Je „to“ NUTNÉ!!! – údržba akvária jednoduše

4.04.2015 | Žádné komentáře

Je „to“ vlastně snadné, ale mnoho vlastníků akvárií se podle „toho“ neřídí. Toto téma jsem dnes zvolil na základě posledního telefonátu a také proto, že je potřebné.Akvaristika je skutečně složitý obor, náročný jak na teorii, tak na letité praktické zkušenosti. Pokud ale bereme akvárium jako dekorační prostředek či z nějakého důvodu nostalgickou vzpomínku či věc začínajícího zájmu a podobně, je možné založit a provozovat akvárium bez velkých problémů a hlavně se zdravými živočichy. Je ale NUTNÉ!!! dodržet zásadní pravidla, která jsou, i když jim zpočátku nebudeme třeba zcela rozumět, skutečně nenákladná a poměrně snadná. Je také důležité zdůraznit, že zrovna akvárium, které je nově zařízené, podléhá mnoha „rýmičkám“, tedy potížím, které pramení z toho, že se v něm život teprve tvoří.

Již mnohokrát jsem psal, že pro naše oko je nejdůležitější to, co chceme v akváriu vidět, tedy dekorace včetně objektu zájmu a tím jsou hlavně ryby prohánějící se v čiré vodě. Jenže abychom toho dosáhli, je NUTNÉ!!! v akváriu ponejprv založit biologický systém, tedy něco, co vlastně ani nevidíme, ale bez čeho se akvárium v budoucnu, tedy až na speciální účely, téměř neobejde. A ten vlastně umožní našemu oku spatřit to, po čem toužíme.

Toto ale nevybudujeme žádnou technikou, ani žádným zázračným návodem, který by vše zajistil a hlavně rychle. To vlastně ani moc budovat nemusíme, „ono“ se vytvoří samo, jen to nesmíme sami pokazit. Jde o to, že tvorba dostatečného množství potřebných bakteriálních kolonií trvá v nově zařízeném akváriu téměř dva měsíce a po tuto dobu bychom měli být velmi opatrní na zacházení s tímto umělým a velmi křehkým světem. Tvorbu bakterií lze zkrátit přibližně na polovinu dotací bakterií k tomuto účelu prodávaných ve specializovaných obchodech. Používají se přidáním rovnou do dna, nebo později do akvarijní vody.

Základem pro dobré a hlavně dlouhodobé fungování akvária je jeho dostatečná a hlavně pravidelná údržba. Vezmu-li v úvahu běžné pokojové akvárium velikosti mezi šedesáti až sto litry, kterých je v našich domácnostech asi většina, počítejme, že dostatečný čas, který mu musíme věnovat na údržbu je tak 15 až 20 minut týdně. Pozor, nepleťte si pravidelnou údržbu s nesmyslným a dokola se opakujícím gruntováním akvária po vzoru: „Vylít, proprat, vydesinfikovat a napustit!“. To je praktika mnoha majitelů akvária, kteří si dodnes myslí, že je to zkrátka potřeba a měsíc co měsíc akvárium z gruntu předělávají. To je CHYBA!

Údržba akvária je základ chovu akvarijních živočichů a dokonce i akvárií bez živočichů. Mám na mysli ta akvária, kdy si majitel tvoří svůj krásný a mnohdy fantastický vodní svět pouze za pomoci dekorace včetně živých rostlin. Všeobecně platí, že údržba akvária, kde chováme také živočichy, je častější. Ale ne vždy! V mých rozhovorech a dopisech s našimi čtenáři upozorňuji začasto na tu skutečnost, že je možné vést akvárium i s rybami téměř bez údržby, ale vezmeme to postupně.

Běžné pokojové akvárium, tedy akvárium, které slouží jako dekorace a konec konců i jako předmět záliby jeho majitele, je asi ten nejčastější objekt tohoto typu v našich domácnostech. Je zcela běžné, že je vybaveno základními dekoračními prvky, živými rostlinami a dnes již nejrozmanitějšími druhy vodních živočichů. Dále osvětlením, filtrem, topným tělískem a třeba i dotací CO2.

Podobná akvária jsou v domácnostech běžná a jejich počáteční fungování bývá trpké a pro jejich obyvatele bolestné. O co jde? Výše jsem popsal, že akvárium se musí, aby fungovalo správně, obydlet biologicky, tedy, mikrobiologickým systémem. Jde o bakterie, které umí vytvořit to, o čem mnoho lidí stále dokola mluví. Je to ona vyváženost prostředí. Je to v akvaristice termín neskutečně zavádějící, ale ve své podstatě důležitý. Ona vyváženost v tomto případě znamená, že rozkládající se organická hmota se v akváriu, a nejen tam, mění v dusíkaté látky, mimochodem také v důsledku fungování bakterií, a tyto látky jsou pro život v akváriu toxické. Je tedy nutné je odstranit.

Říkáme „tomu“ transformace a jde opět o funkci bakterií. Těch bakterií je mnoho druhů a všechny mají svoji funkci. Jedny rozkládají organickou hmotu a tvoří tím dusíkaté látky a ty druhé zase dusíkaté látky dokážou transformovat na další, až se z nich stane potrava pro rostliny a ty nás jich zbaví. Proto jsou také živé rostliny v akváriu tak důležité. Je možné ale provozovat akvárium bez živých rostlin, ale taková nádrž je velmi citlivá na množství živočichů v závislosti na její velikosti.

Z toho vyplývá, že novou nádrž musíme velmi citlivě a opatrně obydlovat živočichy a dát dobrý pozor na rozkládající se organickou dekoraci. Jde v tomto případě o vhodné kořeny nikoliv v hnijícím, ale v dobrém stavu, čerstvé a mladé rostliny a vůbec vše, co se může začít prakticky okamžitě v teplé vodě akvária rozkládat. Akvárium je nutné nechat i s rostlinami alespoň týden „usadit“ a potom obsadit malým množstvím ryb. Postupně pak doplňovat každý týden, až se dopracujeme konečné obsádky ryb.

První měsíc měníme týdně pouze několik centimetrů vody a až v druhém měsíci začneme odkalovat a pravidelně jednou týdně propírat filtrační náplň. To je celá údržba akvária v domácnosti. Více skutečně nepotřebuje. A ještě jednu známou, ale důležitou věc, pozor na překrmování, je to častý důvod znehodnocení vody v akváriu! Krmte třeba častěji, ale velmi opatrnými dávkami. A není-li Vám cokoliv jasné, jako vždy se ozvěte na mail, nebo na známé tel. číslo.

Ohodnoťe, prosím, článek

5/5 (5)

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Duben 2015
Po Út St Čt So Ne
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...