Zařizujete si líheň? (pan Jiří má problém se stavbou líhně)

7.03.2015 | Žádné komentáře

Ono je to na první pohled snadné, a pokud máte to štěstí a zbude Vám v bytě nějaká ta místnůstka, nebo alespoň kout, který můžete využít k vybudování chovného zařízení, jde se do toho. Takové myšlenky nás přepadnou například v době, kdy naše děti „vylétnou z hnízda“ a v něm zbude právě jejich obytná místnost, tedy právě takový malý útulný pokojík akorát vhodný pro trochu těch akvárií a třeba ještě něčeho navíc. No řekněte, není to sen každého akvaristy?

Samotná úprava určeného místa není až tak náročná a zvláště pak, jsou-li k tomuto účelu volné prostředky. No co, nějaké ty stojany, ty nechám svařit na míru, akvária si udělám, techniku postupně dodělám…, no a může se frčet! Tak si mnozí představují stavbu líhně akvarijních ryb, to ale jen ti, kteří již nemají podobnou zkušenost za sebou. Jde totiž o mnoho drobných i složitějších technických problémů, které musíme vyřešit a pokud si předem věc důkladně nerozmyslíme, budeme v budoucnu řešit problémy jeden za druhým. To podobně, jako pan Jiří. A mimochodem, toto téma by obsáhlo hravě knihu o dosti objemném obsahu.

Nelze přechytračit biologii systému, nelze přechytračit nároky chovaných ryb, aby nám odevzdaly to, co od nich čekáme, nelze je na jejich základních potřebách šidit!!! Ale lze přechytračit technické vybavení a dopracování se ke zdárnému konci a to pouze tím, že nepodceníme přípravu stavby celého zařízení. Je možné vybudovat velmi jednoduchý systém, který bude jistě fungovat, ale lze též vymyslet složité technické zařízení, které za pomoci zkušeností, znalostí a naší nápaditosti bude skutečně fungovat. Snad nejhorší výsledek čeká na ty, kteří se budou snažit vybudovat složité technické zařízení a zůstanou v polovině snažení. Takové výsledky jsou většinou pohromou pro budoucí chov.

Mám-li se vyjádřit k jednotlivým technickým segmentům, tak musím začít stojany a umístěním akvárií. První záležitostí je nosnost podlahy. Lze též váhu akvárií rozdělit a stojany ukotvit částečně do zdí. Co se týče množství a rozmístění akvárií: možností je několik, ale vždy platí jedna velmi důležitá věc, zvolte vždy snadný a pohodlný přístup k akváriím. Nebudujte zbytečně několik nádrží nad sebou, neumísťujte akvária na zem! Kovové stojany vždy dobře uzemněte!!!

Čím víc nádrží se budete snažit „nacpat“ do malého prostoru, tím víc budete mít problémy s jejich údržbou. K tomuto bych rád poznamenal, že jsem zažil případ, kdy můj kolega, přítel akvarista, byl tak nešťastný z nedostatku místa, že měl akvária umístěná u stropu na WC v malém žižkovském bytě. Trávil potom několik hodin denně na štaflích a také to šlo. To jsou ale extrémy, které v běžných podmínkách nefungují.

Další technické vybavení a to také důležité, jsou rozvody. Počítejte s rozvody vody, vzduchu a elektrické energie, u té dvakrát. Je nutné myslet na rozvody pro světlená zařízení zvlášť. To vše dělejte s velkou pečlivostí a na tomto místě se musím zmínit i o bezpečnosti hotového zařízení. Asi každého napadne, že voda a 220 V, to nejde moc dohromady! Držte se pravidla, že tam, kde souběžně vedete vodu s el. rozvody, měla by být z logiky věci elektřina vždy nad vodou. V této souvislosti též zauvažujte, zda budete budovat průtočné nádrže či nikoliv. Tato poznámka se zdá být pro mnohé zbytečná, ale z vlastní zkušenosti vím, že je takové zařízení začasto velmi potřebné.

Pokud budete uvažovat pouze nad chovem konkrétních ryb a líheň stavíte pro určité účely, není nutné situovat osvětlení přímo nad každé akvárium, ale lze použít centrální osvětlení. Je to sice řešení nekomplexní, ale pro ony určité účely vhodné. Vyloučíte tím ale budoucí změnu programu a s rostlinami v akváriích v tomto případě nelze počítat. Má-li ale líheň sloužit jako univerzální chovné zařízení, je nutné situovat osvětlení nad každé akvárium. O konkrétních zdrojích jsem se zmiňoval v posledních článcích.

Rozvody vzduchu není až tak složité umístit, většinou se budují ze slabostěnných plastových trubek větší světlosti, to aby zároveň vznikla expanze. Pozor na kvalitní vyústění vzduchu z rozvodů, protože je budete často využívat a nedbale umístěné vyústky se rády vylamují. Zdá se to jako maličkost, ale věřte, že každá nedbalost při stavbě se až neuvěřitelně citelné připomene v provozu. Nad akvária, i když budete potřebovat momentálně pouze určitý počet vyústků, vždy přidejte dvakrát tolik. V budoucnu se jistě hodí.

Pro speciální účely se přidávají speciální rozvody, jako například CO2 a nebo všelijaké indikátory. Vše je možné, neboť nejrůznější novodobé technologie umožňují snad vše, po čem naše zvídavá dušička touží, ale dejte velký pozor na to, abyste zcela zbytečně neinvestovali do zbytečných položek, i když se zpočátku budou zdát potřebné. A jsme opět u rozmyslu a pečlivé přípravy. Nepospíchejte!, to je i při stavbě chovného zařízení pro akvaristu největší nepřítel.

Pamatujte na to, že chovné zařízení nebudujete pro ně samotné, ale že bude sloužit především pro chov a odchov akvarijních živočichů či pro pěstování rostlin. To, že u každého akvária bude blikat mnoho barevných indikátorů všeho možného, může být sice efektní, ale po krátkém čase poznáte, že zcela zbytečné a nesmyslně drahé.

Foto: I tak lze řešit prostor nad hladinou.

Ohodnoťe, prosím, článek

5/5 (1)

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Březen 2015
Po Út St Čt So Ne
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...