Vzkazy 2014/17

26.10.2014 | Žádné komentáře

Mám tady dnes několik dotazů a v týdnu mi přišel jeden zvláště šťavnatý, tedy z akvaristického pohledu: „Pořád to řežu a stále je to krátké“, bych napsal v krátkosti o tom, co jsem v dotazu četl. Jinak by se také mohlo předznamenat, že v jednoduchosti je síla.

Jde o štěrk v akváriu použitý coby substrát na dno. O tomto tématu bylo už také mnoho napsáno a jen na okraj bych se zmínil o zkušenosti z mého dětství a tedy o mých raných začátcích akvaristických. Tehdy bylo možné vyčíst v knihách, ono jich ostatně moc tehdy nebylo, že založení dna v akváriu není až tak snadná záležitost, a že je nutné se na tuto práci pečlivě připravit.

Rady z různých pramenů uváděly, že se musí nejprve sehnat jemný jíl a dobře ho na umístění v akváriu připravit. Dále bylo nutné obstarat dvě frakce písku, a to prosím jednu jemnou a druhou hrubší. Postup byl asi takový. Na dno se použilo asi tak dva centimetry jílu, na něj vrstva jemného písku a navrch vrstva hrubšího. Pozor ale, mezi jíl a druhou jemnou vrstvu dávali odvážlivci vrstvu listovky, to aby měly rostliny dobře pohnojeno.

Z dnešního pohledu jde na mne hrůza větší, než z krvavého hororu. Musím se ale zmínit, že při velkém akvaristickém umu a trpělivosti se z tohoto podloží dalo přece jenom něco získat. Pokud se hned zpočátku akvárium doslova nezahltilo živými organismy v podobě ryb a šneků, a akvarista postupoval nadmíru obezřetně, bylo možné v takovém akváriu vytvořit slušné mikrobiologické klima, ve kterém mohlo následně vzniknout velmi zajímavé vodní prostředí. To ale prosím s velmi dobrými zkušenostmi a zlatou trpělivostí.

V dnešním akvaristickém světě je založení dna zaběhlou rutinou a nikdo si s tím až tak moc hlavu neláme. Tedy s tím běžným založením dna pro běžné pokojové akvárium. Ale již při prvním pohledu do některé z větších akvaristických prodejen se může začínajícímu akvaristovi zatočit hlava. V nabídce uvidí mnohé druhy, frakce, barvy, materiály, i nabídku umělých drtí z keramiky, skla a nejrůznějších vhodných či nevhodných hmot. Co teď???

Modrá voda

Z praxe: Do obchodu přišla nešťastná paní, a že co má dělat s akváriem, že v něm má modrou vodu. Že už ji několikrát měnila, ale stejně… Po několika dotazech jsem byl „doma“. V obchodě, kdesi ve městě, zakoupila ona nešťastnice modrý písek, a že prý je k tomu účelu, a že jí byl doporučen, a že…. Modrý písek se milé paní líbil a tak ho za nemalé peníze koupila. V akváriu (18 l), měla tedy jednoho Ancistruse, jednoho samce bety, šneka, a modrý písek s modrou vodou. Šnek byl podle popisu zřejmě Ampulárie. Malý filtr to vše zprovozňoval a udržoval při životě…HRŮZA!!!

První co jsem udělal bylo to, co v podobných případech dělám vždy. Mám svůj styl a při tom se snažím se zákazníky vyjít. A tak jsem milé paní vynadal, „co se do ní vešlo“. Pochopitelně po našem a v mezích slušnosti. Tento styl se mi za mnohá léta praxe velmi osvědčil. Zaprvé, když se spustí akvaristické pomazání, lidé zbystří, začnou více vnímat a většinou si vezmou to, co říkám více k srdci. Ať je to jak je, už se asi nezměním, ale klást na určité věci důraz a zdůraznit chyby, to by měl být základ naší práce v odborných obchodech a měli bychom se toho vždy držet. Zákazník má od nás odcházet poučen a při nejmenším alespoň tušit, co se vlastně v jeho akváriu děje. S paní jsme to nakonec vyřešili k úplné spokojenosti a dnes už k nám chodí pouze pro krmení.

