Zase jedna dobrá zkušenost

16.11.2014 | Žádné komentáře

Hezký podzimní den přeji. Docela hezký podzim, že? Planktonu je ještě dost a tak kde je chyba…?

Na našich téměř nově zřízených FACEBOOKOVÝCH stránkách se každou neděli zmiňuji o krmivech z naší firmy DAJANA PET a doporučuji některé vyzkoušené postupy při krmení s alternativní potravou. O potravě se již napsaly velmi rozsáhlé studie i všelijaká doporučení, ale aby to všechno psaní pro chovatele mělo smysl, bylo by dobré se vždy při této příležitosti cíleně zmínit o konkrétním druhu ryb a o konkrétní potravě pro něj. Nikdy asi nezjistíme, co všechno jsou v přírodních podmínkách určité druhy ryb schopné pozřít, jaké druhy potravy jsou jim přirozené, co všechno jim příroda poskytuje. Jasně, že se všeobecně považuje za přirozenou potravu téměř všech a nejen tropických ryb hmyz a jeho vývojová stadia. Jsou ale mnohé „lahůdky“, které nejsme schopni rybám předložit a přitom je to zrovna ten druh potravy, který je bezpodmínečně nutný dejme tomu k jejich reprodukci.

Velmi důležité je, abychom všichni, kdo se snažíme psát články i rozsáhlejší publikace, brali v úvahu začínající chovatele! To by měla být alfa omega našeho snažení, protože tam začíná úspěch a ten, jak je dobře známo, ovlivňuje další snažení jednotlivce a ovlivňuje tak i jeho jeho profesní dráhu. Uvedu příklad z našich stránek, kdy se začasto o podobných náležitostech z našeho oboru zmiňuji. K tomuto ještě musím napsat, že předávání poznatků z oboru je vývoj po celý život a pokud máme všeobecně my zkušenější něco našim nástupcům předat, je nutné to předávat srozumitelně!

Již několikrát jsem se zmiňoval o potravě pro mnoho druhů ryb a specielně pak pro okrasné karasy a jejich variety včetně nejrůznějších variet závojnatek. Ano, nejrůznějších variet, protože i tam můžeme dělat rozdíly v nejrůznějších druzích potravy. Jednoduše, není závojnatka jako závojnatka. K tomuto ještě musím dodat, že našich příznivců a čtenářů přibývá a přibývá tím i naše práce, ale to je spíše pro naši firmu pocta. No a právě z jedné takové důležité informace vznikl dnešní podnět k napsání této statě.

Naše věrná a milá čtenářka Věra mi napsala dopis o tom, že jí něco není až tak úplně jasné, a že by potřebovala uvést věci na pravou míru. Jde o závojnatky. Všeobecně se zmiňuji o tom, že závojové formy karasů stříbřitých, tedy závojnatky, jsou již po tisíce let formovány do podoby zcela odlišné od původní, tedy přírodní formy. Je tedy bezpodmínečně nutné věnovat tomuto vývoji pozornost a hlavně se podle této skutečnosti k odchovaným formám chovat i z pohledu podávání potravy, tedy se přizpůsobit. V této souvislosti často doporučuji potravu chudší na tuky i proteiny a varuji před, na tyto živiny bohatou stravou, která je určena pro zcela jiné druhy ryb.

V čem je tedy problém? Paní Věra krmí potravou pro závojnatky od Dajany. Čte pravidelně moje doporučení a řídí se jimi. Za to jsem ji pochopitelně s nadsázkou chválil, ale když jsem se dopracoval k jadérku věci, přeci jen jsem uznal, že její dotaz byl z jejího pohledu zcela oprávněn. Jde o dobu reprodukce a její postupné řízení. Náhodné výtěry se dějí v akváriích běžně a někteří ještě nezkušení akvaristé je ani neregistrují, zkrátka, nerozpoznají typické chování ryb při této jejich zajímavé a nádherné fázi života.

Etologie každého rybího druhu nám napovídá, jak se k nim máme chovat a jaké nároky na chov i odchov mají. Etologie závojnatek je však pro mnohé jednou velkou neznámou, protože zkrátka bez dlouholeté praxe nelze s úspěchem aplikovat jakékoliv podobenství. Tímto chci říci, že závojnatka je velmi specifická a nelze její chov téměř k žádné jiné rybě přirovnat. Není to zkrátka výtvor přírody, je to vlastně po několik tisíc let řízeně ovlivněná mutace přírodní formy, která je již tak odlišná od původního druhu, že potřebuje zcela jiný přístup. Příklad si tedy můžeme vzít z podobných variet této ryby, ale již nedoporučuji v žádném případě porovnávat závojnatku s barevným karáskem.

Ale abych se vrátil k tématu, paní Věra se ptá, jak to udělat při řízeném výtěru závojnatek, tedy jak se k němu vlastně dopracovat, když doporučuji z výživného hlediska nenáročnou potravu. To se ani samice pořádně nezaplní…, píše paní Věra. Má pravdu, a kdyby prolistovala všechny články o závojnatkách poznala by, že jsem se o tomto již zmiňoval, ale zřejmě ne dost důrazně. No a musím napsat, že by k tomu, vzhledem k pořádné porci článků, potřebovala mnoho času.
Je pochopitelné, že při řízených výtěrech i závojnatkám měníme potravinový režim, ale protože je to na omezenou dobu, tedy do doby výtěru, není na závadu, když je budeme v tu dobu dotovat skutečně kalorickou a hlavně kvalitní potravou. Je to i z toho důvodu, že ryby v tom období potřebují kvalitní krmení i z důvodu dotace živin pro tvorbu vajíček, tedy jiker. Mám-li se zmínit o vlastní praxi, dva až tři týdny před výtěrem podávám živé nitěnky, ale zlepšit výživovou hodnotu potravy je dobré již dva měsíce před výtěry.

Pozor na tvrzení, že po výtěru je nutné tuto potravu ihned omezit. Není to pravda a tak, jak postupně připravujeme samičky na výtěr, přibližně tak dlouho by měla probíhat postupná redukce podávání bohaté potravy na původní hodnoty, tedy na nízkokalorický obsah živin. Je pravda, že by se tyto poznatky daly ještě dále rozvést a vznikla by, jistě ne první, kniha o chovu závojnatek, ale to rozhodně není v současné době v plánu.

Není vše na první pohled jasné a přiznejme si, že když půjdeme v jakémkoliv oboru trochu více pod povrch věci, bude se nám zdát vše zprvu složité a těžko pochopitelné. Snadné se to bude zdát tehdy, když už věci pochopíme, ale to vždy trvá. Velmi rád přirovnávám tyto pochody ke hraní na hudební nástroj. Zprvu nás čeká frustrace a mnoho hodin, dní, měsíců a let tvrdé dřiny, než nám náhodný posluchač řekne, že hrajeme mistrovsky a s lehkostí.

Foto: Krása Riccie

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Listopad 2014
Po Út St Čt So Ne
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...