Všem z našeho těsta

27.07.2014 | Žádné komentáře

Co se to děje s národem??? Že by obroda? Během posledního roku jsem vyřizoval mnohem více dotazů na stavbu líhně akvarijních ryb (nesprávně pěstírny), než v létech předešlých.

MOTTO: „To se po létech potkají staří známí akvaristi a jeden se ptá druhého, „Co děláš“? a ten druhý odpoví: „Ále, stavím líheň…“ (Sám jsem několikrát v životě zažil)

Je to téma pro každého z nás nesmrtelné, před několika lety jsem o tom psal článek a je to tu zase. Tento čistě profesní fór jako vtip pochopí skutečně pouze „kovaný“ akvarista a mnozí z nás jsme ho zažili v reálu. Vystihuje totiž podstatu pomyslného postupu v naší profesi. Je to jako v jiných oborech. Zkrátka, neustále se vylepšujeme a doplňujeme.

Úsilí o stálé vylepšování znalostí ve svém oboru je přirozené a známe ho snad všichni. Dříve se říkalo: „Kdo chvíli stál, stojí opodál.“ Tato větička sice patří do historie podobně větně vystavěných pravd, ale akvaristika patří zrovna do skupiny oborů, kde toto platí dvojnásob. Sama příroda je nevyčerpatelný zdroj poznání. To pouze člověk svojí činností vytrvale a systematicky ničí krok za krokem jednotlivé části přírody a ještě si za to dává medaile… Nevím, kolik druhů v přírodě zanikne, aniž by je člověk vůbec poznal. Ale abych byl objektivní, mnoho rostlinných i živočišných druhů zaniká v přírodě přirozeně, jen je asi složité určit, kolik procent z tohoto mizení zaviní svojí činností člověk.

Ale k věci. Předělávání a stavba či přestavba našeho akvaristického hospodářství je buďto dílem vylepšování stávající situace, nebo dílem stěhování a stavby nového zařízení. Vždy se ale najdou v naší činnosti nové prvky, které vznikají tak, jak se v oboru prohlubují naše znalosti, ať jde o náhodné náměty získané u jiných akvaristů či o naše nové nápady. Jde o úpravy dílčí, ale začasto se rozhodneme vzít dílo útokem a „říznout do toho“. To se potom dějí věci a každý z nás, kdo jsme takto postiženi, víme, co to znamená. Krom ekonomických nákladů nás čekají dny krásných změn a představ o tom, jak to teď již půjde samo, ale také dny shánění potřebných součástí i námětů. Nemluvě o bezesných nocích, kdy urputně uvažujeme nad tím, zda jsme přece jen nemohli to či to vymyslet lépe. Ale pochybování o sobě samých je přece matka osobního vývoje, jen se to s ním nesmí přehánět…

Na tomto místě musím napsat, že akvaristika je, mimo jiné, dokonalé podhoubí pro kutily a vynálezce takřka všeho druhu. A to rozhodně nemyslím s nadsázkou. Výhodu mají rozhodní, pečliví, uvážliví, pracovití a všehoznalí vědečtí pracovníci… To je sice ideální kombinace, ale i my ostatní máme pro tuto činnost místo na slunci a tak se buduje. Chce to ale též hrst odvahy. Někdy to skřípe, někdy to není až tak o světovém pokroku, ale buduje se. K tomuto musím napsat, že v dnešní době se jednotlivé součásti pro stavbu shánějí téměř bez problémů a stačí dostatek peněz a trocha toho úsilí a i vyložené speciality se dají sehnat v krátké době například u internetu vsedě a ještě nám je přivezou až pod nos. Jde pouze o to, abychom věděli co chceme, tedy, abychom měli jasnou představu o jednotlivých dílech oné skládanky, bez které nemůžeme už dále žít.

Pozor ale, vše začíná u vědění a konkrétní fyzické části díla jsou pouze dopadem našeho osobního softwarového vybavení. Chci tím naznačit, že vše nám musí projít nejprve mezi ušima, a až potom je možné se pustit do díla. V opačném případě nás čeká zklamání z díla a nečekané problémy již při samotné realizaci.
Pokud jsme na začátku, je nutné vzít v úvahu ty nejpodstatnější věci.

Předpokládám, že málokdo staví líheň cílevědomě, například pro jeden určitý druh ryby, nebo pro velmi příbuznou skupinu. Líheň během své životnosti bude sloužit mnoha druhům ryb i těm, které spolu nemají pranic společného. A tak se staví variabilní zařízení, které lze použít během krátké úpravy pro mnoho nejrůznějších druhů ryb a potřeb.