Rád bych upozornil na to, že v běžném pokojovém akváriu, které si zakládáme pro potěchu duše a oka, nebo třeba z dekoračních důvodů, je vždy dobré použít přírodní inertní materiál hrubosti od čtyř mm do jednoho centimetru. Jemnější písek se používá při speciálních chovech například afrických cichlid, či jiných druhů ryb, které tento materiál potřebují nejen jako substrát, ale také ho využívají pro trávení, nebo je sám použit jako biologický filtr, tedy jako prostředí pro nejrůznější druhy bakterií. Nikdy se tohoto jemného písku nepoužívá tam, kde se tvoří silná vrstva dna. A s tím souvisí další poznámka. Zdánlivě velká hrubost materiálu se používá z toho důvodu, aby byl prostupný. Protékající voda pak zásobuje dno kyslíkem. Vyšší vrstvy jemného písku způsobí naopak zahnívání v hlubších partiích dna a tvorbu amoniaku, který je pro prostředí v akváriu velmi toxický. Proto bychom měli udržovat dno v akváriu stále kypré.

A ještě jeden postřeh. Teď, když jsem se opět po odmlce objevil za pultem obchodu, stále více se dovídám od zákazníků, že se tam či tam v obchodě dověděli zcela mylné informace. V obchodech je čím dál víc pouze snaha o to, aby si zákazník, mnohdy za každou cenu, něco koupil, ale to je špatně, a i když je obchod to, co nás vlastně živí, jednoznačně: „Za pulty akvaristik by měli být rozhodně odborníci!!!“. Proč tuto důležitou větu akcentuji? Všichni ti prodavači rozhodují totiž o životě a smrti živých tvorů, kteří s námi žijí v domácnostech či mimo ně a tuto roli si nevybrali! Je tedy na nás, abychom svým počínáním netrápili, nebo dokonce zcela neničili životy živých tvorů, které si pro potěchu obstaráváme.

Echinodorus fluitans Fassett (Alismataceae) – velmi stručně

Pan Jakub mi píše, zda bych něco uvedl o této rostlině z rodu Echinodorus. Na úvod tedy trochu všeobecných informací.

Tato rostlina byla poprvé popsána Fassettem, ale podle nedostatečných podkladů, tedy pouze podle plovoucích listů. Přesný popis byl později upřesněn až po uvedení rostliny do kultury, kdy byl zjištěn její kompletní cyklus a hlavně květenství. Osobní zkušenosti níže.

Tato rostlina pochází z Kolumbie z řeky Magdaleny, a pokud je znám ještě jiný výskyt, bude uveden v literatuře, osobně ale o něm nemám povědomí. Původně byl uváděn jako ssp. rostliny E. cordifolius, ale později byl uveden jako samostatná rostlina. Tak, jako i u jiných Echinodorů, tak i u tohoto je historie velmi košatá a rozhodně nemám v úmyslu se o těchto údajích přít. Jen pro představu uvedu, že například u jiných rostlin tohoto rodu je známo deset i více původních pojmenování a snad nejfrekventovanější dohady se vedly o druhu Echinodorus africanus. Mimo jiné šlo i o to, zda tento Echinodorus vůbec existuje a když, zda se vyskytuje na území Afriky a zda se na území Afriky vůbec nějaký Echinodorus vyskytuje. Mimochodem, při troše fantazie by mohl vzniknout z těchto informací docela slušný dobrodružný román…

Závěr

Echinodorus fluitans je velmi zajímavá a podoby různá rostlina. Pokud roste pouze pod vodou, což je spíše výjimka, mívá 30 – 50 cm dlouhé listy a nejmladší z nich jsou hnědě skvrnité, což zřejmě způsobilo častou záměnu s E.cordifolius. Většinou ale roste terestricky a jeho listy opouštějí vodu a derou se do výšky až 100 cm s tím, že jejich řapíky ční z vody vysoko nad hladinu a čepele jsou trojúhle srdčité a mohutné, v průměru až 30 cm i více široké. To je moje vlastní zkušenost. Pokud máte vhodné a dostatečné osvětlení, může se z této rostliny stát perfektní a mohutný biofiltr, protože její kořenový systém je skutečně rozsáhlý.

Budete-li potřebovat přesný popis, napište, rád ho pošlu osobní poštou. A ještě něco, pokud zakoupíte tuto, nebo i jinou rostlinu v odborném obchodě, bude mít zřejmě popisku s uvedením druhu. Upozorňuji na tu skutečnost, že v mnoha případech pojmenování nesouhlasí a rostlina není ta, kterou si vlastně kupujete. Pokud ale budete shánět skutečnou rostlinu určitého druhu, obraťte se na renomované zahradnické firmy.

Doporučuji též Facebook a nedělní seriál s osobními zkušenostmi s krmivy od Dajany.

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Říjen 2014
Po Út St Čt So Ne
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...