Žhavé téma a hned jako první v tomto roce

4.01.2015 | Žádné komentáře

Doufám, že jste se Vy sami i Vaše akvária ve zdraví dožili roku 2015 a doufám též, že ho tak přežijete celý. To samé přejeme všichni z DAJANY i sami sobě a celému akvaristickému světu.

Nejen v mé poště, ale i na internetových stránkách v nejrůznějších diskusích se objevuje skutečně žhavé téma a tím je osvětlení nad akvária. Tento článek vznikl na základě mých nedávných zkušeností z akvaristických akcí a zvláště pak z debat s kolegy. Odpovídám tímto i panu Dušanovi a Ladislavovi, kteří nezávisle na mých zkušenostech napsali dotaz na toto téma do mé pošty. O co vlastně jde? Téma je velmi obšírné, nevděčné a v poslední době velmi diskutované.

LED osvětlení nad akvária

Co akvaristický svět světem stojí a současně v něm i moje akvaristická historie, vždy jsem pro akvária, a dalo by se říci s úspěchem, používal zcela obyčejné tzv. teple bílé zářivky. Tedy krom mých začátků, kdy ještě ani zářivky neexistovaly a do tajů a krás akvaristiky mě zaučoval můj děda, žižkovský vodník. Zprvu to byly pochopitelně žárovky, kterými se kdysi v akváriích i přitápělo a to v očích dnešních akvaristů děsivým způsobem. Dělalo se to tak, že se rozsvícená žárovka napůl ponořila do vody v akváriu a tak se zároveň svítilo i přitápělo. Dnes mi z těchto praktik jde hrůza.

Teple bílé zářivky ale záhy zvítězily a hlavně fungovaly. Fungovaly ve smyslu výhodného zdroje osvětlení, při kterém jsme šetřili, zbytečně nepřehřívali akvária a zároveň dali rostlinám i rybám potřebné osvětlení, tedy vytvořili nutné a odpovídající prostředí pro jejich růst. Je nutné upozornit, že v době, o které píšu, tedy v letech po roce 1960, mnoho akvarijních rostlin k dispozici nebylo a hlavně, rostliny byly v té době jaksi v pozadí. Lidé preferovali v první řadě ryby a rostliny se sháněly až když…

Přišla doba nová, rozkvět akvaristiky bujel a pod nadskakující pokličkou té nové doby, píšu o sedmdesátých letech, se rodily nové technologie. Tedy, rodily se z jiných důvodů a pro jiné lidské plány, ale akvaristika se vždy dokázala jaksi svézt na vlně pokroku a platilo to i tady u nás. Zkoušeli jsme téměř vše nové a je tomu tak i dodnes. A tak se stalo, že prozatím nejnovější nápad v oblasti osvětlení, tedy LED čipy, se dostaly i nad naše akvária a to především z důvodů úsporných.

Ale pozor! Ta úspora je hned první věc, která by se dala zpochybnit a to z důvodu podstaty věci. Kdy mluvíme o úspoře za elektrickou energii? Je to jednoduché, zkrátka tehdy, když nám „to“ přinese užitek, tedy když nějakou tu korunu ušetříme. V domácnosti můžeme mluvit o desetikorunách, v profesionálních líhních o stokorunách i tisících za měsíc. V líhních ryb ale nejde až tak o dostatek osvětlení pro růst rostlin, ale o vytvoření nejnutnějšího odpovídajícího prostředí pro chov i odchov ryb. Můžeme se ale v této souvislosti bavit o dosvěcování nad rostlinami v pěstírnách a to v zimních měsících.

Před časem jsem tedy z důvodu pokroku a vlastně i náhody začal v této souvislosti spolupracovat s odborníky na slovo vzatými a výsledky na sebe nedaly dlouho čekat. Již téměř rok se snažíme vybrat kombinaci čipů, které by byly vhodné pro použití nad akvária. Musím hned zpočátku napsat, že používáme zásadně čipy značkové od evropských firem a nikoliv dovezené za pár haléřů z Asie, i když i tam lze objevit kvalitní materiál k těmto účelům. Lze, ale pokud jsou skutečně kvalitní, zaplatíte zrovna tolik, jako tady u nás v Evropě.

