuje. Z literatury je známo, že závojnatky těch nejbizarnějších forem mají v potomstvu pouze několik desítek jedinců. Z toho chovatel vybere třeba pouze pět kusů použitelných do dalšího chovu. Ale pozor, i to stojí v zemích vycházejícího slunce chovatelům za to. Znovu upozorňuji, že závojnatky, které by v našich končinách nikdo nekoupil z důvodu jejich až neskutečné podoby, se v jiných chovatelských končinách cení doslova zlatem a to ne pouze z finančních důvodů.

Je známo mnoho chovatelských forem a ještě mnoho jich svět téměř nezná, ale jejich chov je tak zajímavý, že se chovatelé po nějakém čase soustředí pouze na závojnatky a jiné ryby přestanou chovat. Je to i z toho důvodu, že je k jejich chovu i odchovu potřeba mnoho času.

Jako příklad mohu uvést některé z variet, které se produkují po celém světě a jsou brány jako ustálené formy, i když platí výše napsané.

Teleskopka, kometa, Watonai, Tosa, bublinoočka, dračí oko, vejčitá a bílá vejčitá forma, lví hlava, karkulka, paví ocas, Ryukin, ranchu a ještě mnoho jiných. Omlouvám se všem, kdo v těchto názvech nenalezl tu svou oblíbenou.

Co se zabarvení týká, u závojnatek naleznete snad všechny barvy, které jsou schopné se na rybím těle vytvořit. Jejich variabilita je skutečně ohromná a to nejen po stránce zabarvení. K tomuto je nutné poznamenat, že závojnatky v průběhu života mohou svoji barvu pozměnit a to mnohdy velmi naráz. Dokonce se stává, že lidé, vracející se z dovolené myslí, že jim někdo jejich oblíbenou černou závojnatku vyměnil za červenou flekatou. Je to skutečně možné.

O závojnatkách je možné psát nekonečné příběhy i chovatelské zkušenosti a tak se jistě o nich ještě na těchto stránkách dozvíte.

Jiří Růžička

 

 

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Únor 2016
Po Út St Čt So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
29  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...