Jak končit s chovem? Úvaha nad…

23.01.2016 | Žádné komentáře

Genofond je zdrojem genetické variability a proto je dobré zachovat alespoň některé z jednotlivců z dobrého chovu. Proč dnes takový podivný začátek? Už jste někdy končili s chovem některých svých vyvolených druhů ryb, s kterými jste si dali nějaký ten čas práci? Ono „nějaký ten čas“ je myšleno v delším časovém rozmezí, například deset let. Nebo jinak, už jste rušili chov třeba takových ryb, z kterých se Vám podařilo odchovat některé ty chovatelské rarity? Krásné v těle, barevné, zajímavě oploutvené? Co? Jak by se Vám po takové době končilo s chovem například závojnatek, od kterých jste odchovali během času krásné jedince, nebo snad alespoň částečně ustálený chov?

Je to vždy martýrium, ale stává se to. Téměř všichni si v tu dobu přejeme zachovat alespoň kuse něco z toho, co jsme po tak dlouhou dobu a mnohdy za nesnadných podmínek získali. Dříve se to dělalo tak, že chovatel v podobné situaci roznášel svým kolegům z klubu, nebo známým akvaristům ty nejlepší kousky a prostě je rozdal s tím, že se ještě dlouhou dobu po nádržích volně vyskytovaly. Tím bylo zajištěno alespoň částečně to, po čem každý takový chovatel toužil, tedy zachování variety, kterou sám odchoval.

Je pravda, že pokud se cílevědomě nevěnujeme nějakému tomu druhu, těžko odchováme ustálenou varietu a zrovna tak končí i podobné pokusy se zachováním genofondu nějakého rybího druhu, respektive, jeho chovatelské variety. Tyto pokusy a někdy i zoufalé činy nemocných kolegů se děly ale nikoliv a pouze z důvodu jakési sentimentality chovatelů, ale i z praktických důvodů a to třeba zrovna při dlouhodobé nemoci, kdy chovatel nebyl prostě schopen se o akvária doma starat.

I přes všechny snahy a dobrá předsevzetí se ale téměř vždy po nějakém čase ony čisté variety tak jako tak „zvrhnou“ a buďto se vracejí k původní podobě, nebo z nich vzniká mnoho jednotlivých a neustálených jedinců. Podobně je tomu právě u závojnatek, pavích oček a vůbec u mnoha variet živorodých ryb a u mnoha dalších druhů.

Odchované a ustálené, nebo chcete-li tzv. čisté variety, jsou v akvaristice skutečně po léta chované pouze tehdy, věnují-li se jim specialisté a uchovávají-li jejich podobu. Ve společných akváriích se potom „potulují“ všechny možné podoby náhodně prokřížených variet, které se ocitly v pokojových akváriích pouze za účelem vybíravého oka akvaristy, který nechová ryby z důvodu objevitelského, ale z důvodu prosté a krásné záliby.

Před mnoha lety jsem se poznal s kolegou, který musel na poměrně dlouhou dobu do nemocnice, ale z velmi smutných důvodů nevěděl kdy a dokonce ani zda se vůbec vrátí zpět domů. Pro jeho okolí to byla velmi nedobrá doba, ale hned musím napsat, že vše dopadlo dobře a po téměř půl roce se po vlastních vracel Míla z nemocnice plný elánu. To, co prožil, se všeobecně nepřeje nikomu, ale Míla zvítězil a začal, jak sám říkal, od absolutní nuly. Co to vše pro něj znamenalo, si snad alespoň částečně dokážeme představit, ale co to pro něho znamenalo po stránce chovatelské, to asi nemáme ponětí. Míla před nástupem do nemocnice téměř vše rozdal a podělil tak své nejbližší. Co ale teď? Abych nebyl románově rozvláčný, zkrátím ideu. Něco se mu vrátilo zpět, něco časem dokoupil a začal nanovo. Co ale ztratil zcela, byly jeho parmičky, s kterými se „mořil“ řadu let a na které i na výstavách byl velmi pyšný.

Poznal by je snad na míli, ale ani neměl ponětí, kde je shánět, protože ti, kterým je dal jako dobrý chovný „materiál“ je už dávno neměli a když, tak ve velmi „volném“ pojetí. Stalo se ale, že téměř po roce navštívil akvaristický obchod a hned u dveří téměř nadskočil. V jednom akváriu jeho oko zaznamenalo to, co známe pouze my, kteří se léta pachtíme s odchovem některé té chovatelské rarity. Téměř se rozeběhl k akváriu, kde se proháněly jeho parmičky v houfu jiných, ale ty své s porcelánovými ploutvemi a červenou tečkou na kořeni ocasu, se mezi ostatními zcela jasně vyjímaly. No, dáte mi kakraholti ještě zabrat, ale po nějakém čase vás budu mít zase tam, odkud jste vznikly.

Míla se skutečně po nějakém čase opět pochlubil na výstavě svými krasavci. Přesto, že se tak dlouhý čas potulovaly po akváriích, a že byly vlastně náhodně odchovávané s jinými parmičkami stejného druhu nevadilo, ale chtělo to pouze nějaký ten čas. Co je ale velmi důležité, chtělo to tu hlavu akvaristy, který byl znalý, a který věděl jak způsobit ten zázrak a vrátit zpět podobu, kterou sám po mnoho let z téměř běžných parmiček odchoval.

Genofond se v akvaristice profesionálně a oficiálně neudržuje a mnohdy velmi sofistikované variety některých druhů ryb zmizí z tohoto světa i s chovatelem. Tedy, práce mnoha let je ta tam. Akvaristika nemá ani oficiální genofond vypěstovaných odrůd rostlin a ani jiných přírodnin. Je to zábava, koníček, volnočasová aktivita… Akvarijní ryby neslouží, až na výjimky, jako potrava pro lidi, neslouží ani jako jiná hospodářská potřeba. Státní dotace a nejrůznější finanční pobídky se na podobné aktivity snadno nenacházejí, i když z ekonomického hlediska obchod s akvarijními rybami není jistě zanedbatelný.

V akvaristice je již poměrně dlouho též známá genetická modifikace, ale to pouze v některých státech světa, protože například u nás je zákonem zakázaná a to nejen odchov, ale i jakékoliv zacházení, vystavování či chov takto odchovávaných živočichů. Je ale pravda, že se ryby takto upravené tak jako tak v akváriích objevují.

A tak do doby, než se někdo z mladých kolegů ujme, a pevně věřím, že i v našem oboru k tomu dojde, podobné myšlenky, je to zkrátka pouze zatím na nás!

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Leden 2016
Po Út St Čt So Ne
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...