Vzkazy 26/2015

18.12.2015 | Žádné komentáře

Zbarvení ryb v akváriu

Naše akvária jsou velmi širokou škálou nestálých biologických systémů, ale základ pro to, abychom v nich mohli chovat spokojené živočichy je stále shodný. Jde o to, že běžné akvárium je velmi nepatrné svým objemem na to, aby v něm dokonale fungoval biologický systém, který bychom tolik potřebovali, a v kterém by se naše ryby skvěly barvami i krásným a spokojeným projevem. To by měl být rozhodně cíl našeho snažení, ale je logické, že v akváriu z mnoha důvodů tohoto efektu nedosáhneme. Je ale možné se tomuto efektu přiblížit a za pomoci techniky a znalostí ho udržet v příznivém stavu.

S tím jasně souvisí veškeré dění v akváriu a to i zabarvení ryb. Mimochodem, zbarvení je jednou z prvních projevů spokojenosti či nespokojenosti ryb s děním v akváriu. Je ale poměrně nesnadné rozeznat jako začínající akvarista tu pravou míru odpovídajícího zbarvení povrchu těla ryb. Ono je to tak, že i velmi výrazné zabarvení někdy znamená přítomnost infekce a tak se můžeme těšit, jak máme krásně vybarvené ryby a ono se zanedlouho stane, že o ně z důvodu neznalosti přijdeme.

To je pochopitelně extrém, ale je pouze na nás, jak se s podobnými informacemi srovnáme. Jde o zkušenost a praxi, jinak není v podstatě možné tyto údaje vyčíst. Je ale možné se dopracovat ke skvělým výsledkům zabarvení ryb v akváriích a to odpovídající a znalou starostlivostí, vhodnou potravou a správnou tvorbou interiéru, protože i ten hraje svoji důležitou roli.

O potravě se složkou karotenoidů jsem se na těchto stránkách již mnohokrát rozepisoval a bližší údaje je možné vyhledat i na našem Facebooku. Značka DAJANA se tímto komponentem zabývá velmi intenzivně a to nejen z důvodu velmi kladného působení na zbarvení ryb, ale i z důvodu kladného působení na jejich zdravotní stav i celkovou vitalitu.

K dobrému a působivému vybarvení akvarijních ryb také patří odpovídající vybavení akvária a tím umožnit rybám se barevně projevit. Například některé druhy sumců žijících u dna se zbarvují podle podkladu. Mohu uvést příklad se sumci Panaque nigrolineatus, tedy v obchodním žargonu L-190. Tito sumci mají nádherně vybarvený povrch těla podélnými pruhy od hlavy až k ocasu. Tyto pruhy jsou střídavě tmavě hnědé a žluté. Pokud žijí na bahnitém a třeba v akváriu na tmavém dně, jsou tmavě hnědě zbarveni a jejich pruhování je velmi nevýrazné, tedy, téměř zanikne. Vybavíte-li ale dno akvária světlým jemným pískem, nebo jiným světlým podkladem, jejich žluté pruhy se zbarví nádherně výrazně a tvoří tak velmi krásný kontrast. I z toho důvodu je začasto vidíme na fotografiích rozdílně zbarvené. Většinově se tak děje právě z důvodu rozdílnosti podkladu.

Je to velmi, velmi lákavé, ale…

Ryby z rodu Potamotrygon, tedy sladkovodní rejnoci, jsou velmi tajemní a krásní. Jiné slovo pro jejich prvotní popis snad ani nelze vybrat. Dopis z minulého týdne byl plný nadšení a pan Petr se ptal, že se do nich „zbláznil“ na výstavě, a že je musí nutně mít. Udělá prý pro to úplně vše.

Já tu touhu dobře znám, tak dobře, že jsem se během čtení toho dopisu dokonce chvílemi poznával, ale je to vše jinak. V poslední době se do našich akvárií dostalo mnoho krásných a velmi zajímavých ryb, jenže jejich chov je náročný a to nejen na místo. Petr píše, že by pro ně dokonce až dvěstě litrové akvárium zakoupil… Milý Petře, to je zoufale málo. Dvěstě litrů je tak na jejich karanténu!!! A už z tohoto údaje jsem poznal, že zkušenosti s akvaristikou má Petr malé.

Odpovědět na tento dopis by trvalo mnoho hodin a i tak, bez potřebných znalostí, je to zkrátka pro začínajícího příliš velké sousto. Na tento dopis jsem panu Petrovi odpověděl osobně, ale záměrně na podobnou problematiku upozorňuji z toho důvodu, že poloviční cesta v podobných případech neexistuje!!! Tyto velmi zajímavé, leč problematické ryby do rukou začínajících akvaristů prostě nepatří a je třeba se s tím smířit a spíše věnovat pozornost své praxi a učení a pokoušet se sbírat zkušenosti. Jedině tak je možné přijít k chovatelské odpovědnosti a potřebným znalostem. A jedině tudy vede cesta k chovu těchto a jím podobným druhům ryb.

A ještě něco, už pouze velikost těchto ryb v dospělosti nám napovídá, co je třeba udělat, abychom mohli tyto ryby přijmout do chovu. Z vlastní zkušenosti vím, že kolegové, kteří se zabývají podobným chovem, mají bazény objemu šesti i více tisíc litrů! Pokud se ale dopracujeme k potřebným znalostem a zkušenostem, je to skutečně „velká liga“ akvaristiky a prožijeme ohromné a krásné dobrodružství.

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Prosinec 2015
Po Út St Čt So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...