Důležitá je tedy myšlenka a znalost základních atributů stavby. Jde o nádrže samotné a jejich uložení, množství, tvar a objem, rozvody vody, vzduchu a třeba i CO2 , to podle toho, jaké máme plány. Do některých rozvodů je možné zabudovat UV lampu, nebo ozonizátor. Je nutné dbát toho, abychom odhadli mocnost průchodů.

Pozor na systém filtrace a hlavně její pojetí. Každý máme své zkušenosti, ale všichni zkušení potvrdí, že největší předností filtrace je její jednoduchost, tedy, snadnost obsluhy. Existuje několik možností a tak je pouze na nás, abychom si vybrali tu správnou. Je dokonce možné vybudovat akvária s filtry, které se téměř samy regenerují, nebo zavést systém tzv. automatické pračky, kdy pravidelně sebereme filtry a propláchneme je v automatické pračce. Ti, kteří namítnou, že přímé praní ve vodě z vodovodního řadu je nepřípustné z důvodu působení chlóru na bakterie ve filtrační hmotě, si mohou pračku napojit na nádrž s vodou odstátou.
Je možné se též zamyslet nad centrální filtrací, která ale podléhá dosti přísným pravidlům z důvodu možnosti proniknutí infekce do všech propojených akvárií. V tomto případě nešetřete na systému UV.

V rozhodování bude též nutné zvolit systém osvětlení. Existují líhně, kde se akvária osvětlují vrchními světelnými zdroji ze stropu a samotné nádrže nemají svá osvětlení. U některých akvaristů jde též o rostliny a tak preferují osvětlení nad každou nádrží, někteří toto kombinují. V dnešní době je na trhu množství světelných zdrojů a tak to chce mít šťastnou ruku při jejich výběru. I když jsem ještě před nedávnem měl špatné zkušenosti s LED, v poslední době jsem vyzkoušel výkonné čipy nové generace a je to něco! Pozor ale, vyplatí se obstarat čipy kvalitní, protože některé dovážené levné zdroje vydrží pouze zlomek udávaných hodnot a potom prostě přestanou svítit.

Je velmi potřebné znát svoje možnosti i pracovní výkonnost a tak skutečně sebekriticky zvažte, na co máte! Viděl jsem mnoho líhní, ve kterých bylo v provozu několik akvárií a daleko větší množství jich bylo prázdných jenom proto, že majitel nestíhal.

Pozor na nosnost místnosti, ve které se hodláte „zabydlet“ se svými miláčky. To je též dobré zjistit a podle nosnosti místnosti se zařídit, nebo ji stavebně vylepšit.
Další důležitá věc je bezpečnostní jištění el. proudu. Není to v dnešní době nákladné a ani složité, rozhodně se to vyplatí při případném zkratu. Můžete tím také zachránit drahá zařízení. A i když zařízení bude nové, nemyslete, že ke zkratu nemůže dojít. Voda a elektrický proud jsou velcí kamarádi a rádi se přitahují.

Další bezpečnostní opatření spočívá ve volbě podlahové krytiny, která by měla být protiskluzová, ať už se jedná o dlaždice či lina.

Vezměte v úvahu kvalitu a hodnoty vody, které máte v místě k dispozici. Bude nutná její úprava? A v jakém množství…? V této souvislosti je též dobré se zmínit o zásobní nádrži na vodu, která by měla mít dostatečný objem.

Vytápění místnosti je nejlepší automatické, tedy plynem, nebo el. proudem. I když se zdá, že elektřina pro vytápění místností je velmi drahá, například tepelná čerpadla cenu překvapivě zlevní.

Vždy uvažte, že stavba líhně, aby k něčemu byla, je skutečně poměrně složité technické zařízení a k její realizaci budete potřebovat zvládnout mnoho řemesel. Vezměte též v úvahu svůj případný handicap. Dále je nutné počítat s tím, že k nádržím by měl být pohodlný a snadný přístup a to jak k velkým, tak i třeba k elementkám.

Vy všichni, kteří ještě nemáte podobné zkušenosti věřte, že je toho dost a jedna věc od druhé nejsou rozhodně maličkosti, věnujte jim dostatečnou pozornost. Tak držím palce a nejdůležitější je dotáhnout věc do konce a VYDRŽET!!!

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Červenec 2014
Po Út St Čt So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...