Vzkazy 11/2014

10.08.2014 | Žádné komentáře

Ano, živorodky je možné nachytat na „švestkách“. Libuše je amatérská akvaristka, leč s několika akvárii, bez kterých by už nedokázala žít. Tedy, jak ona píše. Plně to chápu a jsem s ní zajedno. Leč, její praxe s pavími očky pokulhává a má neustálé problémy s izolováním „plných“ samic před porodem.

Je to tak, buďto přendává samičky brzy a potom musejí být dlouhou dobu v malých prostorách porodničky, nebo naopak „prošvihne“ porod a většinu mimin jí spolykají ostatní ryby ve společném akváriu. Zkoušela již kde co, ale tu správnou dobu, tedy den, dva před porodem nikdy neodhadne.

K tomuto bych měl asi napsat, aby se paní Libuška pokoušela o tuto aktivitu dál, a ono to přijde. Jasně, že je v tom zkušenost a asi mnohé udivím, když napíšu, že je možné porod živorodky odhadnout na hodiny a někdy dokonce na minuty. Zkrátka, když to máte v oku…, řekl by Kája, můj akvaristický přítel. Přece je ale možné několik zkušeností předat a snad tím i pomoci těm, kteří „to“ ještě prozatím až tak v oku nemají.

Většina živorodek a paví očka zvláště, se před porodem chová typicky a samičky, které se chystají vypudit jikry z těla do volné vody, přesně vědí, co mají udělat. To bychom ale předbíhali. V první řadě musím upozornit na to, že tzv. skvrna březosti je skvrna březosti až, když je samička skutečně březí a to POZOR!!! Není vždy tak. Skvrna březosti se objevuje velmi brzy už při dospívání samiček pavích ok, ale to neznamená, že jsou samičky březí, tedy, že nosí oplodněné jikry v těle. Ona skvrna napovídá, že se u samiček začínají tvořit zárodky, které jsou později oplodněné samcem. A až poté se skutečně jedná o skvrnu, která napovídá, že je samička březí, tedy, že nosí oplodněné jikry v břišní dutině.

Udělejte si pokus a v raném stadiu již velmi brzy oddělte mladé samičky od samců a nechte je dozrát do dospělosti, tedy přibližně šest měsíců. Potom oddělte polovinu samic a přidejte k nim samce. Samice bez samců budou mít tzv. skvrnu březosti také, ale dál se nebudou nijak zvlášť měnit. Kdežto samice u samců se začnou zakulacovat v břišní krajině a skvrna březosti se začne zvětšovat. Tak poznáte velmi snadno, která ze samic je březí, a která ne. Některé samičky se nezaplní oplodněnými jikrami třeba vůbec. To tehdy, mají-li nějakou z poruch reprodukce.

Od doby, kdy samičky přidáte k samcům, počítejte cca 30 dní, to je doba, kdy by měly samice porodit a to podle teploty vody, ve které je chováme. Dbejte přitom na to, aby se voda nehřála příliš, protože sice urychlíte o několik málo dní porod, ale není to dobře z mnoha důvodů. To si ale můžeme napsat v jiném článku. Sledujte přitom, jak se mezera mezi skvrnou březosti a řitním otvorem ztenčuje, až je před porodem téměř neznatelná, to je taky důležitý ukazatel.
Pokud oddělíte březí samičky po několika týdnech do porodniček, můžete dva tři dny před porodem zvýšit teplotu o dva stupně. To ničemu neublíží a z vlastní zkušenosti vím, že se samičky cítí dokonce lépe.

Nemáte-li možnost, například z důvodu omezeného množství místa, samičky oddělit a čekáte na poslední dny před porodem u akvária se síťkou, je zde jedna možnost, která může pomoci. Samičky se před porodem schovávají a vyčleňují se z hejna. U oček je to markantní, protože hejno je neustále v pohybu a jednotlivé ryby se v něm prohánějí stále dokola jako na tobogánu. Samičky před porodem však opouštějí toto rejdiště a zalézají do trsu plovoucích rostlin osamocené. Tam čekají na porod a zároveň se snaží porodit mimo nebezpečí, protože by její mimina hned uchvátily dospělé ryby z hejna a pozřely by je. V trsu plovoucích rostlin však právě narozené rybky přežijí, protože se dobře skryjí.

Toto samičky vědí a tak se těsně před porodem ukrývají. Pozorný chovatel právě tam číhá se síťkou na plné samice a ví, že do porodu zbývá již několik málo minut či hodin. Když takovou samičku odloví a umístí v porodničce s vodou ohřátou o dva stupně, může porod očekávat skutečně do několika minut.

Do podobně zařízeného akvária je tedy dobré umístit plovoucí rostliny. Mně se velmi osvědčily kapradiny z rodu Ceratopteris. A ještě něco, doporučuji některou z odborných knih, například knihu „Živorodky“ od pana Dokoupila. Je to sice již starší vydání, ale zato již dostatečně uzrálé! Pozor, živorodky nejsou vlastně pravé živorodky, ale to jsem již mnohokrát psal v článcích a můžete si podrobnosti najít ve vyhledavači.

Ohodnoťe, prosím, článek

5/5 (1)

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Srpen 2014
Po Út St Čt So Ne
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...