Hezký den z již mrazivých Lužických hor

24.10.2015 | Žádné komentáře

Zdravím všechny příznivce akvaristiky a DAJANY včetně dalších podobných aktivit… Nejprve bych rád odpověděl na několik shodných podnětů. Ve Vašich reakcích na články jsem zaznamenal již poněkolikáté jakési povzdechnutí, že bychom též měli „udělat“ něco podobného, jako je televizní pořad o našich restauracích a o stravování. Zkrátka, varovat před podezřelými a hlavně neodbornými obchody.

Pravda, v několika článcích jsem se dopustil varování, ale vždy to bylo jaksi všeobecné, nebo šlo konkrétně o nápravu nepravd, které se v obchodech začasto vyskytují. Vždy bylo ale naše jednání anonymní a nenapadalo žádný konkrétní obchod, žádné konkrétní prodavače. Vřele souhlasím s tím, že podobná akce a třeba i dlouhodobějšího rázu, by měla jistě třeba i nečekaný účinek a asi by i mnohé napravila. Je tu ale jedno ALE, které celou akci již předem odsouvá do černých koutů podobných činností.

To je úkol pro nejrůznější sdělovací prostředky, pro konkrétní pořady podobného ražení, nebo snad pro ochranáře přírody, kteří by ale museli být velmi dobře ekonomicky situováni. Není to rozhodně úkol pro výrobce krmiv pro akvarijní živočichy. Jde zkrátka o činnost, která patří jiným organizacím a to, že se zde v Článcích zmiňuji občas o odborných obchodech a o dění v nich je věcí zkušeností a nápravy konkrétních chyb v zájmu chovaných zvířat. Jde tedy spíše o pomoc začínajícím i pokročilejším chovatelům a jejich chovancům, než o konkrétní kritiku obchodů. A to je konec konců tady v DAJANĚ i našim úkolem. I když, máte zcela pravdu, mnohé obchody by si veřejnou kritiku za svoji neprofesionálnost jistě zasloužily.

Odkrm sumečků

Jak mi do pošty přišel dopis o odkrmu sumečků – uklizeček, hned jsem věděl, na čem jsem. V případě chovu, kde se sumečci vytřou náhodně ve společném akváriu je nejlepší, nechat výtěr osudu a nemít další ambice. Jednak proto, že odchovaní sumečci budou potřebovat dosti místa, a když se jich „povede“ třeba přes stovku, kam by je chudák chovatel umístil, když vlastní pouze jedno společné stolitrové akvárium na botníku?

Pokud se Vám podobná událost v akváriu přihodí, nechte je tak a oni přežijí ti, kteří doplní v rozumném počtu obsádku akvária, ostatní se stanou ještě v zárodku přirozenou potravou pro ostatní obyvatele akvária.

Pokud ale skutečně toužíte po plné nádrži odchovaných „uklizeček“, tedy Ancistrusů, přendejte jikry z akvária do elementky, zapněte vytápění, značně vzduchujte a měňte každý den část vody za čerstvou. Je ještě jiná možnost a to ta, že chomáč jiker vložíte do síťky a umístíte před výpust filtru v akváriu. Do týdne můžete „sklidit“ několik desítek či přes stovku malých oranžových kuliček s ocáskem. Ty ale velmi rychle porostou a za další týden již budete přikrmovat roztomilá a stále hladová mimina. Ty oranžové kuličky jsou vlastně živné váčky, které malí sumečci tráví, než dokážou svoje tělo vyživovat exogenní potravou.

V tu dobu Vás ale čeká další nutná věc a tou je přelovení mladých sumců do většího akvária a to alespoň o obsahu 50 litrů. V tomto akváriu při dobré starostlivosti jistě Ancistrusy dochováte do velikosti, kdy je možné je nabídnout k odprodeji do některého specializovaného obchodu. Potravu zvolte jemnou a výživnou s větším obsahem proteinů i tuků. Pro tyto účely se mi velmi osvědčily granule od DAJANY a to NEON MIKRO GRANULES, nebo tabletovaná krmiva s přídavkem spiruliny. V každém případě vložte do akvária kořen a je velmi dobré přidávat denně čerstvou zeleninu v podobě kousků dýní, okurky, mrkev a tak podobně. To vše pochopitelně v přiměřeném množství, protože překrmení způsobí velké problémy, zvláště pak u potěrů.

Vzkaz na Slovensko panu Gregorovi

Rozbité akvárium a zvláště pak v rohu, které má poškozené sklo (náraz na dlažbu při stěhování), je možné opravit pouze, je-li toto „poranění“ nepatrné. Pokud je sklo poškozené tak, že jsou zřetelně vidět „paprsky“, tedy praskliny, byť sebemenší, akvárium neopravujte!!! Toto můžete zjistit tak, že vezměte baterku s dobrým šajnem a v lomu posvítíte na sklo. Praskliny se dobře zviditelní. V tom případě je tedy nutná výměna skla. Další postup je již několikrát zveřejněn zde a naleznete ho napsáním například „oprava akvária“ do vyhledavače nad články.

A k tomuto ještě jednu velmi důležitou věc, se kterou se setkávám stále a velmi často. K lepení či opravám akvária používejte vždy pouze lepidla k tomuto účelu určená. Pozor, svádí to kupovat levnější tmely, které ale nejsou pro naše účely v žádném případě vhodné a to ani na opravy!!! Ony sice zpočátku ve slepu drží, ale slep vydrží pouze krátký čas, obvykle několik dní a potom povolí. Je nutné si uvědomit, že v napuštěném akváriu stále působí tlak. Vhodnost můžeme určit podle popisu a doporučení na obalu od výrobce, nebo podle demonstračních nákresů. Někteří výrobci dokonce používají u nevhodných tmelů černě přeškrtnuté akvárium. Je též možné spatřit nákres akvária s číslem, např. 120. Je to označení pevnosti lepidla, že je možné použít pro akvária do 120 l. Tyto popisy mají ale velkou toleranci.

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Říjen 2015
Po Út St Čt So Ne
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...