Prevence nedevše

3.08.2014 | Žádné komentáře

Oživlá srdce našich zahrad je nutné kontrolovat a sledovat zrovna tak, jak to děláme s těmi našimi. Jasně, že je v tom rozdíl, ale jistá pravidelnost a důslednost by měla být společná a varovné signály bychom měli řádně prověřovat a hlavně je nepodceňovat. Články s tímto tématem jsem doporučoval na našich stránkách již vícekrát, ale přesto se dnes zmíním o jedné důležité věci, kterou bychom neměli podceňovat a která souvisí s dotazem od paní Ivety.

Změna stavu

Jde o to, že v rybníčku u paní Ivety se „děje asi něco divného“, jak to velmi jednoduše popisuje, a vysvětluje, proč si to myslí. Pokaždé, když se přiblíží k rybníčku z důvodu krmení, ale i jen tak, aby potěšila svoji dušičku, ryby v něm se hlásí a připlavou vždy k okraji. Jejich projev je velmi radostný a konec konců, dělají tím radost i své majitelce.

V poslední době je ale rybníček „smutný“. Odlišný stav od normálu popisuje tímto slovem paní Iveta a ptá se, proč tomu tak asi je? Musím se ještě zmínit, že se tak nestalo najednou, ale postupně a pro svoji dávku dobrot si přicházelo stále méně ryb z hejna, až se stalo, že jejich projev je čím dál víc bez „radosti“, opět postřeh paní Ivety. Když se jim podá dávka potravy, sem tam si nějaká ryba ďobne, ale rozhodně to není tak jako obvykle, kdy se na jednotlivé granule ryby s chutí vrhaly a kdy se při krmení voda v rybníčku doslova „vařila“.

To je stručný obsah našeho rozhovoru s paní Ivetou a asi je mnohým jasné, že se v rybníčku skutečně něco děje a ti, kteří si podobnou lapálií již prošli dokonce hned poznají, že jde do tuhého. To, že ryby přestanou přijímat potravu je velmi jasný a varovný signál nějakého z mnoha možných problémů a známe to dobře i z akvárií.

V první řadě musím upozornit na jednu důležitou věc a tou je prevence. Toto slůvko a hlavně jeho význam se všeobecně podceňuje a jistě se s tímto názorem setkáte i v lidském zdravotnictví. U zahradních rybníčků spočívá v několika základních krocích, které je nutné dodržovat během celého roku a tím minimalizovat případné komplikace či dokonce ztráty. Prevence znamená předcházení problémů a to většinou za velmi nízkých či dokonce žádných nákladů. Není to rozhodně „nic navíc“!!!, a dokonce je velmi snadné ji provádět. A i přesto se podceňuje a tím si mnohdy zaviníme dosti značné problémy spojené s mnoha náklady.

K některým základním preventivním úkonům patří pravidelné odstraňování odumřelých rostlin z vody, občasná kontrola pH, pravidelné a hlavně znalé podávání potravy vzhledem k vývoji počasí a vzhledem k rybí obsádce a jako velmi důležité preventivní opatření je občasná kontrola stavu ryb v rybníčku. Ta se provádí jednoduše tak, že při vhození potravy na vodní hladinu odlovíme vhodnou síťkou několik ryb a přendáme je do akvária, které umístíme na vhodném místě tak, abychom ryby v něm mohli pohodlně chvíli pozorovat. Sám to provádím tak, že akvárium umístím na zahradní stůl a několik ryb do něj vpustím. Potom se usadím na židli a chvíli ryby pozoruji. Je dobré je ponechat několik minut zklidnit, aby naše snaha k něčemu vedla a abychom mohli v klidu posoudit jejich zdravotní stav.

Při této činnosti sledujeme zabarvení ryb, jejich pohyb, celistvost povrchu těla, to z důvodu případné infekce ať některé z plísní, nebo i bakteriálního napadení. Pozor též na případné rozpady ploutví, nebo odlišně zabarvené části těla, například u čichových jamek, nebo kolem řitního otvoru. Velmi pozorně též sledujeme, zda nejsou na povrchu těla známky napadení některým z parazitů. V těchto případech nejčastěji dochází k napadení pijavkou, kapřivcem, nebo známou krupicí. S nadsázkou bych také mohl uvést napadení kočkou…, ale toto nepatří mezi infekce, to patří do kategorie špatně zabezpečených rybníčků, i když je to velmi častá příčina mizení ryb.

Existují též infekce ze světa mikrobiologického, jako například některé druhy bakterií či nevítaných druhů nálevníků. Tyto infekce je možné identifikovat změnou zabarvení povrchu rybího těla, nebo napadenými okrsky. Jde buďto o vyblednutí, nebo o krvavé zabarvení, to podle druhu infekce. Nejlepší je ale použít běžný školní mikroskop, nebo nějaký z příslušenství počítačů. Nepotřebujete rozhodně nijaké super zvětšení. Pro identifikaci základních a nejčastějších infekcí postačí dvacetinásobné zvětšení.

Pozor též na fyzickou prohlídku žáber. Při ní musíme opatrně vyjmout rybu z vody a nadzvednout žaberní víčko, abychom posoudili, zda nejsou žábry napadené parazitem či jinou infekcí. Žábry jsou velmi citlivý a důležitý rybí orgán. Při jejich kontaminaci dochází v posledním stadiu k udušení ryby, ale pozor, tato onemocnění bývají postupná a mnohdy při jejich zjištění je na léčbu pozdě. Zdravé žábry mají sytě červenou barvu a při změně, tedy většinou při jejich vyblednutí až zešednutí, je možné usuzovat na některou z výše uvedených infekcí. Napadení parazity lze rozpoznat i okem a při troše zkušenosti identifikovat onemocnění. V podstatě jde o to, identifikovat to, co tam nepatří.

Výše jsem psal o správném podávání potravy. To patří do kategorie velmi častých chyb a pochopitelně mezi příčiny vážných onemocnění. Přebytek dusíkatých látek je velký problém nejen v akváriu, ale pochopitelně v celé přírodě, tedy i v našich zahradních rybníčcích. Dusík je už svým pojmenováním příčinou udušení ryb ale nikoliv z důvodu nedostatku kyslíku ve vodě, ale z důvodu toho, že ryby nejsou díky dusíku schopné tento kyslík využít. Děje se tak proto, že při nadbytku dusíku červené krvinky přestanou mít schopnost na sebe molekuly kyslíku vázat a transportovat je oběhovým krevním systémem do celého těla.

Hlídejme tedy nejen stav ryb v rybníčcích, ale i samotné rybníčky a vodu v nich. Jednotlivé chemikálie pro identifikaci množství dusíkatých látek ve vodě jsou volně a nedraze dostupné ve specializovaných akvaristikách a jejich použití je snadné.

To vše je pouze základ chovu ryb v zahradních rybníčcích, ale postačí to k tomu, abychom vyloučili většinu problémů, které naše ryby a náš rybník mohou potkat. No, a přitom se nám to vešlo pouze na dvě stránky. Nestojí zato si podobné dovednosti osvojit a třeba jít ještě trochu dál? Napište, zavolejte a není problém s pokračováním.

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Srpen 2014
Po Út St Čt So Ne
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...