Vzkazy 27/2015

26.12.2015 | Žádné komentáře

Je čas po rozdávání dárků a tedy i akvárií. Co teď? Jak dál? Máme sice určitou představu, ale jak na to a co je vše zapotřebí pro uskutečnění našeho snu? S malými akvárii to není tak problematické, jako s těmi většími či skutečně velkými. To už jen pro jejich rozměry a hmotnost po zařízení a napuštění vodou.

Před drahným časem jsem řešil s kamarádem problém podobného kalibru, kdy jeho dobrá žena plnila o Vánocích jeho velké a dlouhodobé přání a zorganizovala výrobu i převoz dvoumetrové nádrže přímo k nim do bytu tak, aby její manžel nic nepoznal. Neskutečná akce, ale podařilo se. I když jsem měl v tomto velkém překvapení prsty, samotného mě překvapila jeho prvotní šťastná reakce. Nebylo ale potom vůbec jednoduché, jak se s umístěním popasovat a už už hrozilo, že akvárium zkrátka nepůjde u nich v domácnosti vůbec usadit a napustit. Znáte to ale, když se moc chce… Byt byl starý a podlaha již nevalné nosnosti. Řešení se shůry ale sneslo samo v podobě známého akvaristy architekta, který dobrou radou pomohl.

Dbejte vždy na základní věci spojené s umístěním větších akvárií a berte ohledy na jejich hmotnost. Dále nás čeká použití nejrůznějších materiálů pro založení dna, modelování stěn, použití kořenů či jiných dekorací, zvolení odpovídající techniky, zrovna tak volba správného typu osvětlení. Není dnes až tak snadné vybrat z nabídky úsporných žárovek, zářivek či LED osvětlení (v minulých článcích). Vše má svá pravidla a vše toto je nezbytné pro další fungování akvária. Všechny tyto úkoly jsou pro další provoz velmi důležité a pravidla pro jejich použití dávno známá. Jen je nutné orientovat se v těch správných knihách či na internetu.

Při použití techniky je dobré zjistit, jak výkonný filtr pořídit, jakou filtrační hmotu použít. Zrovna tak je to s osvětlením i vytápěním. Nic není nenahraditelné, ale když po čase zjistíme, že jsme udělali chybu například v typu osvětlení, bude nás to stát zbytečně nějaké ty prostředky navíc.

Vzory akvárií prezentované na výstavách, naaranžované pro soutěže a všeobecně pořizované pouze pro krátkodobé účely jsou pouze ukázkové vzory!!! Taková akvária Vám mohou být jistým vodítkem, jistou představou o tom, jakou cestou by se zařizování Vašeho akvária mohlo ubírat. Všimněte si, že zvláště na výstavách je instalováno mnoho nejrůznějších typů akvárií a pokusů o biotopy. Vystavované jsou nádrže bez rostlin, pouze s dekoračními kameny, štěrkem či jemným pískem, akvária s kořeny a všelijakými keramickými doplňky, akvária v kombinaci s rostlinami a třeba i speciální holandská akvária velmi vkusně naaranžovaná až dech přechází a v neposlední řadě též nejrůznější umělecké dekorace a pokusy o ně. To právě z toho důvodu, aby si případní zájemci mohli udělat představu o tom, kam se až můžou při zařizování akvária ve své fantasii pustit.

Pozor ale!, jsou to pouze vzory zakládané pro krátkodobé účely a budete-li se skutečně držet takových předkládaných variant, po nějakém čase budete téměř stoprocentně zklamáni. Nehledě na to, že v mnoha případech bývá ekonomická náročnost podobných typů akvárií poměrně vysoká. Veškerá dekorace je v dnešní době dostupná a k mání včetně rostlin, překrásných typů kamenů, zkamenělého dřeva či dřeva v nejrůznějších podobách a mohl bych jmenovat ještě mnoho nejrůznějších typů dekorace. Jenže, živé akvárium není obraz a neustále se vyvíjí a proměňuje. Je možné si udělat jakýkoliv plán a realizovat téměř jakoukoliv představu, ale už při zrodu interiéru akvária je nutné počítat s jeho proměnou v čase.

Doporučení mohu dát z vlastní zkušenosti, když jsem již snad tisíckrát začínal s mnoha akvárii. Je dobré postupovat skrovně a hlavně s rozmyslem. Rostliny, které zasadíte, se nemusí chovat podle Vašich představ hned a může trvat i několik měsíců, než se projeví ve své kráse. Zrovna tak je tomu naopak a pozdější předělávání vnitřku nádrže je vždy problematické. Základní pravidlo v akvaristice je NESPĚCHAT!!! Ona mnohokrát vzývaná trpělivost je skutečně zapotřebí a ani profesionál začasto neodhadne, jak se které akvárium zachová například po půl roce, a jsou nutné korekce.

Mějte tedy trpělivost při zařizování nového akvária a zvláště tam, kde prodejci radí u kompletních tzv. sad, že stačí už jen napustit vodu. Není to pravda!!! Pozor na uspěchanost zvláště při vpuštění prvních ryb do akvária. Nikdy neobsazujte nově zařízené akvárium najednou, ale postupně. Jinak si založíte na malér v podobě zákalů a třeba i zvýšeného obsahu dusíku, což může mít za následek úhyn ryb.

A doporučení nakonec. Pokud nepůjde se zařízením akvária vše tak, jak si představujete, vzpomeňte na naše stránky a napište nebo zavolejte, vše je možné napravit.

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Prosinec 2015
Po Út St Čt So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...