Vzkazy 24/2015

28.11.2015 | Žádné komentáře

Je to až k neuvěření, ale s podzimem přichází do našich akvárií i více infekcí a někdy i zhoubných situací. Dříve jsem si toho až tak nevšímal, ale v historii Článků na Dajaně máme těch podzimů již deset a tak je snadné se poohlédnout. Je to v každém případě zajímavá zkušenost a vede mě k jednoznačným závěrům. Tyto zkušenosti sbírám nejen z vlastních poznatků, ale i z dotazů našich zákazníků i z dotazů, které přijdou do mé pošty sem k nám do DAJANY. S přicházejícím podzimem je zkrátka nutné změnit i chování k akváriu a to zvláště tam, kde je ovlivněno, byť nepatrně, denním osvětlením a změnou teploty.

Změny počasí na podzim, které se projevují hojně i v akváriích, zapříčiní změny v chování akvarijních ryb a vlastně celého biologického systému. Prvním a logickým dopadem bývá pokles teploty, což je vždy pro nevítané změny v akváriu živná půda. Tam, kde chybí topné tělísko s regulací, může teplota vody klesnout i o několik stupňů a to je špatně!

Dalším ukazatelem je zdánlivě nedůležitá změna světelného toku a jistě si mnozí řeknete, jak je to možné, že změna intenzity denního světla může zavinit tolik změn v akváriích v místnostech, kde jsou akvária od denního světla mnohdy daleko z dosahu. Toto se projevuje nejenom na rostlinách, ale potažmo i na rybách a mění to v tuto roční dobu i v mnohém biosystém celého akvária.

V tomto případě je objasnění nasnadě, ale je jasné, že se jedná o objasnění pouze jednoho problému z mnoha. Ony ty systémy jsou navzájem tak navazující a provázané, že je v podstatě není možné oddělovat. Kombinace a složitost biologického prostředí v akváriu nám nedovoluje přesně vše předpovědět. Pokud přestane „fungovat“ biologický systém v akváriu tak, jak se doposud projevoval, může to zavinit skutečně i katastrofu. Pokud máme dostatečně zarostlé akvárium a chováme se k němu ne zrovna vzorně, a to prosím ruku na srdce, máme v pravidelné údržbě akvária všichni čistě svědomí?, může se stát, že rostliny přestanou růst, přestanou doplňovat zelenou hmotu tak, jako v měsících plného denního světla.

Co to znamená? I při nedostatečné a nepravidelné údržbě a to při běžném režimu podávání potravy, se tak jako tak v akváriu vytvoří biosystém, který dokáže spotřebovat odpadní látky, jež nejsou v našem případě žádané. Převážně jde, jak jinak, o dusíkaté látky, produkt rozkládající se organické hmoty. V přerybněné nádrži se toto může stát velmi snadno a „na hraně“ této koncentrace funguje mnoho akvárií. Pouze díky toleranci některých druhů ryb k dusíkatým látkám obsaženým ve vodě se život v našich akváriích nezhroutí. V tom nám pomáhají fungující a dobře rostoucí rostliny, které spotřebovávají dusičnany ke svému růstu a snižují tak jejich obsah.

Takto fungující akvárium se ale velmi rychle dostane do problémů, když se některý z důležitých prvků přestane chovat tak, jako doposud. V tomto případě jde tedy o rostliny, které díky poklesu světelného toku přestanou růst a spotřebovávat dusičnany tak, jako to dělaly do té doby. Dusík se začne hromadit, a pokud nezasáhneme včas, pohroma je na světě. Jde potom o zdánlivě neznámou příčinu úhynu ryb, která se později uvádí jako nevysvětlitelná.

Pomoc je v tomto případě snadná a nestojí nás nic, než trochu času a využití zkušeností. V podzimních měsících je dobré všímat si růstu rostlin a zjišťovat, zda ve větším množství nežloutnou či jim neopadávají listy. V tom případě je dobré upravit režim údržby akvária, zmírnit dávky podávané potravy a klást větší důraz na údržbu filtru a občasné výměny části vody v akváriu za čerstvou.

Další možnost je ta, že přisvětlíme, tedy přidáme další zdroj světla. Pozor ale, změna osvětlení za silnější vede rovněž ke změnám v akváriu a hrozí mimo jiné i nadměrný výskyt řas. Je třeba opět dostatek opatrnosti. Pochopitelně, že taková změna ovlivní i bakteriální výskyt v celém biosystému akvária.

Jde ale též o změny, které nejsou pouhým okem zjistitelné a které též ovlivňují prostředí v akváriu. Jsou to například změny tlaku a mnoho jiných ukazatelů, které ani nemusíme zaznamenat a přitom se nám projevují až později, až když zjistíme konkrétní problémy. Proto doporučuji zvláště při změnách ročních období, na podzim i na jaře, zvýšené pozorování akvária a v případě potřeby přizpůsobit režim i údržbu.

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Listopad 2015
Po Út St Čt So Ne
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...