Je to nekonečný příběh

5.02.2016 | Žádné komentáře

Zařizování akvária je právě to krásné, co nás čeká po rozhodnutí si ho pořídit. Úvahy nad konkrétními záležitostmi s pořizováním a hlavně pak ta představa hotového díla. Zavádějící je však ta skutečnost, proč se vlastně rozhodujeme akvárium zařídit. Pominu-li přirozené pudy v jedincích našeho charakteru, spouštěčem takového rozhodnutí jsou jistě nejrůznější stránky na internetu, ať v podobě fotky tak ve video sekvencích, kde jsou naše představy ještě barvitější. Představa oné krásné prezentace u nás doma na skvělém místě je začasto neodolatelná, ale… Pokusme se ale vstoupit na tenký led vzniku vybaveného akvária a řekněme si něco o konkrétních krocích.

Ta představa vznikne velmi snadno a dokonce i idea konkrétného díla a pomyšlení na něj nám není na obtíž a tak proč ne? Je ale obvyklé, že si představujeme ono vysněné akvárium v té nejexkluzivnější podobě, jak se skví u nás doma na komodě. No co, dnes už to přece není problém, zakoupit akvárium s kompletním vybavením, zapnout ho do sítě a je to, ne?

Pro uskutečnění našeho snu je však potřeba zapojit šedou kůru mozkovou a založit v akváriu vhodné prostředí pro život. To určuje i velikost nádrže. Vždy pamatujme na to, že v první řadě je nutné myslet na živočichy, pro které akvárium zařizujeme. Vše toto je nutné vzít v úvahu a tak se odebereme k odborníkům. Když se zařídíme podle nich, vše musí klapnout, ne? A tak začne naše pouť za snem, který ale nemusí být ani při té nejpoctivější myšlence snadno proveditelný.

Velikost akvária povětšinou volíme podle místa, které pro něj máme určené. Nejsme-li omezeni prostorem a můžeme-li si „vyhodit z kopejtka“ při úvahách, volme rozhodně větší rozměry. Pokud zařizujeme dekorační společnou nádrž do obydleného prostoru, je to základní pravidlo. Je pravda, že nádrže větších rozměrů nejsou snadno technicky proveditelné, ale při troše úsilí se nám jistě povede dát kompletní nádrž dohromady. K tomu jedna dobrá a hooodně důležitá rada z praxe. Nejste-li si jisti svým umem a znalostmi, jistě si dejte poradit od firmy, která se tímto zabývá, nebo si nádrž na zakázku nechte vyrobit!!! Pokud se do podobného díla pustíme bez znalostí a dovednosti, samotné nadšení a zápal pro věc je nám k ničemu a ještě v konečném součtu nebudeme mít ekonomicky výhodnější.

To je velmi povrchní a nepodrobné shrnutí technické problematiky obstarání akvária samotného. Máme na nějakém postavci nějaké akvárium, vybavené odpovídajícím osvětlením, filtrační a topnou technikou. Máme tedy vše k tomu, co potřebuje ona vysněná nika v našem domově. Co dál?

Dekorační vybavení akvária je další na řadě, a protože zařizujeme dekorační akvárium a to takové, že při pohledu na něj zapomeneme na všechny starosti a boly našeho života, vybavení musí být stoprocentní. A tak se vrhneme opět do kasemat internetu a sháníme a sháníme. Nakonec se zvedneme ze židle a navštívíme nějakou tu akvaristiku, abychom viděli přeci jenom všechnu tu krásu v reále. Jak zařídit dno, jaké substráty použít, jaké kameny, kořeny či keramické doplňky? Co všechno můžeme vlastně použít přímo do vody v akváriu?

S tím vším se musíme seznámit ještě před tím, než vše nakoupíme. Pozor na návody ve starší literatuře a pozor též na některé knihy vydané i v poslední době! Jak tedy rozeznat co je a co není pravda? To je velmi důležitá otázka a rozhodnout se skutečně není snadné. Doporučuji staršího akvaristu či vyzkoušené stránky na internetu, a pokud ještě nemáte v tomto jasno, obraťte se s důvěrou na nás. Mnoho najdete v „Článcích“, nebo se konkrétně doptejte po telefonu či poštou.

Po zvládnutí dalšího stupně, tedy zařízení akvária s kompletním vybavením se vrháme konečně na to, proč jsme to všechno dávali dohromady. Rostliny, ryby a to ostatní. Rostliny doporučuji hned zpočátku zakoupit od obchodníků, kteří obstarávají zboží do prodeje od pěstitelů či od známých a hlavně zkušených akvaristů. Jde o to, že i s rostlinami je možné zavléci do akvária infekci a to by bylo hned na začátku velmi bolestné ponaučení. Nějaké rostliny nám porostou, některé ne a s tím se musíme smířit. Stoprocentní rady neexistují a tak si musíme své zkušenosti s konkrétním akváriem získat sami. Jedna rada na začátek je však dobrá a to, že existují rostliny, které nemají velké nároky na pěstování a tak si nechte raději poradit.

A jsme konečně u ryb. Rybí obsádka je velmi důležitá a jednotlivé druhy ryb se musí tolerovat, Pokud zvolíme pouze podle naší představy, nebude to jistě dělat dobrotu, ledaže bychom se náhodou trefili, ale to je příliš riskantní úvaha. V akvaristice jsou jisté standardy a vyzkoušené kombinace a tak máme skutečně na výběr. Je zde ale opět ta otázka znalosti a zkušenosti. Nemáme-li za sebou nějakou tu dobu v oboru, raději se poraďme. Zkušený to jistě ocení a rád předá své poznatky, které nám ušetří spoustu starostí a peněz.

Teď si mnozí mohou říci, no to tedy budu všechno dělat podle někoho a kde je ta tvůrčí činnost a to nadšení, o kterém stále píšou… Budu tedy stále jen opisovat? Zaručuji se Vám všem, že i při velmi dobrých radách a skutečně odborném vedení budete mít spoustu starostí se svým akváriem a mnoho dobrých i horších zkušeností. V akvaristice platí jedno z nejstarších pravidel a to, že žádné akvárium není stejné a biologické procesy v nich se zkrátka neopakují. Všichni, i když již po miliónté, tvoříme originály podobné pouze vizuálně. Biologie v akváriích je neopakovatelná! Každé akvárium je neopakovatelné a je to nekonečný příběh, protože jeho vývoj je neustále v pohybu a nelze zastavit.

Jsme Vám tady u nás v DAJANĚ k dispozici.

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Únor 2016
Po Út St Čt So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
29  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...