Je to problém, ale…

13.07.2014 | 1 komentář

V týdnu jsem hovořil telefonem s panem Václavem, který pravidelně čte naše stránky, a který se potřeboval poradit ohledně jedné velmi problematické záležitosti. Jak jsem již mnohokrát psal, někdy je skutečně těžké předat zkušenosti a třeba i konkrétně poradit, zvláště pak, je-li tato debata po telefonu, kdy není možno téměř nic vizuálně ověřit. V tomto případě jsme ale myslím udeřili na hlavičku problému a tak se zde zmíním o podstatě věci, protože si myslím, že se s ní můžeme setkat všichni.

KAMALANÓZA

Toto nebezpečí souvisí se základními akvaristickými pracovními postupy, jako jsou karanténa a hygiena v nádržích. Dnes bych se tedy rád zmínil o infekci, která se odborně nazývá kamalanóza (kapilarióza). Jde o některé druhy hlístic rodu Capillaria. Je to střevní onemocnění akvarijních ryb mnoha druhů, a pokud se s ním setkáme a nevíme, s čím máme tu čest, je zle. Zrádné je na tom to, že nemusí jít hned o invazní onemocnění rybí obsádky a akvarista tak nemá důvod k vážným obavám. Infekce se ale plíživě a postupně „rozlézá“ po akváriu a čeká na vhodný okamžik. Když potom udeří, bývá již pozdě.

Buďme proto vnímaví na příznaky této infekce a všímejme si stranících se ryb, které nepřijímají potravu a zvláště pak těch, které „sedí“ na dně a mají podezřele propadlou břišní dutinu. V pokročilém stadiu infekce je možné spatřit na rybách, jak za sebou táhnou dlouhé bílé výkaly. U některých druhů sumců (Ancistrus…), je možné v konečné fázi nemoci pozorovat zvětšení dutiny břišní. Pozor ale, bílý výkal, který za sebou ryby občas vlečou, nemusí být vždy příznakem této infekce.
Některé druhy původců této infekce jsou pozorovatelné okem. Jde například o živorodé hlístice druhu Camallanus. Když je infikovaná ryba v klidu, jsou tyto hlístice dobře viditelné, jak se vysunují z řitního otvoru ryby. Tento projev ihned po pohybu ryby ustane a hlístice se zasunou zpět.
V pokročilém stadiu dochází k oslabení celého organismu a dokonce je možné zaregistrovat deformace v růstu. Tímto trpí zejména živorodky, kde je zřetelné například zakřivení páteře.

A právě ony dlouhé a bílé výkaly jsme řešili po telefonu. Když jsem přidal další rozpoznávací znak infekce, akvarista ji zaručeně poznal. Jako mezihostitele někteří autoři uvádějí některé druhy máloštětinatců, například nitěnky. U některých hlístic dochází k přímé infekci a to z výkalů ryb.

Léčba se provádí v koupeli za pomocí trichlorfonu a to známými preparáty jako jsou Masoten či Neguvon. Někteří autoři uvádějí jako spasitelný i Soldep, ale ten není k tomuto účelu vhodný. Při léčbě této infekce se také používají larvy pakomárů a to živé patentky, které se před zkrmením namáčí v Concuratu. Larvy se namáčejí po dobu, než začnou jevit příznaky uhynutí. Ostatní živé se pak zkrmují, nebo se zamrazí a použijí později. Léčebný účinek tak neztrácí. Všechna tato opatření mají nestejný a rozhodně ne vždy účinný dopad na léčbu. U hlístic kladoucích vajíčka, jsou tyto odolnější a dochází k následným reinvazím. Potom je nutné přeléčení.

Je nutné upozornit, že tato infekce je velmi nebezpečná a dochází k ní poměrně často, aniž by chovatel poznal, oč vlastně jde. Je možné, že při malé invazi (2-3 hlístice) ve střevech ryb se nemoc velmi nenápadně rozvíjí a rozsévá po akváriu a ryby s malým počtem hlístic se tak stávají původci budoucí rozsáhlé infekce.
Jako prevenci je nutné dodržovat zásady chovu akvarijních ryb v podobě odpovědné hygieny nádrže, zvláště pak odstraňování kalu, tedy o pravidelné odkalování. Pozor též na pokřivené jedince, kteří mohou být právě infikováni. Tento projev lze spatřit u Xif či u pavích oček. Takové ryby je nutné z chovu odstranit do karantény, případně je usmrtit.

Dalším a neméně důležitým krokem je karanténa. Rozhodně nepodceňujte karanténu, karanténa je brána všech ryb do akvária! Mimochodem, karanténa je důležitá i pro ostatní živočichy, které hodláme přidat do již biologicky fungujícího akvária. Toto opatření se podceňuje všeobecně a jeho pominutí může mít katastrofální následky pro celé akvárium. Pozor, u karantény je velmi důležitá její doba a průběh, má svá pravidla a ta není dobré podceňovat.

Pozor, do akvária s karanténovanými živočichy nikdy nepřidávejte jakékoliv „vodičky“, tedy jakékoliv chemické přípravky!!! Je to nesmyslný a bohužel velmi rozšířený zvyk. Aplikaci jakýchkoliv přípravků je dobré použít tehdy, zjistíme-li konkrétní infekci. Pokud si nejste jisti podrobnostmi, napište do vyhledávače nad článek slovo „karanténa“ a objeví se články s tímto tématem. Je také možné zavolat na výše uvedené číslo.

A nakonec bych dnes rád upozornil začínající akvaristy a všechny, kteří se chystají zakládat akvárium, aby rozhodně nepodceňovali přípravu. Rozhodně tím nemyslím přípravu fyzickou, ale mám na mysli přípravu teoretickou. Je to stále dokola omílané ponaučení, ale věřte, že se vyplatí nejen po stránce ekonomické, ale nejdůležitější je zdraví našich chovanců a věřte, že začátek bez teorie vede jistojistě ke zmaru!!!

A ještě jednu jednu důležitou věc. Pokud budete telefonovat z jakéhokoliv důvodu na naše tel. čísla do Dajany, hovor nemá žádné přidané hodnoty a počítá se jako každý jiný hovor do soukromé sítě!

Ohodnoťe, prosím, článek

4.2/5 (5)

1 komentář

  1. Veronika Jichova

    Dobry den.prosim vas o pomoc.pisete v článku,čím léčit hlistice vycuhujici z ritniho otvoru. Můžete mi prosím více napsat,jak to přesně léčit a jak davkovat do 200l akvárka?mám napadené:1 rybku parmicku denisonovou,parmicku duhovou,zivorodku a tetru vlaknoploutvou. Budu moc ráda za Vaši odpověď.uz jsem z toho zoufalá.dekuji Jichova

    Odpovědět

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Červenec 2014
Po Út St Čt So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...