Tajemný pojem „LEGEND“

31.10.2015 | Žádné komentáře

Mohli bychom se dohadovat o tom, zda základ dobrého chovu jsou pouze „dobré“ ryby. Mohli bychom to jednoznačně zpochybňovat, nebo naopak potvrzovat a nepřipustit námitku… To vše je možné přijmout do debaty o chovu akvarijních ryb a hovořit o tom. Kde ale debata skončí? No jistě u umístění ryb a u jejich potravy. Umístění ryb je pojem velmi obsáhlý a vlastně nic zpočátku neobjasňuje, ale pokud „zabrousíme“ do hloubky problematiky, zatočí se nám z něj hlava.

Do pojmu „umístění ryb v akváriích“ patří vlastně vše, co k akvaristice patří, tedy, krom právě té potravy. Do umístění ryb řadíme velikost nádrže, teplotu i odpovídající hodnoty vody, její kvalitu, osvětlení, zařízení akvária z pohledu dekorace, techniku a zvláště pak nároky jednotlivých druhů chovaných ryb na toto dohromady. Jde tedy o vše, co je potřeba pro to, abychom úspěšně ryby chovali. Ale jak je to s tím krmením?

Potrava pro akvarijní ryby je v poslední době tady u nás v DAJANĚ skloňovaná denně a s velikým zájmem. Ne, že by se tak v minulosti nedělo, ale když se připravuje zcela nová a dokonce z našeho pohledu převratná novinka v tomto směru, je to zcela pochopitelné. Již jsem na Facebooku upozorňoval na nové druhy krmení od DAJANY, které vznikly po mnoha pracovních zkouškách, a dalo by se odpovědně říci, že též na základě mnohaleté praxe a testování. Jde o zcela nové krmení pro akvarijní ryby a to na bázi hmyzího proteinu s dalším využitím přírodních materiálů.

Toto nové krmení je výsledkem snahy o výrobu téměř 100% přírodní potravy, blížící se svým složením potravě přirozené. Při zkouškách jsme kladli důraz na to, jak ji ryby přijímají, jakým způsobem na ni reaguje prostředí v akváriu a zvláště pak voda. Zda se nadměrně nekalí a nemění své hodnoty. Do zkoušek byl také zahrnut test na to, jak se po podání této potravy zaplňují samičky pavích oček, protože tato problematika je chovatelům velmi dobře známa.

Již před časem jsem se v jednom článku zmiňoval o tom, že samičky pavích oček bez řádného zakrmení odpovídající potravou brzy hynou pro celkové vyčerpání organismu. Tento test vlastně probíhá stále a musím napsat, že jak granule, tak vločková varianta je rybami přijímána v podstatě bez problémů a počet potomstva je také příznivý. Jdeme ale dál a budeme posuzovat, zda se nová potrava pod názvem „LEGEND“, může přirovnávat po této stránce k potravě přírodní. S výsledky Vás budeme jistě seznamovat.

Velmi prostě by se dalo napsat, že složení odpovídá moderním trendům, posledním výzkumům a dalším a dalším ukazatelům, které doloží kvalitu, ale je to vše mnohem složitější a každý, kdo odpovědně sestavuje podobný projekt ví to, že neplatí vždy při těchto úvahách, že jedna a jedna jsou dvě. Chce to zkrátka fištrón a hlavně znalosti i dlouholeté zkušenosti. To vše tu je pohromadě a tak bylo pouze záležitostí času, kdy něco podobného spatří světlo světa. A je to tu a máme z „toho“ všici upřímnou radost. Ono uspokojení i ostatních pracovníků, kteří s tímto novým krmivem máme co dočinění, tkví také v tom, jak ona nová a očekávání hodná formule vznikala a jak jsme s ní postupně testovali naše ryby.

To vše je v současné době ale za námi a teď jen nová potrava čeká na ohlasy ryb v akváriích a na jejich projev po dlouhodobém podávání. Nová potrava je v obchodech a ještě čeká na další a další distribuci. Dajana je v mnoha obchodech v naší republice i v zahraničí a tak ona distribuce nějaký ten čas zabere, ale již je vše připraveno a první obchody již mohou LEGEND nabízet našim zákazníkům.

Bylo by možné popsat a rozvést jednotlivé ingredience a objasnit jejich důležitost, ale z pochopitelných důvodů alespoň poukážeme na ty hlavní. A ještě jednou bych rád poukázal na tu skutečnost, že značka DAJANA používá k výrobě suroviny výhradně přírodního původu.

Při výrobě krmiv se používají ingredience, jako jsou Spirulina, Chlorela, OMEGA 3 a OMEGA 6, nenasycené mastné kyseliny, BETA GLUCAN, BETA KAROTEN, L-CARNITIN, ASTAXANTHIN, CANTHAXANTHIN a pro doplnění dalších důležitých složek používáme též pivovarské kvasnice, které jsou vynikajícím zdrojem mnoha dalších surovin, jako jsou minerální látky, stopové prvky a vitamíny především skupiny B.

Co ještě k tomuto napsat, dalo by se mnoho, ale zde na stránkách DAJANY a i třeba na Facebooku se jistě s dalšími podrobnostmi v nejbližší době setkáte. Přejeme Vám a hlavně Vašim rybám s novým krmením dobré zkušenosti a hlavně hooodně miminek!!!

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Říjen 2015
Po Út St Čt So Ne
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...