Je dnes tedy možné zakoupit již poměrně levné zdroje LED osvětlení, ale s nimi si rozhodně neposvítíte a za nějaký čas zjistíte, že i nad akvárii nejsou moc platné. Pravdou je, že nějakou tu korunu ušetříte, ale té škody v akváriích!? Většinou „to“ začíná neuspokojivým růstem rostlin. Ty jsou vybledlé, vytahují se a jejich tělo chabne. Listy se zmenšují, stonky prodlužují a v konečné fázi, to je ta, při které akvarista rostliny vyhazuje a nahradí jinými, se potahují rozsivkami a jejich zkáza je již neodvratitelná. Je tedy na místě posoudit, zda úspora těch několika korun během měsíce stojí za to, když se nám navýší náklady na druhé straně. Nehledě na ta mnohá zklamání.

Je na místě též upozornit na tu skutečnost, že méně zkušení akvaristé zprvu nehledají důvody tohoto zmaru v osvětlení, protože jim bylo řečeno, že kupují za ty drahé peníze skutečně něco, co je nesmírně výhodné a to nejen z důvodu úspory ekonomické, ale i z důvodu výhodnosti pro růst rostlin. Když tedy méně zkušený akvarista nakonec dojde k poznání, jeho náklady na „opravu“ estetického vzhledu akvária jsou tak vysoké, že by za ty peníze obstaral osvětlení nad své akvárium na mnoho let dopředu.

Ale k věci. Odzkoušeli jsme tedy mnoho barevných variant a nejrůznějších kombinací LED čipů. Zkoušeli jsme a porovnávali též výkonné LED evropské výroby a LED výroby asijské. Ty kvalitní odpovídají potřebám akvárií, ale jsou skutečně ještě poměrně drahé. Osvětlení LED v levnějším provedení jsou na první pohled skutečně výkonná, ale pokud je umístíte nad akvárium, neodpovídají a po nějakém čase je to na celém akváriu dobře poznat.

Velmi tedy zvažujte při nákupech, jaký typ osvětlení zvolíte a kolik peněz za něj dáte. V závislosti na těchto testech jsem sám osobně odzkoušel novější typy zářivek T5 a byl mile překvapen. Snad kombinace těchto druhů světelných zdrojů by mohla fungovat, ale to ukáže čas. LED čipy jsou náročné i z jiného důvodu a tím je přehřívání a tak výrobci musejí opatřovat tělesa s LED kvalitními chladícími lištami. Jsou povětšinou hliníkové a ekonomicky náročné. Mluvíme-li v této souvislosti o tom, že LED zdroj je studený, velmi se mýlíme!

Existují i nové druhy světelných zdrojů, které snad budou velmi vhodné a předčí i ta doposud nejlepší řešení, ale v této době jsou zrovna testována a jako účastník se prozatím nemohu zmiňovat. Pokud ale ona osvětlení skutečně projdou, budou jistě zdaleka nejlepším řešením.

A ještě jednu velmi důležitou věc. Pokud kdokoliv počítá s úsporou za osvětlení, musí vzít v úvahu všechny okolnosti. Spočítejte si příkony a rozdíly ve Watech a sami zjistíte, že ony rozdíly jsou skutečně minimální. Porovnejte pak cenu osvětlení a zjistíte, že se nakonec bude náklad na něj téměř rovnat.

Proto je dobré vybírat druhy osvětlení a věřte, že to není snadná úvaha i pro pokročilé akvaristy. Na trhu je mnoho možností a každý obchodník nabízí ty své, to dá rozum. Raďte se tedy nezávisle na nich. Snad dobrým řešením bude novinka, kdy je možné díky jednotlivým segmentům do tělesa čipy přidávat a tím snižovat či zvyšovat jejich výkon.

Foto: Klasické odumírání rostlin při nevhodném osvětlení.

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Leden 2015
Po Út St Čt So Ne
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...